Muut lajit

Lajinsa suomalainen ykköstähti pöyristyi Olympiakomitean päätöksestä – sivaltaa nyt armotta: ”Pitäisikö mun lähteä saunomaan heidän kanssaan?”

Julkaistu:

Pöytätennis
Suomen olympiakomitea pudotti Rion kisoissa ilahduttaneen Benedek Olahin tukiurheilijoiden joukosta.
Kun Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö (HUY) julkisti viikko sitten kesälajien tukipäätökset, moni urheiluun perehtynyt hieraisi silmiään. Suomen maailman pöytätenniskartalle iskenyt Benedek Olah jäi ilman tukea.

Monessa muussa lajissa 7 500 eurolla ei saada edes venettä vesille, mutta pingisässällemme se on suuri summa.

– Nyt ollaan samassa tilanteessa kuin ennen Rioa. Silloin sain tukea vasta sen jälkeen, kun olin varmistanut paikkani kisoihin, 27-vuotias Olah sanoo.

Seinäjoelta Rion olympiaturnaukseen

Seinäjoen Sisun kasvatti joutui hankkimaan Rion kisapaikan omin avuin ilman Olympiakomitean tukea. Rion kisojen jälkeen hän pääsi tukiurheilijoiden piiriin, ja sai esimerkiksi vakuutusturvan vammojen ja lääkärikulujen varalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona miehen sähköpostiin kilahti ikävä yllätys.

– Siinä kerrottiin, että vakuutus loppuu. Nyt minun täytyy taas hankkia itse vakuutus, Olah murehtii uutta rahareikää.

Olah joutuu maksamaan omasta pussistaan myös muita kuluja.

– Maksan henkilökohtaiselle fysiikkavalmentajalleni 600 euroa kuussa, mutta se kannattaa, koska en ole tänä vuonna kärsinyt vammoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmanlistalla hyvissä asemissa

Olah ei ole saanut HUY:ltä minkäänlaisia perustelua sille, miksi hänet heitettiin laidan yli Tokio-laivasta.

– Jos katsotaan pelkää maailmanlistaa, saisin tämän hetken tilanteen mukaan kisapaikan.

Olah on maailmanlistalla sijalla 79, mutta edellä on 29 pelaajaa, jotka putoavat kahden pelaajan kiintiön takia olympialistan ulkopuolelle. Kisoihin otettiin viimeksi 70 pelaajaa.

Joulukuussa 2014 Olah oli rankingissa sijalla 253, mutta raivasi tiensä olympianäyttämölle.


Unkarilaistaustainen Olah oli Brasiliassa yksi Suomen joukkueen positiivisimmista hahmoista, vaikka putosikin jatkosta toisella kierroksella. Hyvä turnaus antoi itseluottamusta, mikä toi hienon sijoituksen syksyn 2016 EM-kisoissa. Olah selviytyi Budapestissa pelatuissa kisoissa komeasti kahdeksan parhaan joukkoon.

– Sen jälkeen minulla oli heikko vuosi, kun olin loukkaantuneena, Olah kertoo vaikeasta kaudesta 2017.

Vahva syksy Ranskan liigassa

Tänä vuonna Olah on pystynyt pitämään rankingsijoituksensa varsin vakaana ja ollut koko ajan sadan parhaan joukossa. EM-kisat pelattiin syksyllä Espanjan Alicantessa ja siellä suomalainen löi itsensä 32 joukkoon.

Palkkansa ”Pena” ansaitsee ranskalaisseura Jura Morezissa, jonka riveissä hän on pelannut tänä syksynä elämänsä parasta pingistä.

– Kansainvälisissä turnauksissa en ole onnistunut yhtä hyvin, mutta Ranskan liigassa peli on luistanut.

Tilille on kertynyt komeita päänahkoja.

– Olen voittanut pelaajat, jotka ovat olleet maailmanlistalla sijoilla 16 ja 18 sekä kiinalaisen nuorten maailmanmestarin, Olah kertoo.

Suomalaisen seura on sarjassa toisena vain pisteen päässä Hennebontista.

Kilvoittelu Tokion paikoista alkaa pian

Tuen menettäminen harmittaa Olahia, koska juuri nyt rahalle olisi käyttöä. Tokion olympiapaikkojen pisteiden keruu alkaa toukokuussa 2019, mutta hyviin asemiin on syytä päästä jo sitä ennen.

– Alkuvuoden turnauksissa pitää pelata melko hyvin, jotta pääsee kaaviossa kunnon asemiin.

Jos ranking on heikko, pelaaja joutuu vääntämään kolme alkupoolin matsia ja kaksi karsintapeliä päästäkseen varsinaiseen 64 pelaajan kaavioon. Päästäkseen suoraan pääkaavioon rankingin olisi syytä olla vähintään 60 tienoilla.

– Tokio-projektin pitäisi alkaa tammikuussa 2019, mutta juuri nyt v***ttaa rankasti”, Olah vuodattaa.


Rystypuolen erikoismies vaikuttaa erittäin ärtyneeltä saamastaan kohtelusta.

– Tuet menevät niille, jotka tuntevat toisensa. Minulle niitä ei näköjään suoda, vaikka tekisin mitä, Olah spekuloi.

Hän sanoo saaneensa positiivista palautetta eri tahoilta viime vuosien aikana.

– Olen näyttänyt mallia esimerkillisen urheilijan elämästä. En ole ryypännyt enkä rellestänyt. Olen panostanut kaiken pöytätennikseen, mutta sillä ei ole näköjään mitään merkitystä, Olah harmittelee.

Lajit eivät ole samalla viivalla

Parhaillaan Finlandia Open -turnauksessa Kisakalliossa pelaava Olah on ihmeissään lajien arvostuksesta HUY:ssä.

– Jossain lajissa voi päästä MM-finaaliin kolmella voitolla. Minun pitää MM-kisoihin päästäkseni karsia muutaman tuhannen pelaajan joukosta, Olah vertailee.

Pöytätennis on erittäin harrastettu laji, ja varsinkin Aasiasta löytyy hämmästyttävä määrä harrastajia. Monet aasialaiset huippupelaajat ovat muuttaneet Eurooppaan ja vaihtaneet kansalaisuutta. Suomessa ei ihan ymmärretä, kuinka kova saavutus Olahin selviytyminen kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa 2016 oli.

– MM-kisoissa pitää hoitaa ensin karsinta ja sen jälkeen yhdeksän peliä putkeen.

Myös Suomen pöytätennisliiton päävalmentajan Mattias Bergkvist on pettynyt tukipäätökseen.

– Jos rahaa jaetaan vain niille, joilla on mahdollisuudet olympiamitaliin, jäljelle jää vain neljä urheilijaa, Bergkvist karrikoi.

Oma liitto viimeinen toivo

Olah aikoo keskustella Suomen pöytätennisliiton kanssa lisärahoituksesta.

– Kuudesta platinakisasta saa eniten pisteitä, ja ne pelataan esimerkiksi Kiinassa, Japanissa ja Australiassa, joihin omat rahani eivät riitä.

Pikkukisojen kiertäminen ei tuo riittävästi pisteitä, kun isompien maiden urheilijat matkustavat kaikkiin merkittäviin turnauksiin.

– Pelillisesti teen kaiken minkä voin, mutta en ole poliitikko. Pitäisikö mun lähteä saunomaan heidän kanssaan vai värjätä hiukseni? Olah heittää löylyä olympiakomitean sähkökiukaalle.


Saunaseuran jäsenyys

Tokion paikat varmistuvat toukokuussa 2020 silloisen rankingin perusteella. Jotta sinivalkoisen pingiksen ykkösnimi olisi olympiakisoihin hyväksyttyjen listalla, asiat pitäisi saada kuntoon nyt eikä keväällä 2020.

– Pitäisi olla laadukas suunnitelma, jota pystyisi ryhtyä toteuttamaan, Budapestissa asuva ja harjoitteleva Olah tietää.

– Nyt joudun laskemaan euroja, valikoimaan kisoja ja stressaamaan kaikesta mahdollisesta, vaikka minun pitäisi pystyä keskittymään urheilemiseen.

HUY:n johtaja Mika Lehtimäki ei vastannut torstaina Ilta-Sanomien yhteydenottoihin.

Klo 8.39: Otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt