Vesa-Matti Loiri väläytti taitojaan Uuno Turhapuro -elokuvassa – palasi intohimonsa pariin 73-vuotiaana: ”Olen ihan fiiliksissä!”

Julkaistu:

BIljardi
Ystävä sai houkuteltua Vesa-Matti Loirin pelaamaan biljardia vuosien tauon jälkeen.
Taiteilijasuuruus Vesa-Matti Loiri tunnettiin aikanaan myös aktiivisena urheilijana.

Loiri pelasi SM-tasolla jalkapalloa, käsipalloa ja vesipalloa sekä ponkaisi valtakunnan eliittiin nyrkkeilyssä ja biljardissa. Lajeista viimeisenä mainittuun hän rakastui niin kiihkeästi, että toimi taannoin jopa Suomen biljardiliiton puheenjohtajana.

Piinkovaksi penkkiurheilijaksi tiedetty Loiri, 73, kertoo nyt IS:n haastattelussa yllättävän uutisen: hän on palannut biljardisalille vuosikausien tauon jälkeen.

– Mulla on tosi intohimoinen suhde biljardiin, ja nyt olen tosiaan alkanut pelata uudestaan kaisaa, Loiri sanoo.

– Olen liittynyt yhden helsinkiläisen biljardisalin jäseneksi ja saanut jopa avaimet klubille, joka on jäsentensä käytössä ympärivuorokautisesti. Olen ihan fiiliksissä!

Sadattuhannet suomalaiset ovat nähneet pienen näytteen Loirin biljarditaidoista. Vuonna 1984 ensi-iltansa saaneessa Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvassa päähenkilöä esittänyt Loiri pelasi biljardia upseerikerholla. Tuossa kohtauksessa valkokankaalla nähtiin taidokkaita temppulyöntejäkin.

Loirin ystävä Jari Teittinen – kova bilismies hänkin – on pitkälti sen taustalla, että Loiri palasi biljardisalille. Diabetesta sairastava Loiri on hankkinut myös uuden kepin.

– Sanoin aluksi Teittiselle, että en viitsi lähteä pelaamaan, koska jalkani eivät kanna kunnolla ja joutuisin huilaamaan joka lyöntini jälkeen. Päätin kuitenkin mennä kokeilemaan ja suureksi yllätyksekseni huomasin, ettei mitään taukoja tarvittukaan. Sain lyötyä sarjat loppuun samalla kertaa, Loiri selvittää.

– Kaisa on tosi vaikea peli. Pallot eivät uppoa entisaikojen malliin, mutta ihan lupaavasti kuitenkin. Ehdin tehdä tosi monta vuotta mielikuvatreenejä kotisohvallani, joten nyt oli jo korkea aika päästä kokeilemaan niitä käytännössä. Emmekä muuten edelleenkään ole hävinneet Teittisen kanssa yhtään nelinpeliä.

Snookerkin kiinnostaa

Loiri kertoo seuraavansa säännöllisesti snookeria Eurosportilta. Parhaimmillaan Loiri saattaa viettää lähes koko päivän snookerlähetysten parissa.

– En ole itse koskaan innostunut snookerin pelaamisesta, mutta sitä on älyttömän mukava seurata. On ne jumankauta taitavia seppiä. Varsinkin (Ronnie) O’Sullivan, joka pystyy tekemään sataneljäseiskan jopa alle kymmenessä minuutissa. Uskomatonta, Loiri kehuu.

– Pidän molemmista Eurosportin suomalaisselostajista Kauppisen Akista ja Pasasen Villestä. Pasanen ei välttämättä tykkää tästä, mutta hän on muuten yksi niistä, jotka ovat hävinneet mulle ja Teittiselle nelinpelissä. Matsin jälkeen menimme Teittisen kanssa Eliteen syömään, oli se niin maukas voitto, hän summaa naurahdellen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt