Muut lajit

Suomen paras miesten beach volley -pari jäi rahatta – sai merkittävän eleen: ”Olimme aika pahasti katkeroituneita”

Julkaistu:

Beach Volley
Suomen miesten beach volleyn ykköspari Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pääsi vaikeuksien kautta Suomen Lentopalloliiton tuen piiriin.
Suomalaisen miesten beach volleyn kärkipari Jyrki Nurminen, 28, ja Santeri Sirén, 22, on päässyt Lentopalloliiton tuen piiriin, kun joukkueen sijoitus maailmanlistalla nousi viime kaudella sijalta 126 sijalle 55.

Tuen rahallinen arvo on Nurmisen mukaan yli 10 000 euroa.

Nurminen iloitsee päätöksestä sen jälkeen kun viime vuonna liitolta ei herunut minkäänlaista tukea.

– Olimme aika pahasti katkeroituneita siitä ja asia herätti lajipiireissä ihmettelyä ja keskustelua, että miksi näin, kun se ei ollut ainakaan rahasta kiinni. Naisten budjetti on iso budjetti maailmanlaajuisestikin, Nurminen sanoo ja lisää samalla naisten ansainneen tuen urheilullisella menestyksellä arvokisoja myöten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Lajiliitolla ei ollut uskoa, että me voisimme pärjätä. Nyt kun pärjättiinkin hyvin, niin se herätti.

– Lajiliitolla ei ollut uskoa, että me voisimme pärjätä. Nyt kun pärjättiinkin hyvin, niin se herätti. Olemme tyytyväisiä, että lajiliitto osoittaa meitä kohtaan arvostusta ja tunnustaa, että on olemassa myös miesten maajoukkue.

Tuki sisältää Nurmisen mukaan suoraa rahaa 4 000 euroa vuodessa ja eri palveluja, kuten lajivalmennusta, fysiikkavalmennusta, hierontaa ja lääkäripalveluja.

– Liiton kautta tulee koutsi keskimääräisesti kerran viikossa pitämään meille reenejä. Ja sitten me saadaan esimerkiksi lihashuoltoa ja muuta fysiikkakoutsausta, Nurminen toteaa.

Nurminen on lajin nelinkertainen Suomen mestari. Sirénillä mestaruuksia on yksi, Nurmisen kanssa voitettuna viime kesältä.


Huhtikuussa järjestetyssä satelliittiturnauksessa Göteborgissa joukkue ylsi muun muassa Suomen miespelaajille historialliseen pronssitilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansainvälisissä kolmen tähden (korkein taso viisi tähteä) turnauksessa Nurminen-Sirén ylsi parhaimmillaan sijalle yhdeksän ja neljän tähden turnauksessa parhaimmillaan sijalle 17.

Naisista Tokion olympialaisiin tähtäävät parit Taru Lahti-Liukkonen, 26 ja Anniina Parkkinen, 22 (maailman ranking 24) sekä Riikka Lehtonen, 39, ja Niina Ahtiainen, 21 (ranking 26) .

Naisten maajoukkueen budjetti on Lentopalloliiton mukaan noin 220 000 euroa sisältäen Olympiakomitean tuen.

 

Saamme juuri ja juuri kerättyä rahat pelireissuille.

Kainuun Ristijärveltä kotoisin oleva Nurminen ja tamperelaislähtöinen Sirén asuvat ja harjoittelevat pääkaupunkiseudulla.

Joukkueen roolituksessa 188-senttinen Nurminen pelaa takakentällä ja 196-senttinen Sireń puolustaa torjujana verkolla.

Päättyneellä kaudella joukkue pyrki turvaamaan itselleen riittävän hyvän valmistautumisjakson harvinaisella tavalla, julkisen joukkorahoituksen avulla. Kaksikko keräsi yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa 8 100 euroa yleisöltä.

– Meitä pidetään pelkkinä puuhastelijoina, Santeri Sirén hämmästeli maaliskuussa Ilta-Sanomille.

Santeri Sirén opiskelee ammattikorkeakoulussa liiketaloutta ja valmentaa. Nurminen työskentelee junioreiden ja harrastajien valmentajana urheilu-uransa ohessa.

Pelaamista Nurminen rahoittaa järjestämällä myös kotimaisille harrastajille ja kilpailijoille suunnattuja beach volley -leirejä Turkkiin.

Nurminen sanoo, että hän joutunee järjestämään uuden mesenaattikampanjan Sirénin kanssa ammattimaisemman harjoittelun saavuttamiseksi.

– Itselläni ollut pitkään haaveena, että pelihommaa voisi tehdä ammattimaisemmin, mutta ei se ole vielä mahdollista, kuten naisilla, Nurminen sanoo.

– Saamme juuri ja juuri kerättyä rahat pelireissuille, mutta haasteena on, että mistä saisi kerättyä ansiotulot, jotta saat maksettua vuokrat ja muut. Tällainen yhdistelmä on olemassa aika monessa paikassa suomalaisessa urheilussa, joten ei tässä ainoita olla. Kun rahat riittäisivät perusarkeen, harjoittelun voisi tehdä ammattimaisesti. Raha tehdään valmennustöillä, joka vie aikaa harjoittelulta.

Joukkueen tavoitteena on nostaa maailman ranking 55:stä top 30:een.

– Sitä kautta meillä on hyvä mahdollisuus päästä arvokisoihin. Päällimmäisenä tavoitteena on ensi kesän Moskovan EM-kisat ja olympialaiset kaukaisena haaveena, Nurminen kertoo.

 

Realistisesti aateltuna olympialaisiin pääseminen miehissä on jumalaton homma. Se on meidän iso tavoite.

Joukkue suuntaa Euroopan olympiakarsintaan touko-kesäkuussa, jossa on jaossa yksi olympiapaikka. Japanin Tokiossa vuonna 2020 järjestettäviin olympialaisiin pääsee 24 paria, joista yksi on japanilaisille annettava maapaikka.

– Realistisesti aateltuna olympialaisiin pääseminen miehissä on jumalaton homma. Se on meidän iso tavoite, Nurminen toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt