Suomen vahvin mies Riku Kiri söi 1990-luvulla viisihenkisen perheen ateriat päivässä – joutui ruokajonossa Arnold Schwarzeneggerin yllättämäksi - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomen vahvin mies Riku Kiri söi 1990-luvulla viisihenkisen perheen ateriat päivässä – joutui ruokajonossa Arnold Schwarzeneggerin yllättämäksi

Riku Kiri on toiminut Wayne Gretzkyn henkivartijana ja harjoitellut 20 000 ihmisen edessä Kiinassa.

Riku Kiri vuonna 1998 ja 2018.­

1.12.2018 6:58

Jykeväraaminen Riku Kiri ilmestyi kaikkine muskeleineen monen suomalaisen olohuoneeseen etenkin 1990-luvulla.

Voimamieskilpailut olivat tuolloin ja 1980-luvulla varsin suosittuja tapahtumia. Suomessa niiden ympärillä oli aluksi myös uutuudenviehätystä.

Kirin vankka hahmo oli valjastettu tv:n kaupallisten tiedotteiden mannekiiniksi välillä makeispussien ja toisinaan tilavien perheautojen menekkiä vauhdittamaan.

Kiri marssi ensimmäisen kerran kuntosalille 7-vuotiaana ja nosti penkistä 32,5 kiloa. Ennätyksekseen hän punnersi aikamiehenä hurjan tuloksen 302,5. Maastavedossa hän kertoo ennätyksensä olevan 400 kiloa. Jalkakyykyssä Kiri ilmoittaa rekordikseen 390 kiloa. Voimanostossa hän ylsi historiallisesti 1030 kilon ennätykseen.

Kotkassa syntynyt mäntsäläläinen menestyi hienosti sekä Suomessa että ulkomailla erilaisissa voimamieskilpailuissa. Kiri kruunattiin Suomen vahvimmaksi mieheksi 1988 ja 1993. EM-karkeloissa hänelle ei löytynyt pysäyttäjää 1995 ja 1997. Kirin saavutuksiin kuuluu muun muassa voimamieskilpailujen MM-joukkuemaailmanmestaruus vuonna 1997.

Riku Kiri maailman voimamiesten Grand Prix -kisoissa maaliskuussa 1998 Helsingissä.­

Maailman vahvin mies -kilpailuissa Kiri ei koskaan noussut korkeimmalle korokkeelle. Hän saavutti hopeaa 1996 sekä pronssia 1993 ja 1994. Hän menestyi myös useissa eri kivikovissa mittelöissä ja kiilasi voimamiesten gp-kisoissa aina kolmen kärkeen.

”Se todellinen voimataso hämärtyy”

Kiri ja muut voimamiehet herättivät takavuosina kunnioitusta pelkillä olemuksillaan.

– Voimamieskisat olivat silloin eri luokkaa kuin tänä päivänä. Silloin ihmiset kättelivät ja tervehtivät, kun menimme jonnekin. Nyt minäkään en tiedä yhtään nimeä, joka esiintyy voimamieskisoissa. Onko Suomella edes edustusta kansainvälisissä kisoissa? Kiri pohtii.

– Mitä olen kuullut, heiltä puuttuu voimaa. Kun puuttuu voima, ei voi mennä voimamieskisoihin.

Kiri on 55-vuotiaana hyvässä kunnossa. Hän hymähtää, että penkistä nousee tänä päivänä ”vähemmän kuin 300 kiloa”.

– En ole itse asiassa kokeillut, paljon vielä nousisi. Nykyään on kaikenlaista penkkipaitaa ja apuvälinettä. Se todellinen voimataso hämärtyy, kun apuvälineillä saadaan lisää kiloja, vaikka perusvoimataso on ihan mitätön. Psyyke leijuu, että ollaan tosi vahvoja, vaikka ollaan kuitenkin tosi heikkoja. Penkkipaidalla saa tulokseen yli 100 kiloa enemmän kuin ilman sitä.

Kiri kertoo, että voimamiehuudesta haaveilevat ovat pyytäneet häntä laatimaan valmennusohjelmia vuosien varrella.

– Olen sanonut, että treenaa ensin vaikka 10 vuotta omiin nimiisi. Sitten näet, että tuleeko hommasta mitään. Minulle on vastattu, että kuka nyt 10 vuotta treenaa niin. No, sellaista lajia ei ole tässä maailmassa keksitty, että joku voi tulla huipuksi vuodessa tai parissa, Kiri painottaa.

– Jos ei ole sopivia geenejä, kova työkään ei auta. Henkinen kapasiteetti on varmasti tärkein asia. Pitää olla fanaattinen himo ja selkeät tavoitteet. Parkkivalot päällä menemällä ei synny tuloksia. Huipulla pitää olla myös itsevarmuutta ja uhoa. Ei voi kävellä leuka rinnassa ja pyytää anteeksi olemassaoloaan.

Islantilainen voimamies Magnus Ver Magnusson hoki aikanaan jatkuvasti, että juuri hän on vahvin kaikista.

– Islantilaista höpinää, Kiri kuittaa.

Söi viisihenkisen perheen edestä

Kiri muistetaan monipuolisena voimamieskisojen kestomenestyjänä. Hän otti mittaa kilpaveljistään muun muassa rekanvedossa, tukinnostossa, krusifiksissä, lastauksessa ja Conan-pyörityksessä.

Riku Kiri ja Jouko Ahola vastassaan Islannin Magnus Ver Magnusson ja Tor fi Olafsson Vaasassa järjestetyissä voimamiesten kilpailuissa toukokuussa 1997.­

Hän harjoitteli kovimmillaan kuusi kertaa viikossa. Saliharjoitus kesti yleensä kerrallaan 3–4 tuntia.

– Tangossa käyntejä oli paljon. Ei ole helppoa, kun nostaa kyykystä 20 sarjaa 80–100 prosenttia maksimista. Kun nostin maastavedosta 325,5 kiloa seitsemän kertaa, siinä tuli pikkuhiljaa hiki. Aika monta taloa saa herättää ennen kuin samaan pystyvä tyyppi tulee vastaan.

Kiri korostaa myös, että ennen jokaista harjoittelua pitää valmistautua ja verrytellä riittävän hyvin.

– En ole vielä kuullut yhdestäkään urheilijasta, joka olisi liian notkea. Jos lihaksisto ei ole valmis harjoitukseen, ei voi saada tehoja ulos. Monen voimailijan kannattaisi tehdä kävelylenkkejä ja hapettaa kehoa ulkoilmassa. Ja viisain harjoittelija osaa ja malttaa tehdä myös kevyitä harjoituksia sekä muuttaa treenin kroppansa vireystilan mukaan.

Jykevä hahmo kulutti aktiiviaikoinaan paljon energiaa. Hän arvioi syöneensä noin 10 000 kilokaloria päivässä ja vertaa määrää normaalin viisihenkisen perheen annoksiin.

– Ruoan piti olla puhdasta ja monipuolista. Söin aika pieniä määriä kerrallaan, koska ei ollut järkevää tunkea suuhun isoja satseja. Saman energian sai juomalla esimerkiksi maitoon sotkettua proteiinijauhetta. Sitä meni nelisen litraa päivässä ja päälle 2–3 litraa muita juomia. Söin usein banaaneja, kananmunia, leipiä ja rahkoja.

Hollywood-kortti jäi kääntämättä

Riku Kirin voimamiesura päättyi useisiin loukkaantumisiin.

– Aikansa kutakin, kai. Loukkaantumiset ovat hinta, jotka urheilusta pitää maksaa, hän summaa.

Mies vaikuttaa tällä hetkellä rakennusalalla. Hän tekee töitä Rakennustyö Karvonen oy:lle. Haastattelun aikana hänen kohteensa oli Järvenpää-talo.

– Päädyin alalle tuttujen kautta parikymmentä vuotta sitten, hän tiivistää.

Kiri on ollut mukana myös kuntosalibisneksessä ja portsarina sekä sivutoimisena ravivalmentajana. Ovivahtina hän on joutunut toisinaan kohtaamaan päihtyneitä asiakkaita, jotka ovat katsoneet asiakseen alkaa poskensoittotalkoisiin.

– Ainahan puuhun löytyy mätiä omenia. Portsarin homma on enemmän henkistä kuin fyysistä. Nyt pääpaino on rakennussektorilla. Päivät on tarkoitettu työntekoa ja yöt nukkumista varten.

Voimamiehestä on kuoriutunut rakennusmies.­

Kirillä olisi ollut mahdollisuus päästä leveän leivän syrjään aktiiviuransa aikana. Miehen uran aikana lajissa liikkuivat vain pienet rahat Suomessa. Häntä houkuteltiin pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa sekä liittymään sikäläisten show-painijoiden kaartiin.

– Hollywood-kortti olisi ollut kiinnostava kääntää. Huippuäijille maksetaan kymmeniä miljoonia. Kai tuli vetkuteltua liian pitkään Suomessa olemista. Jälkeenpäin on turha lätistä, miksi en astunut avoimesta ovesta kynnyksen yli.

Wayne Gretzkyn henkivartijana

Kiriä alkaa naurattaa.

– Seisoin kerran Yhdysvalloissa kisapaikan ruokajonossa, kun joku koputti olkapäätäni. Ajattelin, että joku drinkkejä ottanut idiootti on taas asialla. Se olikin ”Iso-Arska”, joka halusi paiskata kättä. Olisin kai voinut päästä myös Arnold Schwarzeneggerin henkivartijaksi, koska olimme käsipäivää-tuttuja.

Toimintaelokuvatähtenä tunnettu Schwarzenegger oli Kalifornian kuvernööri vuosina 2003–2011.

Syksyllä 1994 jässikkä sai puhelun Harry Harkimolta. NHL:n työsulun aikana Suomessa näytösottelussa piipahtanut Wayne Gretzky tarvitsi henkivartijan. Kiri otti viikon pestin.

– Harkimo ilmoitti, että Gretzkyn koskemattomuus piti säilyä. Muilla ei kuulemma ollut niin väliä, koska he eivät olleet niin isoja staroja kuin Gretzky. Hänen ympärillään oli hirveä hurmos joka paikassa, minne menimme. Naiset kirkuivat nenät vasten ikkunaa, kun olimme syömässä. Kyllähän se porukka vietti iltaa kaupungilla. Gretzky sanoi lähtiessään, että kaikki on ilmaista, kun menen käymään hänellä päin.

Kiri on yksi Suomen voimamieshistorian legendoista.­

Voimamiehen mieleen ovat jäänyt harjoitukset Kiinassa vuonna 1993 ja 1994.

– Osallistuimme voimamiestapahtumaan Taivaallisen rauhan aukiolla. Ennen sitä treenasimme stadionilla, jonne sai turvallisuussyistä ottaa vain 20 000 katsojaa. Enpä ole muulloin harjoitellut niin ison yleisön edessä.

 Hänen ympärillään oli hirveä hurmos joka paikassa, minne menimme. Naiset kirkuivat nenät vasten ikkunaa, kun olimme syömässä.

Kiri on ollut viime vuosina julkisuudessa harvakseltaan. Aikoinaan hän jätti väliin tv:n suositun Gladiaattorit kisakiireiden ja loukkaantumisriskin vuoksi. Nykyajan televisiosarjoihin mies ei ole lähtenyt mukaan.

– Ihan hömppähommiin ja pintaliipparien ohjelmiin ei ole edes pyydetty. Siellä pyörivätkin koko ajan samat naamat: laita tapetti, paista pihvi ja eksy viidakkoon.

Korjaus klo 9.22: Magnus Ver Magnusson ei ole kuollut. Täsmennys kello 10.22: Riku Kirin ilmoittamat ennätystulokset maastavedossa ja jalkakyykyssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?