Tässä ovat Olympiakomitean tuet vuodelle 2019 – yleisurheilu puuttuu vielä listalta, autourheilu historiallisesti mukaan - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tässä ovat Olympiakomitean tuet vuodelle 2019 – yleisurheilu puuttuu vielä listalta, autourheilu historiallisesti mukaan

Mika Lehtimäki on Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja.

Julkaistu: 30.11.2018 14:46

Kesälajit saivat 2,8 miljoonaa matkalla kohti Tokiota, paralympialajeille runsaat 240 000 euroa.

Yleisurheilu puuttui vielä listalta, kun Olympiakomitea julkisti perjantaina kesälajien tehostamistukia matkalla kohti Tokion olympialaisia. Olympiakomitea viivytti yleisurheilun tukipäätöstä, koska Urheiluliitto nimitti hiljattain uuden valmennusjohtajan, eikä lajin oma huippu-urheilubudjetti ole vielä selvä.

– Tukipäätöksiin vaikuttaa paitsi lajin urheilijapotentiaali ja huippu-urheilutoiminta, myös lajin oma huippu-urheilun resurssointi. Teemme tukipäätöksen heti, kun yleisurheilu on uudelleen organisoitumisensa jälkeen päättänyt omista toiminnoistaan ja niihin suunnattavista resursseista, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi tiedotteessa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö jakoi kesälajeille 2,807 miljoonaa euroa, ja paralympiakesälajit saivat 241 500 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa kesälajien urheilija-apurahat alkuvuodesta.

Kärkiurheilijat tiedossa

Lajien tukipäätöksissä keskeinen osa on niiden urheilijoiden valmentautuminen, joilla on potentiaalia menestyä Tokiossa. Seuraaviin kesäolympialaisiin on aikaa enää 20 kuukautta.

– Tässä vaiheessa olympiadia meillä ovat jo tiedossa ne kärkiurheilijat, joilta menestystä Tokiossa voi odottaa. Olemme tukipäätöksissä lähteneet siitä, että näiden urheilijoiden valmentautumisprosessit laitetaan lajien ja Olympiakomitean yhteistyöllä niin hyvään kuntoon, kuin se meidän resursseillamme on mahdollista, Lehtimäki kertoi.

Mukaan tukiohjelmiin nousivat Riossa olympialajiksi palannut golf ja autourheilu, joka osallistui tukiprosessiin ensi kertaa. Autourheilu ei ole olympialaji.

Golf putosi Olympiakomitean tukiohjelmista viime vuonna, mutta sittemmin Golfliitto paransi omaa huippu-urheilutoimintaansa.

Olympiakomitea tukee 19:ää kesälajia. Lisäksi kahdeksassa lajissa on urheilijoita, jotka saavat yksilöohjelman kautta tukea. Vammaisurheilussa 12 lajia on lajien tukiohjelmassa ja triathlonisti Liisa Lilja saa yksilöohjelman kautta tukea.

Olympiakomitean kesälajien tukipäätökset vuodelle 2019 pääpiirteittäin, kokonaispotti 2,807 miljoonaa euroa:

Ampumaurheilu: tehostamistuki 185000 euroa, tuen kohteena mm. trapissa 8 ampujaa, skeetissä 5 ampujaa, kiväärilajeissa 4 ampujaa.

Autourheilu: 30000 euroa, mm. maajoukkuevalmennuksen palkkatukeen.

Beach volley: 70000 euroa, tuen kohteena Niina Ahtiainen, Taru Lahti-Liukkonen, Riikka Lehtonen ja Anniina Parkkinen.

Golf: 15000 euroa, naisten ja miesten olympiaryhmän valmennus.

Jalkapallo: 150000 euroa, naisten huippuvalmennuksen tehostamistuki.

Jousiammunta: 5000 euroa, tukiurheilijoina Taru Kuoppa ja Antti Vikström.

Judo: 55000 euroa, huippuvalmentautumisen tehostamistuki Emilia Kanervan ja Samuli Viitasen valmennukseen.

Karate: 55000 euroa: huippuvalmentautumisen tehostamistuki Emma Aroselle ja Titta Keinäselle.

Koripallo: 365000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki mm. miesten maajoukkueen Open Gym -toiminnalle ja Helsinki Basketball Academylle.

Käsipallo: 15000 euroa valmennuksen palkkatukeen.

Lentopallo: 380000 euroa miesten ja naisten maajoukkuevalmennukseen.

Miekkailu: 25000 euroa, valmennuksen tehostamistuet Laura Salmiselle (nykyaikainen viisiottelu) ja Niko Vuoriselle (miekkailu).

Nyrkkeily: 140000 euroa, huippuvalmentautumisen tehostamistuki (Elina Gustafsson, Mira Potkonen, Vilma Viitanen, Krenar Aliu, Arslan Khataev).

Olympiasoutu: 25000 euroa, yksilölliset valmennuksen tehostamistuet (Robert Ven).

Paini: 220000 euroa, naispainin yksilöohjelman tehostamistuki (Petra Olli), miesten vapaapainin huippuvalmennuksen tehostamistuki (Jere Heino, Ville Heino), kreikkalais-roomalaisen painin maajoukkueohjelman tehostamistuki (6 painijaa).

Painonnosto: 20000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Meri Ilmarinen, Anni Vuohijoki).

Purjehdus: 270000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Sinem Kurtbay, Monika Mikkola, Tuuli Petäjä-Sirén, Tuula Tenkanen, Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, Oskari Muhonen, Tapio Nirkko, Kaarle Tapper).

Pyöräily: 28000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Lotta Lepistö, Jaakko Hänninen).

Ratamelonta: 105000 euroa, tukiurheilijat Netta Malinen, Pauliina Polet, Miika Dietrich, Jeremy Hakala, Joona Mäntynen, Miika Nykänen, Niklas Vettanen.

Salibandy: 110000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki mm. nuorille talenttipelaajille.

Sulkapallo: 35000 euroa, olympiavalmentaja Anu Niemisen palkkatuki.

Suunnistus: 90000 euroa, ei-olympialajin huippuyksilötuki (Anna Haataja, Venla Harju, Merja Rantanen, Maija Sianoja, Marika Teini, Olli Ojanaho).

Taekwondo: 25000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuki Suvi Mikkoselle.

Tennis: 30000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki (Emil Ruusuvuori, Otto Virtanen).

Triathlon: 13000 euroa, huippuyksilötuki Kaisa Salille.

Uinti ja uimahypyt: 184000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen, Matti Mattsson), olympiaprojektin tehostamistuki (Ida Hulkko, Jallow, Laukkanen, Matias Koski, Liukkonen, Mattsson, Riku Pöytäkivi).

Voimistelu: 162000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (rytmisen joukkue, Oskar Kirmes, Heikki Saarenketo).

Yleisurheilun tukipäätökset ratkeavat myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?