Muut lajit

Vedä, vedä, vedä! Montako leukaa vaaditaan mestaruuteen – katso toistoleuanvedon SM-kisat tallenteena!

Julkaistu: , Päivitetty:

toistoleuanveto
Vetääkö Heli Heikkinen historiaa? Mihin tulokseen pystyy ME-mies Joonas Mäkipelto? Urakoiko Hakasuon perhe peräti neljä SM-mitalia? Vastaukset selviävät, kun katsot toistoleuanvedon SM-kisat tallenteena ISTV:stä!
ISTV näytti lauantaina 24.11.2018 voimailun kenties kansantajuisimman lajin eli toistoleuanvedon Suomen mestaruuskilpailut suorana lähetyksenä Helsingin Lauttasaaresta.

Lähes jokainen suomalainen on elämänsä aikana vetänyt leukoja koulussa, armeijassa tai ihan muuten vaan . Nyt on oiva tilaisuus katsoa, mihin itse kunkin oma paras suoritus riittäisi maan kovimpien leuanvetäjien seurassa.

Kisan jälkeen päivitetyt Suomen ennätykset voit katsoa tästä.

Suora lähetys on nyt päättynyt, mutta voit katsoa koko yli viisituntisen urakoinnin tallenteena yllä olevassa videoruudussa. Lähetyksessä ei ole erillistä selostusta, koska äänessä kuullaan kisapaikalla Lauttasaaren Liikuntakeskuksessa kilpailun kulkua juontanutta Jyrki Erikssonia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla oleva teksti pohjusti kilpailua ennen suoran lähetyksen alkua. Tekstiä ei ole muokattu tallenteen julkaisun jälkeen. Kilpailun alustava aikataulu on seuraava:

Ryhmä I (58 kilpailijaa), kilpailu klo 12.00 alkaen:
  • Naisten yleiset sarjat kevyimmästä painoluokasta raskaimpaan
  • Miesten yleiset sarjat kevyimmästä painoluokasta raskaimpaan
  • Tyttöjen juniorisarjat nuorimmasta ikäsarjasta vanhimpaan
  • Poikien juniorisarjat nuorimmasta ikäsarjasta vanhimpaan
  • Palkintojenjako
Ryhmä II (61 kilpailijaa), kilpailu noin klo 16.00 alkaen:
  • Naisten veteraanisarjat nuorimmasta ikäsarjasta vanhimpaan ja kevyimmästä painoluokasta raskaimpaan
  • Miesten veteraanisarjat nuorimmasta ikäsarjasta vanhimpaan ja kevyimmästä painoluokasta raskaimpaan
  • Palkintojenjako
Kisoihin on ilmoittautunut ennätysmäärä kilpailijoita osittain siitä syystä, että niissä ratkotaan Suomen edustajat leuanvedon ensimmäisiin MM-kisoihin toistoleuanvedon puolelle. Lisäpainoleuanvedon edustajat valitaan ensi vuoden kevään kisojen perusteella. Lajin MM-kisat pidetään ensi kesäkuussa Espoossa.

Yksi SM-kisojen mielenkiintoisista tärpeistä on Suomen kautta aikain kovin naisleuanvetäjä, Vesivehmaan Vireen Heli Heikkinen. Syyskuussa Suomen Cup -kilpailussa hän veti 46 leukaa. Meneekö häneltä ensimmäisenä naisena huikea 50 leuan rajapyykki rikki?

– Kunto on nousussa. Voimatasot olen pystynyt säilyttämään ja kestävyysominaisuudet ovat kehittyneet paljon Suomen Cup -kisan jälkeen.

– Loppuajan yritän herkistellä, että vetäminen olisi herkkää ja jaksavaa SM-kisassa. Ja tietysti pitää yrittää pysyä terveenä, naisten alle 60 kilon sarjassa kilpaileva Heli Heikkinen sanoo kisat järjestävän Suomen Leuanveto ry:n tiedotteessa.


Entä sitten ISTV:n katsojille ennestään tuttu palomies Joonas Mäkipelto? ISTV on näyttänyt vuosien varrella suorina lähetyksinä, kun Mäkipelto on tehnyt 24 tunnin, 12 tunnin ja puolen tunnin leuanvedon maailmanennätykset. Toistoleuanvedon SM-kisoissa taukoja ei sallita, joten nyt Mäkipellon on rykäistävä yhdellä roikunnalla niin monta tuomariston hyväksymää leukaan kuin suinkin mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäkipelto veti syyskuussa Suomen Cup -kilpailussa 53 leukaa, mutta tuolloin hän kisasi kuumeisena.

– Viimeksikin oli tavoitteena saada 65 leukaa, niin se on myös nyt tavoitteena. Nyt on joka viikko treeneissä tullut yli 60 leukaa. Hyvällä tuurilla se saattaa siis onnistua, alle 90-kiloisten sarjassa kilpaileva Mäkipelto kertoo Suomen Leuanveto ry:n tiedotteessa.

Miesten Suomen ennätys on 63 leukaa, jonka veti jyväskyläläinen Juha Ruokonen pari vuotta sitten. SM-kisaan Ruokonen ei osallistu.

Toistoleuanvedon SM-kisoissa on monta sarjaa iän ja painon perusteella. Se tarkoittaa sitä, että kokonaiset perheetkin voivat osallistua mittelöön.

Yksi tällainen leuanvetoperhe on Hakasuon perhe. Isä Jyrki Hakasuo osallistuu alle 90-kiloisten sarjaan, hänen vaimonsa vaimonsa Mari osallistuu naisten alle 60-kiloisten sarjaan ja lapsista Oiva osallistuu 7-vuotiaiden poikien sarjaan ja Anni 11-vuotiaiden tyttöjen sarjaan.

– Yhdessä treenataan kaverin piharakennukseen rakennetulla omalla salilla. Muksut on aina meidän treeneissä mukana roikkumassa telineillä ja tekemässä omaa leikkimielistä treeniään, Jyrki Hakasuo kertoo yhdistyksen tiedotteessa.