Muut lajit

Kommentti: Joukkuevoimistelun ongelmat tuovat mieleen naamarinsa alla itkevän klovnin

Julkaistu:

Kommentti
Joukkuevoimistelu on upea laji, mutta vaikenemisen kulttuuri siinä on huolestuttavaa, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Onko nyt käynnissä hyvä, huono vai suorastaan katastrofaalinen urheiluviikko?

Ainakin sellaiset aiheet, jotka eivät normaalisti täytä urheilusivuja, ovat tällä viikolla olleet näyttävästi esillä. Mutta poikkeuksetta hyvin epämääräisessä valossa.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski hiihti itsensä otsikoihin luovuttamalla voiton tahallaan kilpakumppanille. Täysskandaali, jonka hiihtoväki mielellään kuittaisi hiljaisella olankohautuksella. Pärmäkoski sai teostaan kirjallisen varoituksen keskiviikkona.

Vähän aikaa sitten järkytti nyt poliisin tutkittavana oleva seksuaalisen häirinnän tapaus tenniksessä. Varsinkin Tennisliiton mykkyys asian käsittelyssä on ollut korvia huumaavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteiset nimittäjät

Torstaina ilmestynyt Urheilulehti järisytti ainakin voimistelupiirejä kansijutulla, joka käsitteli Suomen menestyneimpiin kuuluvan joukkuevoimisteluvalmentajan kiistanalaisia metodeja. Jutussa useat voimistelijat ja heidän vanhempansa kertovat valmennuskulttuurista, jossa on kiroiltu, huudettu ja nöyryytetty sekä pelätty ja kärsitty syömishäiriöistä.

Kolme eri lajia, kolme eri tilannetta ja kolme täysin eri asetelmaa, mutta yksi yhteinen nimittäjä: kelvoton kommunikointi ja suoranainen salailu.

Urheilun yksi isoimmista ongelmista on lähes täydellinen kyvyttömyys keskustella avoimesti lajin sisäisistä ongelmista. Ja kun ei osata edes keskustella kipupisteistä, ei niitä taatusti osata korjatakaan.

Ja siksi, kun ongelmat aina joskus tulevat esiin, urheilu näyttäytyy hämäräperäisenä mörkönä, joka salailee jotakin. Se heittää aina epäilyksen varjon lajin ylle. Yrittäessään vaikenemalla suojella lajia päättäjät aiheuttavat suurempaa harmia.

Urheilu ei kehity ja kasva, jos se ei opi kohtaamaan ongelmiaan muuten kuin piilottamalla ne.

Voimisteluliitto veti pohjat

Joukkuevoimistelu on upea laji ja erittäin vaativa huippu-urheilun muoto, jonka huiput harjoittelevat ammattiurheilijoiden tavoin. Lajin perusluonteeseen kuuluu täydellisyyteen pyrkiminen, ja kansainväliset kilpailut ovat todella korkeatasoista.

Menestyminen edellyttää tinkimätöntä harjoittelua ja yksityiskohtien hiomista. Ja vaikka kuinka maalataan utopioita urheilijoiden itseohjautuvuudesta, on valmentaja viime kädessä siinäkin lajissa se, jonka vastuulla on vaatia.

Tampereen Sisun Minetit-ryhmän menestysvalmentaja Titta Heikkilän kiistanalaisiksi kuvatut metodit eivät todennäköisesti näyttäytyisi missään valossa Kiinan tai entisen itäblokin voimisteluvalmennuksen piirissä.

Eikä muuten näyttäytyisi Voimisteluliiton avoimuuskaan. Kun Urheilulehti paneutui aiheeseen, josta on vuosikaudet voimistelupiireissä puhuttu, törmäsi lehti pelkoon, peittelyyn ja vaikenemisen muuriin.
Lajin parissa toimivat ihmiset eivät uskalla puhua, koska he pelkäävät että heidän lapsensa joutuvat epäsuosioon. Myös se kävi ilmi, että väitteisiin liian kovista metodeista ei ole aiheellista puuttua, koska joukkue menestyy.

Ihan kuin lajiväen olisi vaikea elää lajin kovan vaatimustason tai sen muiden erityispiirteiden kanssa. Ensimmäisenä tulee mieleen naamarinsa alla itkevä klovni.

Liitossa oli varauduttu Urheilulehden ja Ilta-Sanomien julkaisemien juttujen synnyttämään kohuun, joten se ohjeisti kirjeellä lajiväkeä mm. näin: Asian arkaluonteisuuden vuoksi ja liitolla tällä hetkellä tiedossa olevan vähäisen taustatiedon vuoksi suosittelemme, ettei kukaan luottamushenkilöistä / toimihenkilöistä jakaisi ja kommentoisi Ilta-Sanomien juttua sosiaalisessa mediassa ennen kuin liitto on osallistunut keskusteluun. Tämänkin jälkeen suosittelemme käyttämään harkintaa sosiaalisen median kommenteissa.

Tämä jos mikä virkistää ihmiset tervehdyttävään keskusteluun lajin mahdollisista korjauskohteista.

Olohuoneessa vaikuttaisi olevan virtahepo, jonka olemassaoloa kukaan ei halua myöntää. Peittelemällä, vaikenemalla ja salailemalla urheiluväki voi pestä kasvonsa. Mutta silloin pesä jää likaiseksi. Ja sen puhtaus on riippuvainen pelkästään lajissa toimivien ihmisten hyvinvoinnista.

Siitä harvempi on kiinnostunut.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt