Ei mikään tavallinen suomalainen vapaaehtoisvalmentaja! Toni takoi hurjat 507 059 euron vuositulot

Julkaistu:

verot 2018
Toni Piirainen johtaa it-alan yritystä ja valmentaa huippu-uimari Jenna Laukkasta.
Valmentaminen on Suomessa usein talkootyötä. Lajissa kuin lajissa resurssit ovat usein vaatimattomat, ja rahat jaetaan moneen eri asiaan.

Yksi monista talkoovalmentajista on Toni Piirainen, uinnin kaksinkertaisen Euroopan mestarin Jenna Laukkasen valmentaja. Swimming Club Vuokatin perustajajäseniin kuuluva Piirainen on valmentanut Laukkasta pian viisi vuotta.

Vaikka Laukkanen on voittanut Piiraisen alaisuudessa kuusi arvokisamitalia, Piirainen ei lyö leiville valmentamisella vaan päivätyöllään.

Hän perusti ystäviensä kanssa it-alan yrityksen Codemate Oy:n vuonna 2007, ja yrityksen liikevaihto on noussut tasaisesti vuosi vuodelta. Vuonna 2017 liikevaihto oli jo 5,3 miljoonaa euroa.

Yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Piirainen tienasi vuonna 2017 yhteensä 507 059 euroa, joista ansiotuloa oli 71 168 ja pääomatuloja peräti 435 891 euroa.

It-pomo ei halunnut kommentoida kiireisen työn ja intensiivisen valmentamisen keskenään sovittamista Ilta-Sanomille.

Maaliskuussa 2017 Piirainen kertoi Ylelle, että hän valmentaa puhtaasti intohimosta ja on paikalla Laukkasen harjoituksissa ainakin neljä kertaa viikossa.

– Yritysmaailmassa moni ihmettelee, kuinka pystyn sekä valmentamaan että johtamaan yritystä. Ilman vastuuta ottavia työkavereita se ei onnistuisi. Teen asiat tehokkaasti aikaa hukkaamatta.

– Rion olympialaisissa kysyin Olympiakomitealta, kuinka monen edustusurheilijan valmentaja valmentaa talkoilla. He eivät tienneet. Minä luulen, että melkein kaikki, Piirainen kertoi.

Piiraisen mukaan yleinen resurssipula vaikuttaa suoraan valmennuksen laatuun.

– Jos joudut tekemään paljon kompromisseja ja montaa työtä, se on väistämättä jostain pois huippu-urheilijan valmentamisessa. Nykyjärjestelmä ei ole hyvä, vaikka valmentajilla riittää Suomessa ammattitaitoa, Piirainen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt