Muut lajit

”Trumpin painajaiseksi” kutsuttu naisvapaaottelija nousi kongressiin – pullistelee hauiksiaan pysäyttävässä kampanjakuvassa

Julkaistu:

USA:n välivaalit
Sharice Davidsin valinta Yhdysvaltain edustajanhuoneeseen on historiallinen.
Sharice Davids, 38, valittiin Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen tiistaina käydyissä välivaaleissa. Davids valittiin Kansasin osavaltiosta.

Davidsin valinta edustajainhuoneeseen on historiallinen. Hän on yhdessä New Mexicossa valitun Deb Haalandin kanssa ensimmäinen alkuperäisamerikkalainen nainen, joka on valittu kongressiin. Davids on myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali henkilö, joka on valittu Kansasista Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen.

Demokraatti Davids oli alun perin altavastaaja republikaanien Kevin Yonderia vastaan, mutta voitti lopulta selvin prosenttilukemin 53,3–44,2.


Alue on perinteisesti vahvaa republikaanien kannatusaluetta. Davids korosti tätä sekä omaa taustaansa kampanjassaan. Vankalla konservatiivialueella etniseen vähemmistöön kuuluva homoseksuaalinainen on ahtaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen aina joutunut taistelemaan sen vuoksi kuka olen, ketä rakastan ja mistä kaikki sai alkunsa. Mikään ei kuitenkaan ole pysäyttänyt minua, Davids kertoi kampanjansa mainosvideolla.

– Nyt on vuosi 2018 ja naisten, alkuperäisamerikkalaisten, homojen, työttömien ja alityöllistettyjen on taisteltava aivan vimmatusti vain selvitäkseen. On selvää, etteivät (presidentti Donald) Trump tai republikaanit välitä minusta tai kenestäkään sellaisesta, joka ajattelee samoin kuin minä.

Välivaalien äänestysaktiivisuus oli kautta linjan poikkeuksellisen korkealla. Asiantuntijat uskovat nimenomaan presidentti Trumpin ja hänen harjoittamansa politiikan aktivoineen niin tukijat kuin vastustajatkin uurnalle.

Davidsista voi tulla kongressissa todellinen painajainen presidentti Trumpille. Davidsin valintaa vankalla republikaanialueella pidetään symbolina kansalaisten vastalauseesta nimenomaan presidentille.

Davids myös mm. vastustaa Trumpin tekemää verouudistusta, vaatii tiukempia aselakeja ja kannattaa ilmaisen terveydenhuollon laajentamista entisestään.

Urheilu-ura tyssäsi UFC:n portille

Winnebago-kansaan kuuluvalla Davidsilla on pitkä urheilutausta. Cornellin yliopistossa juristiksi vuonna 2009 valmistunut Davids on entinen vapaaottelija.

Lapsena hän harrasti taekwondoa ja aloitti 19-vuotiaana karaten ja capoeiran. Muutamaa vuotta myöhemmin hän palasi myös taekwondon pariin.

Yliopistovuosinaan hän harjoitteli UFC-mestari Jon Jonesin kanssa. Davids debytoi amatöörikehässä vuonna 2006 ja otteli kahdesti ammattilaisena 2013–14.

Amatöörinä Davids voitti viisi kamppailua ja hävisi yhden. Hän voitti ammattilaisuransa debyyttiottelussa Nadia Nixonin marraskuussa 2013 mutta hävisi vuoden 2014 alussa Rosa Acevedolle. Hän pyrki myös UFC:hen, mutta häntä ei valittu.

– Kun en selvinnyt UFC:hen niin päätin, että on aika siirtää keskittyminen muihin asioihin, Davids kertoi maaliskuussa MMA Fighting -sivuston haastattelussa.

– Tuntuu siltä, että koko aiempi urani on johtanut tähän hetkeen, vaikka en suunnitellut ryhtyväni poliitikoksi näin nuorena.

Davidsin mukaan vapaaottelu on muovannut häntä myös poliittisessa elämässään.

– Vapaaottelu on vaikuttanut elämäni jokaiseen osaan aina malttini säilyttämisestä lähtien. Kyllä minäkin suutun, mutta kun on usein kirjaimellisesti hakattavana, niin silloin ei voi suuttua jokaisesta iskusta. Muuten palaa loppuun nopeasti.

Davids jakoi kesäkuussa kuvan Instagram-tilillään, josta näkyy, että hän on yhä kovassa kunnossa.


Yhdysvaltain kongressissa on toinenkin vapaaottelija, oklahomalainen republikaani Markwayne Mullin. 41-vuotias Mullin valittiin tiistaina neljännelle kaudelle edustajainhuoneeseen. Hän otteli ammattilaisena 2006–07 ja voitti kaikki kolme kamppailuaan XFL-sarjassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt