Lihastohtori Juha, 39, avasi Leijonista tutun himoharjoittelijan silmät – ”Mietin jopa sairaita juttuja” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Lihastohtori Juha, 39, avasi Leijonista tutun himoharjoittelijan silmät – ”Mietin jopa sairaita juttuja”

Lihastohtori Juha Hulmi on itsekin kovassa kunnossa.

Lihastohtori Juha Hulmi on itsekin kovassa kunnossa.

Julkaistu: 28.10.2018 7:30

Lihastohtori Juha Hulmi on noussut suunnannäyttäjäksi voimaharjoittelussa ja ravintoasioissa.

Lihastohtori. Aika mahtipontista.

Liikuntatieteiden tohtori, ”Lihastohtori” Juha Hulmi on viime vuosina noussut auktoriteetiksi voimaharjoitteluun ja urheilijoiden ravintoon liittyvissä kysymyksissä.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevän Hulmin ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu, että hän osaa selventää vaikeiltakin tuntuvat asiat kansantajuiseen muotoon. Hän ei sorru tieteelliseen näpertelyyn ja vaikeisiin termeihin vaan on monille tolkun ääni.

Hulmille, 39, tieteen popularisointi on kaikkea muuta kuin kirosana. Se on tuonut hänelle vankan kannattajajoukon sekä huippu-urheilijoiden että kuntoilijoiden keskuudessa.

Hulmia kehutaan keskustelevasta ja humoristisesta otteesta. Arvostus kumpuaa myös siitä, ettei hän väitä olevansa kaikkitietävä. Hän korjaa asian, jos huomaa olleensa väärässä.

Ja kuuntelijoita ja lukijoita Lihastohtorilla riittää. Elämme kuntoilubuumin aikoja, johon kuuluvat oleellisesti voimailun eri muodot syömisineen ja lisäravinteineen. Lihastohtorin blogilla on kuukausittain 100 000 lukijaa.

En halua gurun asemaan. En halua, että joku sanoo, että jokin asia ehdottomasti toimii, koska Hulmikin on sanonut niin.

Hulmi itse vierastaa auktoriteetti-sanaa. Hän kokee olevansa pikemminkin suunnannäyttäjä. Perustelut tähän ovat taattua Hulmia: Lihastohtori kannustaa ihmisiä rationaaliseen ajatteluun ja esillä olevan tiedon omakohtaiseen soveltamiseen.

– Onhan se kiva, että joku näkee minut auktoriteettina. Silti haluan korostaa, että minunkin puheisiini pitää suhtautua sopivan kriittisesti.

– En halua gurun asemaan. En halua, että joku sanoo, että jokin asia ehdottomasti toimii, koska Hulmikin on sanonut niin.

Juha Hulmi ei pelkää tieteen popularisointia.

Juha Hulmi ei pelkää tieteen popularisointia.

Tuoreimmassa kirjassaan Hulmi tuuppii ihmisiä mutun ja kaikenkirjavien väitteiden viidakosta näyttöön perustuvaan tietoon ja kriittisen ajattelun poluille. Kirjan nimi on jo itsessään paljon puhuva: Lihastohtori 2, Hautaa humpuuki – tutkitulla tiedolla tavoitteisiin.

– Olin katsellut liikaa sitä, että väitetään erikoisia juttuja ja kikkaillaan turhilla asioilla. Ajattelin, että minulla olisi yhden kirjan verran sanottavaa tähän aiheeseen.

– Olennaisen erottaminen epäolennaisesta on nykymaailmassa äärimmäisen tärkeää. Tutkitulle tiedolle on harjoittelussa ja ravinnossa suurempi tarve kuin koskaan.

Tavallisen kuntoilijan – ja miksei myös urheilijan – silmissä Hulmin uskottavuutta lisää, että Lihastohtori itse on rautaisessa kunnossa.

Hulmi kertoo harjoittelevansa punttisalilla 3–5 kertaa viikossa. Tähän päälle tulee muun muassa pallopelejä ja yleisurheilua mahdollisuuksien mukaan.

Hänen vahvin liikkeensä on voimanostosta tuttu maastaveto, jossa rautaa tankoon ladotaan parhaimmillaan 250 kiloa. Painonnostoliikkeitä Hulmi kertoo tekevänsä melko vähän.

Juha Hulmi ei halua guruksi.

Juha Hulmi ei halua guruksi.

Lisäravinteista tohtori itse käyttää heraproteiinia, kreatiinia ja D-vitamiinia.

– Autiolle saarelle jos pitäisi yksi ruoka valita, se olisi lihapullat ja perunamuusi, hän keventää.

Hulmi ei ole koskaan kilpaillut voimailulajeissa. Sen sijaan hän on parikymppisenä hypännyt pituutta seitsemän metriä sekä ”höntsännyt” lapsuudessa ja nuoruudessa pallopelejä.

Voimailussa Hulmin ensirakkaus oli varhaisteininä penkkipunnerrus. Hän on ikäpolvea, jolle paljonko nousee penkistä -kysymys on tuttuakin tutumpi.

Sittemmin penkkipunnerrukselle on lyöty syystä tai toisesta junttimainen leima.

– Pidän penkkipunnerrusta yhä hyvänä liikkeenä. Tietysti se ei enää ole silmissäni sellainen kuningasliike kuin aiemmin.

No paljonko nousee?

– Vastaan poliittisesti… Olin melkoinen kuikeli, kun penkkiä enemmän tein. Taisin saada 135 kiloa, kun oma paino oli noin 70 kiloa. Nykyään painan noin 80 kiloa, mutta penkkitreenit ovat jääneet vähemmälle.

Mahtipontisen Lihastohtori-nimen Hulmi kertoo napanneensa sovellettuna Talotohtorina tunnetulta Panu Kailalta. Tuolloin elettiin vuotta 2012.

– Vaimolla oli tapana lukea Talotohtorin kirjaa. Siitä se minulle välähti, Hulmi paljastaa.

Oskar Osala kertoi syöneensä ja harjoitelleensa väärin.

Oskar Osala kertoi syöneensä ja harjoitelleensa väärin.

Lihastohtori avasi himoharjoittelijan silmät

57 ottelua Leijonissa pelannut jääkiekkoilija Oskar Osala ei ole ainoa suomalainen huippu-urheilija, jonka silmät Lihastohtori Juha Hulmi on avannut.

Olympialaisissa ja MM-kisoissa Suomea edustanut Osala sanoo päässeensä pois ravinnon ja voimaharjoittelun harhapoluilta pitkälti Hulmin ansiosta. Osala sortui muutama vuosi sitten turhaan ”hifistelyyn”, mutta keskustelut Hulmin kanssa toivat ahaa-elämyksen.

– Kunhan vain tekee perusasiat hyvin ja ymmärtää rytmittää palautumisen, sieltä se tulos tulee. Se ei tule mistään hokkuspokkustreeni- tai ravintometodeista, Osala sanoo.

Yksi Osalan oheisharjoittelua koskeva esimerkki liittyy bosu-palloon. Bosu-pallo on puolipallo, jota voi hyödyntää treenissä muun muassa tasapainoharjoitteissa.

– Tein jalkakyykkysarjoja 50 kilolla bosu-pallon päällä, kun olisi pitänyt kyykätä 150 kilolla ihan tavallisella alustalla.

– 50 kilon kyykkysarjat bosun päällä olivat ihan hölmöjä, koska kiekkoa pelataan kovalla alustalla. Lisäksi 50:n ja 150 kilon kuormalla on iso ero ja merkitys kehityksen kannalta ja hermostollisesti. Silti uskoin, että bosulla olisi joku maaginen vaikutus, ja tein tuollaisia treenejä ihan liian pitkään ja turhaan!

On urani yksi hienoimpia juttuja, että palasin tolkun tielle!

Ravintoasioissa Osala kertoo sortuneensa aiemmin näpertelyyn.

– Mikä viherjauhe on paras? Onko jollain ”Himalajan marjalla” taianomainen vaikutus? Pohdin tällaisia turhanpäiväisiä ja jopa sairaita juttuja mutta Juhan ansioista havahduin.

– Nyt keskityn ilman hifistelyjä siihen, että syön tarpeeksi vihanneksia ja saan tarpeeksi ja sopivassa suhteessa hiilihydraatteja ja proteiinia.

Osala kertoo löytäneensä Hulmin ansioista tasapainon syömisiinsä.

– Olin ennen aliravittu. Rasvaprosenttini on hieman noussut, mutta luistin kulkee entistä sähäkämmin ja yleinen vireystila on parempi.

– On urani yksi hienoimpia juttuja, että palasin tolkun tielle!

Osala, 30, on pitänyt alkukauden omasta tahdostaan sapattia mutta aikoo jatkaa uraansa tällä sesongilla.

  • Ikä: 39

  • Syntynyt Turussa, varttunut Loimaan seudulla

  • On liikuntatieteiden tohtori, työskentelee akatemiatutkijana liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Jyväskylän yliopistossa. On myös Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan liikuntafysiologian dosentti

  • Erikoistunut tutkimuksissaan lihasten ja voiman kasvuun sekä lihasten surkastumiseen

  • Asuu vaimonsa kanssa sekä Jyväskylässä että Tampereella

  • Intohimoinen Ilveksen jääkiekkojoukkueen kannattaja