Suomalainen snookertähti Robin Hull avautui harvinaisesta sairaudestaan – vihjasi uran päättymisestä: ”Joku raja on ylittynyt” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalainen snookertähti Robin Hull avautui harvinaisesta sairaudestaan – vihjasi uran päättymisestä: ”Joku raja on ylittynyt”

Robin Hull haluaa kertoa, miksi ei ole viime aikoina menestynyt toivotulla tavalla.

Robin Hull (oik.) pohtimassa lyöntiään Saksassa joulukuussa 2017.

17.10.2018 9:08

Suomalainen snookertähti Robin Hull avautuu harvinaisen avoimesti viime aikoina kohtaamistaan vaikeuksista sekä saamastaan kritiikistä.

Hull on kirjoittanut Twitter-tililleen tekstin tiistaina 16. lokakuuta.

Hän pelasi tiistai-iltana snookerin ammattilaisturnauksessa English Openissa Judd Trumpia vastaan, mutta hävisi avauskierroksen ottelun erin 1–4.

Ottelussa Hull löi ohi useita hänelle helppoja palloja.

Hull, 44, on jakanut tekstin saatesanalla ”lyhyesti” ja haluaa kertoa, miksi ei ole viime aikoina menestynyt toivotulla tavalla.

Hull myös paljastaa saaneensa kovaa palautetta otteluistaan.

– Kuitit matseista rupee muutenkin olee jo sitä luokkaa että ei kestä enää, Hull kirjoittaa.

Taustalla harvinainen sairaus

Hän kertoo sairastavansa servikaalista dystoniaa, jonka Suomen dystoniayhdistys määrittelee verkkosivullaan näin: Servikaalisessa dystoniassa häiriö kohdistuu niskan alueen lihaksiin aiheuttaen pään nykiviä liikkeitä, lihasjänteyden lisääntymistä tai pysyviä virheasentoja.

– Eli vuoden 2017 lopussa sain diagnoosin servikaalisesta dystoniasta, hakeuduin silloin neurologille pään ja vasemman käden vapinasta, Hull kirjoittaa.

Hän kertoo kärsineensä vaivasta aiemminkin, hyvin lievänä jo vuonna 2006, mutta taudin ”puhjenneen kunnolla kukkaan 2016”

– Laitoin silloin kilpastressin piikkiin ja hommaa jatkettiin huulta purien, Hull kirjoittaa.

”Joku raja on ylittynyt”

Nyt hän kertoo, että sairaus alkaa olla jo ylivoimainen este ammattilaisuralle. Snooker vaatii äärimmäistä herkkyyttä ja motoriikkaa.

– Nykyään päivittäisen fysion ja niskaan laitettavien botoxpiikkien on saanut paljon apua, joku raja on kuitenkin ylittynyt lähiaikoina koska kisapelaaminen on enemmän arvailua kuin kontrollia johtuen vapinasta ja jäykkyydestä.

Dystonialle tyypillistä on oireiden paheneminen tahdonalaisen liikkeen aikana, kuten kävellessä tai käsillä työtä tehdessä, yleensä myös jännittäessä ja stressitilanteissa. Unen aikana oireet taas häviävät. Leuan, posken tai niskan kevyt koskettaminen kädellä saattaa hetkellisesti helpottaa pään asennon hallintaa, Suomen dystoniayhdistyksen sivulle kerrotaan

– Peli on rumassa tikissä ja realistisesti ajatellen tässä mennään vikalla suoralla, päätös ensi toukokuussa.

Hull ei kuitenkaan aio laittaa keppiä telineeseen kesken tämän kauden.

Suomen dystoniayhdistys kertoo sivuillaan, että Suomessa arvioidaan olevan noin tuhat servikaalialueen dystoniaa sairastavaa. Servikaalisen dystonian syytä ei tunneta. Oireita voidaan tehokkaasti lievittää lääkehoidon, erityisesti botuliinipistosten, sekä fysioterapian avulla.

– Tätä kautta on kuitenkin runsaasti jäljellä ja tahtoa riittää kuin pienessä kylässä, irti otetaan mitä lähtee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?