Supertähtien luottokirurgi Sakari Orava, 73, harkitsee lopettavansa uransa – potilaslista on hämmästyttävää luettavaa

Julkaistu:

Upea ura
Urheilukirurgi Sakari Orava harkitsee vakavasti, että laskee ensi keväänä skalpellin lopullisesti käsistään. Humpuukin suosio huolettaa kovan lääketieteen mestaria.
Aika aikaa kutakin. Suomen tunnetuin urheilukirurgi, alan maailmantähtenä pidetty Sakari Orava, 73, on hiljalleen tarttumassa esirippuun. Hän on jo vuosia operoinut Valviran antamalla jatkoajalla. Uutta anomusta ei ehkä enää tarvitse käsitellä.

– En hakkaa asiaa kiveen, mutta vakavasti harkitsen, että leikkaisin enää kevääseen saakka ja siirtyisin sen jälkeen konsultoivaan rooliin ja jakamaan osaamistani seuraavalle sukupolvelle, professori Orava kertoo työhuoneessaan Kupittaalla, Mehiläinen Neo -yksityissairaalan urheiluklinikalla.

Suomalaisen urheilun perinteisistä menestystuotteista mäkihyppy on hyvä esimerkki laakereilla lepäilyn seurauksista. Yli 25 000 operaation Orava uskoo, että suomalaisen urheilukirurgian ei käy samoin, kun hänen sukupolvensa vetäytyy. Siihen kuuluu mm. toinen kansainvälisesti arvostettu osaaja eli Ilkka Tulikoura.

– Olen ainakin itse tehnyt kaikkeni, että tieto siirtyisi. Nuorista hyviä esimerkkejä ovat vaikka Lasse Lempainen ja Janne Sarimo. Huippujalkapalloilijat ovat työnantajilleen jopa satojenmiljoonien eurojen investointeja, ja jos kilpailu käy kovana kentällä, niin käy se siinäkin, ketkä tällaisia henkilöitä saavat hoitaa.


Oravan mukaan urheilukirurgian huipulle ei pääse verkostoitumatta kansainvälisesti ja hakeutumatta moderneimman tutkimustiedon pariin. Tarvitaan silti muutakin.

– Joskus kuulen, että suomalaisia lääkäreitä arvostellaan etäisiksi. Mietin, millaistahan se on muualla, kun moni taloudellisesti äärettömän arvokas huippu-urheilija on sanonut, että olen seitsemäs tutkiva lääkäri mutta ensimmäinen, joka käskee riisumaan ja asettumaan lavitsalle.

Lisäksi tarvitaan aimo annos urheilun yleis- ja lajisivistystä.

– Opettelin yleisurheilun lajitekniikat legendaarisen valmentajan Jussi Saarelan opissa Oulussa. Siinä oppi myös, mistä kohtaa ja miten urheilija todennäköisimmin loukkaantuu.

Orava tähdentää, ettei hänen ja klinikan vastuu pääty, kun haava on kiinni ja potilas kotiutettu.

– Käyntikorttimme on urheilijan suoritustaso sen jälkeen, kun hän palaa urheilemaan. Kyse on isosta kokonaisuudesta. Yksikään iso jalkapalloseura ei ole koskaan etukäteen kysynyt, paljonko laskutamme.

Nykyaika puhuu paljon tekoälystä ja robotiikasta. Orava ei näe tilannetta, jossa robotti operoisi maailman parhaan jalkapalloilijan takareiden.

– Leikkausrobotiikka toimii nykyään jotenkuten eturauhasen kanssa. Robottiin voidaan syöttää kuvantamisen antama informaatio ja käskeä laite töihin. Mutta kokemuksesta tiedän, että kun potilas on avattu, siellä voi odottaa ihan toisenlainen urakka kuin luultiin. Siinä menisi robotilla, kuvakielellä, sormi suuhun.


Orava on operoinut lukemattomia tähtiurheilijoita ja toiminut Suomen kesäolympiajoukkueen ylilääkärinä 1988–2000. Porukassa on riittänyt doupattujakin urheilijoita, mutta omaan käteen ei mustapekka ole osunut.

– Tietysti se pelotti. Vastuulääkäri leimautuu, jos tulee käryjä, olipa mukana hommassa tai ei. Doping on huippu-urheilun pysyvä ilmiö. Eihän esimerkiksi jossain itäblokissa ole mitään oikeaa kontrollia.

Oravaa kaavailtiin olympiajoukkueen lääkäritiimiin jo Los Angelesiin 1984.

– Minua pidettiin tietyissä piireissä liian naiivina ja kristillisenä. Niinpä en ”saanut” näytellä mitään osaa, kun Martti Vainio kärähti kisoissa.

Uraansa hiljalleen hidastuskaistalle siirtävää mestaria huolettaa eräs urheilun kylkiäinen.

– Huippu-urheiluun hakeutuu yhä enemmän näitä niin sanottuja mentaalivalmentajia ja muita puoskareita.


Orava ei tarkoita esimerkiksi koulutettuja urheilupsykologeja.

– Puoskarit pääsevät sisään siksi, että vaikka olemme kuulemma sivistyneempiä kuin ikinä ennen, osa uskoo humpuukiterapioihin.

Taikasormi muistelee käyntiään eräässä jalkapallon suurseurassa.

– Siellä tällainen humpuukimaakari käytti isoa sananvaltaa jopa peluutusasioissa. Se johtui siitä, että hänen mentaalihumpuukinsa upposi seuran omistajaan kuin väärä raha.

Hämmentävä lista

Sakari Oravan operoimien huippu-urheilijoiden lista on vaikuttava. Hän laskee tehneensä uransa aikana yli 25 000 leikkausta.

Leikkaavan lääkärin roolin lisäksi hän on osallistunut useiden urheilutähtien hoitoprosessiin akuuttitilanteessa, konsultoivassa roolissa leikkaussalissa, vamman diagnosoinnissa tai kuntoutuksen ohjauksessa.

Pääyhteistyökumppaneina ovat pääsääntöisesti olleet seuran tai urheilijan vastuuvalmentaja, lääkäri ja fysioterapeutti. Seuraavassa otanta urheilijoista, joita Orava on hoitanut, pääasiassa leikkaamalla, mutta osin myös muissa yllä mainituissa rooleissa.

(Läheskään jokainen nimekäs asiakas ei ole listalla mukana:)

Jalkapallo:
Pep Guardiola, David Beckham, Fabrizio Ravanelli, Pierluigi Casiraghi, Ousmane Dembele, Marco van Basten, Thomas Vermaelen, Nigel de Jong, David Trezeguet, Leo Messi, Didier Deschamps, Jonathan Woodgate, Mixu Paatelainen, Markku Kanerva, Mikael Forssell, Niklas Moisander, Nicklas Bendtner, Ivica Dragutinovic, Andrea Barzagli, Per Kroldrup, Davide Di Gennaro, Vegard Heggem, Lionel Scaloni, Philippe Senderos, Vasili Berezutski, Aleksei Berezutski, Andreas Granqvist, Denis Tsherytshev, Juan Esnaider, Dario Simic, Giuseppe Pancaro, Gabriel Penalba, Guillermo Amor Torres, Giorgios Seitaridis, Paul Pogba.

Yleisurheilu:
Henrik Ingebrigtsen, Marta Dominguez, Alessandro Lambruschini, Stefano Mei, Salvatore Antibo, Gezahegne Abera, Haile Gebrselassie, Stefano Tilli, Merlene Ottey, Frankie Fredericks, Sondre Nordstad Moen, Harri Hakkarainen, Tapio Korjus, Annimari Korte, Juha Tiainen, Arto Härkönen, Tommi Evilä, Tiina Lillak.

Melonta:
Mikko Kolehmainen.

Jääkiekko:
Saku Koivu, Michael Ryan.

Tennis:
Ivo Karlovic, Janko Tipsarevic.

Alppihiihto:
Kristian Ghedina, Peter Fill.

Nyrkkeily:
Amin Asikainen.

Suunnistus:
Jani Lakanen.

Maastohiihto:
Manuela di Centa.

Muita:
Boris Tadic (Serbian ex-presidentti), Sipe Santapukki (muusikko).

Oravan työhuoneen kirjahyllyn päällä lepää Mestarien liigan voittajamitali; Suomessa sellainen löytyy hänen lisäkseen Jari Litmaselta ja Sami Hyypiältä.

Orava sai omansa Real Madridilta kiitokseksi palveluksistaan, kun suurseura voitti Mestarien liigan keväällä 2016.

Sakari Orava

Syntynyt 17.6.1945 Kokkolassa, 73-vuotias. Asuu Naantalissa. Vaimo, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Työskentelee Turussa Mehiläinen Neo-yksityissairaalan urheiluklinikalla.

Maailman tunnetuimpia ortopedisia urheilukirurgeja. Erikoistunut myös traumatologiaan ja liikuntalääketieteeseen. Saanut professorin arvonimen. Lääketieteen tohtori, suoritti perustutkinnon Oulun yliopistossa, valmistui 1972.

Harrasti nuorena nyrkkeilyä, esikuvaurheilija Olli Mäki. Oli aiemmin aktiivinen vapaa-ajankalastaja ja metsästäjä.

Leikannut potilaita 11 maassa ja 53 sairaalassa, pitänyt ulkomaanvastaanottoja Italiassa ja Espanjassa. Urheilun ulkopuolelta operoinut mm. Apulannan rumpalin Sipe Santapukin ja Serbian presidentin Boris Tadicin. David Beckhamin operoiminen Turussa 2010 oli maailmanlaajuinen uutinen.

Aikoo leikata potilaita ainakin ensi kevääseen saakka ja vetäytyä sen jälkeen konsultoivaan rooliin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt