Muut lajit

Ylen tv-klassikon katsojamäärät romahtivat – laajasti arvostettu urheiluohjelma lopetetaan

Julkaistu:

Urheilumedia
Laajasti arvostettu Sportmagasinet loppuu vuodenvaihteessa.
Ylen ruotsinkielisen urheilutoimituksen makasiiniohjelma, vuonna 1985 aloittanut Sportmagasinet on tullut tiensä päähän. Ohjelma loppuu vuodenvaihteessa.

Sportmagasinet on ollut siitä erikoinen ruotsinkielinen ohjelma, että kulta-aikoinaan 1980- ja 1990-luvuilla se sai parhaimmillaan jopa 200 000–300 000 katsojaa, joista erittäin suuri osa oli suomenkielisiä.

Alkuviikon lähetysaika TV2:ssa heti naapurikanavalta tulleen Urheiluruudun jälkeen oli erinomainen, semminkin kun ruudun ankkuri usein mainosti Sportmagasinetia loppujuonnossaan.

Ohjelman journalistinen taso saavutti laajaa arvostusta yleisön ja myös kohteiden eli valmentajien ja urheilijoiden keskuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosina katsojamäärät ovat tulleet rajusti alas; heikoimmillaan Sportmagasinetin katsojamäärä on ollut enää noin 10 000 eikä tradition jatkamista ole siksi Svenska Ylen johdossa katsottu enää millään lailla perustelluksi.

– Sportmagasinet on ollut siinä mielessä pioneeriohjelma, että se tavallaan toi journalismin suomalaiseen tv-urheiluun. Ja myös ehkä uudenlaisen tavan lähestyä urheilua ja urheilijoita, osin ruotsalaisen urheilujournalismin hienoimpien perinteiden mukaisesti. Ohjelman laaja arvostus on ollut tietysti ylpeydenaihe, kertoo Ylen ruotsinkielisen urheilutoimituksen eli Yle Sportenin esimies Johan Portin.

Sportmagasinetin kohtaloa ei sinetöinyt sisällön heikentyminen, vaan tekijöistä riippumattomat syyt.

Kun ruotsinkielinen ohjelmisto siivottiin TV2:sta vajaa 10 vuotta sitten, Sportmagasinetin katsojamäärä putosi ruotsinkielisellä Yle Fem -kanavalla heti dramaattisesti. Lisää pudotusta tuli, kun Yle Fem ja Teema fuusioitiin yhdeksi kanavaksi viime vuonna.

Sportmagasinetin viimeiseksi ohjelmapaikaksi jäi keskiviikkoilta ja kello 19.

– Ehkä perinteisen urheilun makasiiniohjelman aika on tässä muodossa ohi, mutta Yle Sporten haluaa jatkossakin näyttää laadukasta ja sisällöllistä urheilujournalismia. Paraikaa mietimme intensiivisesti, mitä ja missä muodossa ja millä nimellä, Portin sanoo.

Sportmagasinetin vanhasta tiimistä suomalaiset muistavat parhaiten nyttemmin Ylestä irtisanoutuneen Kaj Kunnaksen. Tulevaa ohjelmaa ei kokeneista, myös suomenkielisen yleisön hyvin tuntemista nimistä ole enää tekemässä myöskään Leif Lampenius, joka jää eläkkeelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt