UFC:n superottelu päättyi hurjaan sekasortoon – suomalaisottelijat häkeltyivät ylilyönneistä: ”Olihan se aika oksettavaa”

Julkaistu:

vapaaottelu
UFC:n kevytsarjan mestaruusottelu oli kova taistelu. Ottelun jälkeen tunteet kuohusivat yli, kun Habib Nurmagomedov ryntäsi häkistä haastamaan Dillon Danisia.
UFC 229 päättyi sekasortoisissa tunnelmissa. Venäläinen Habib Nurmagomedov otti keskeytysvoiton Conor McGregorista, mutta heti sen jälkeen läikkyi yli.

Nurmagomedov huusi McGregorille ja räyhäsi sitten irlantilaisottelijan kulmaukselle. Sitten Nurmagomedov heitti hammassuojansa kohti McGregorin taustajoukkoja, hyppäsi ulos oktagonista ja pyrki tappelemaan Dillon Danisin kanssa. Danis on MMA-ottelija ja McGregorin harjoittelukumppani.

– Olihan se aika oksettavaa. Silloin jos matsia promotaan, sellaiset pienet ylilyönnit ymmärtää, sanoo suomalaisottelija Aleksi Nurminen (6–2–0).

– Hän (Nurmagomedov) oli juuri voittanut uransa isoimman matsin, vieläpä aika selkeästi. Hän oli vähän niin kuin kukkona tunkiolla ja pomona siellä. Minun on vaikea käsittää, että sitten hän hyppää jonkun yhden ammattilaisottelun ottaneen tuntemattoman äijän (Danis) luo tappelemaan. Onhan se hölmöä.


Nurmagomedov sanoi ottelun jälkeen omassa lehdistötilaisuudessaan ettei hän ymmärrä, miksi ottelun jälkeisistä tapahtumista nousi niin iso kohu.

Venäläinen nosti esiin McGregorin puheet Nurmagomedovia, tämän isää, uskontoa ja maata kohtaan. Nurmagomedov sanoi, että vapaaottelussa on kyse kunnioituksesta, ei trash talkista.

Hän tulee Dagestanista, jossa on lähihistoriassa myös sodittu. Kulttuuriero on melkoinen, kun vastassa on karikatyyrimäinen show-hahmo McGregor, jonka suu käy enemmän kuin kellään. Toisaalta Nurmagomedovkin on otellut UFC:ssä jo kuusi vuotta.

– Se pitäisi jotenkin sivuuttaa, ihan sama mitä sanotaan. Varsinkin, jos päädyt voittamaan. Silloin on helppo tilaisuus olla suurempi. Ymmärrän, että se voi mennä tunteisiin, mutta mielestäni hänellä ei ollut mitään syytä siihen, Nurminen sanoo.

– Ymmärrän toki, että hän tulee erilaisesta kulttuurista, kasvatuksesta ja ympäristöstä. Dagestanista ja Venäjältä tulleita ottelijoita on ollut muitakin, ja he ovat pystyneet pitämään malttinsa kurissa. Ammattilaisuus on ammattilaisuutta. Ainakaan noin överiksi ei pitäisi mennä.

  • Yllä olevalla videolla ottelun jälkeen alkaneet rähinät.

Ruma tunteiden kuohahdus

Noin vuoden ajan ottelutauolla ollut 32-vuotias vapaaottelukonkari Joni Salovaara (18–10–2) huomauttaa, että kyseessä oli taas valtavasti kohuttu UFC:n jättiottelu, jonka tarinaa on rakennettu pitkään.

– Tässä ehkä näkyy se, että aikaisemmin joillakin kavereilla on noussut hattuun McGregorin paineistus ja se, kun UFC luo sekä rakentaa isoa ottelua ja tarinaa. McGregorin ottelut ovat aina isoja ja nyt oli kaikista isoin. Aiemmissa matseissa se on voinut näkyä itse ottelusuorituksessa tai jossain muussa, mutta Habibilla kuohahti nyt tuolla tavalla yli kaikki sanotut ja tehdyt asiat.

– Se näytti todelta rumalta, Salovaara sanoo ottelun jälkeisistä tapahtumista.

Nurmagomedov sai mestaruusvyönsä, mutta mm. UFC:n johtaja Dana White on väläyttänyt ottelukieltojen ja rahallisten sanktioiden mahdollisuutta. Asiaa selvittää Nevadan urheilukomissio.

Nyt odotetaan tietoa mahdollisista sanktioista.

– Luulisin, että se tulee hyvinkin nopeasti. Ehkä jo alkuviikosta saadaan tietää, mitä siitä seuraa. Kuten pitääkin. Tällaiset asiat pitää ottaa isolla kädellä pois, Salovaara linjaa.


27–0

Itse kamppailu on jäänyt jopa pienemmälle huomiolle kuin loppurähinät.

Nurmagomedovin saldo on yhä voittamaton 27–0, ja McGregor kärsi uransa neljännen tappion, joista toisen UFC:ssä.

Kamppailu oli pitkälti Nurmagomedovin hallintaa, ja Nurmisen idoli McGregor oli vastaanottava osapuoli.

– Habib sai hyvällä painillaan nollattua aika hyvin Conorin touhun. Sen jälkeen pystyottelukin meni aika tahmaiseksi, kuten usein käy, kun on matossa puristeltu. Conorin koko pystyottelu perustuu kuitenkin räjähtävyyteen, Nurminen sanoo.


Etenkin toinen erä meni Nurmagomedoville täysin selvästi. Dagestanilainen sai annettua pitkän iskurallin, kun McGregor makasi selällään kanveesissa.

– Näytti, että tuomari melkein keskeyttää sen, ja että Conor olisi ehkä jopa toivonut sitä. Hän vain puolusti, eikä edes kovin hätäisenä lähtenyt liikkumaan. Se yllätti minut vähän. Tosin on sen vähän huomannut, että hän on aika bisnesmielellä ja luovuttaa aika herkästi matsit, jos ne eivät mene hänen mielensä mukaan, Nurminen pohtii.

– Se varmaan vei vähän uskoakin McGregorilta ja energiaa omista lyöntivoimista. Se kumahti niin kovasti. Habib seisoi välillä jopa röyhkeän rohkeasti pystyssä. Kun McGregor pääsi lyömään, ei häneltä löytynyt oikein tehoja, Salovaara arvioi.

Salovaara kiinnitti huomiota McGregorin selvästi parantuneiseen kykyyn puolustaa matossa. Sekään ei tosin riittänyt.

– McGregor oli parempi painimaan kuin mitä hän on ollut. Hän teki ihan oikeita asioita, mutta vaikka olisi useamman kuukauden ajan tehnyt jotain juttua, niin ei se vastaa sitä, mitä toinen on tehnyt pikkupojasta asti. Painissa tarvitaan niin paljon moniulotteista taitoa. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon pieniä juttuja.


Paini väsytti McGregorin.

– Vaikka se näyttää, että siinä vain maataan, niin jotain siinä joutuu koko ajan tekemään ja olemaan pienessä stressitilassa. Habib jaksaa tehdä tuollaista painimyllytystä, mikä syö pikkuhiljaa vastustajan energiavarastoa, Salovaara sanoo.


Raha edellä

Nurminen myöntää vahvasta McGregorin fanituksestaan huolimatta, ettei irlantilaisen tappio tullut suurena yllätyksenä.

– Aika bisneskärjellä Conor on vetänyt jo ennen Floyd Mayweatherin kohtaamista, mutta etenkin sen jälkeen. Tuntui, että hän otti tämänkin matsin vain promotoidakseen viskiään, Nurminen sanoo.

Nurminen täsmensi vielä ajatuksiaan McGregorin mainostempauksista.

– Kun kysyttiin jotain matsiin liittyvää, hän puhui yhtäkkiä viskistään. Kun Conor meni häkkiin ensi kertaa pariin vuoteen, hän käveli ensin puoli rundia kehää ympäri, näki viskilogon kanveesissa ja löi sitten sitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt