Venäjä päästettiin pälkähästä dopingkiistassa – suomalainen asiantuntija: ”Aatami on ottanut Eevan tarjoaman omenan” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Venäjä päästettiin pälkähästä dopingkiistassa – suomalainen asiantuntija: ”Aatami on ottanut Eevan tarjoaman omenan”

Harri Syväsalmi on toimivapaalla SUEKin pääsihteerin tehtävistä.

Julkaistu: 21.9.2018 8:52

Suomalainen antidopingasiantuntija ihmettelee Wadan päätöstä.

Wadan hallitus päätti torstaina palauttaa Venäjän antidopingkomitealle Rusadalle sen valtuudet.

Päätös ihmetyttää suomalaista antidopingasiantuntijaa, Harri Syväsalmea, joka on toimivapaalla vuoden loppuun asti Suomen urheilun eettisen keskuksen eli SUEKin pääsihteerin tehtävistä. Syväsalmi kommentoi Wadan ratkaisua yksityishenkilönä.

– Pitää paikkaansa, että Rusadassa (Venäjän antidopingtoimisto) on tehty viime aikoina paljon töitä parannusten eteen. Siellä on pääsihteeri vaihtunut samoin lähes koko henkilökunta. Budjetti on tuplaantunut ja se ei tule enää urheilusta vastaavalta ministeriöltä, vaan suoraan valtiovarainministeriöstä. Voisi ajatella niin, että sen itsenäisyys ja laatu on kohentunut näiden parannusten myötä, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmella ei ole tietoa siitä, millaista keskustelua päätöksentekemiseen on käyty.

– Olen vain lehtitietojen varassa siinä, millaista keskustelua on käyty, kun Rusadan valtuudet on päätetty palauttaa hotelli Edenissä Seychelleillä. Vähän tuntuu siltä, että siellä on Aatami ottanut Eevan tarjoaman omenan.

Syväsalmi soittaa myöhemmin takaisin, kun hän on nähnyt Wadan tiedotteen ratkaisusta.

– Nyt on annettu Rusadalle siimaa. Vuoden loppuun mennessä pitää toimittaa laboratoriotiedot ja kesällä 2019 ne pitää olla analysoituna. Venäjä ei ole tunnustanut McLarenin raporttia, mutta he ovat tunnustaneet Smithin komitean johtopäätökset. Ja he ovat sitä mieltä, että Smithin komitea vahvistaa taas McLarenin raportin. Tällaista kikkailua tässä nyt sitten on ollut.

Syväsalmi hämmästelee Wadan hallituksen äänestystuloksessa yhtä asiaa.

– Päätös on ollut sellainen, että yhdeksän on äänestänyt puolesta, kaksi vastaan ja yksi tyhjää. Vastaan ovat äänestäneet Wadan varapresidentti eli Norjan ministeri ja Oseanian edustaja, joka on muistaakseni Uuden-Seelannin urheiluministeri. Eurooppa on äänestänyt tyhjää. Tämä ei ole ollut Euroopan äänestysohje.

”Wadassa on paljon jäävejä ihmisiä”

Wada on Syväsalmelle tuttu organisaatio, sillä hän oli itse perustamassa järjestöä 1999 ja toimi sen pääsihteerinä vuosina 2000–03.

Onko Wada nyt pahimmassa kriisissään, johon se on joutunut?

– On. Minun aikani oli iloista hyvää yhteistyötä ja hyvää tahtoa. Tämäntyyppistä ristiriitaa ei ollut silloin.

Syväsalmen näkemyksen mukaan Wadan yksi isoista haasteista liittyy kansainväliseen olympiakomiteaan KOK:hon.

– Kun on olympialiike, jossa on urheilijaedustus, kansallisten olympiakomiteoiden edustus, kansainvälisten lajiliittojen edustus ja KOK:n oma edustus. Se porukka tekee just niin kuin KOK sanoo. Esimerkiksi KOK:n urheilijakomitea otti kantaa, että tämä (Rusadan valtuuksien hyväksyminen) pitää hyväksyä. Wadan urheilijakomitea taas oli eri mieltä.

– Toinen pulma on se, että Wadassa on hirveän paljon jäävejä ihmisiä. Kärjekkäimmin se tuli esiin Riossa, kun Venäjän asiaa käsiteltiin. Wadan puheenjohtaja Craig Reedie oli samaan aikaan KOK:n varapuheenjohtaja. Tällaisesta jääviysongelmasta pitäisi päästä eroon.