Näin tv-kasvo Tapio Suomisen syöksykierre eteni – paljastus potkujen taustasta, turvamiehet saattelivat ulos Ylen tiloista - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Näin tv-kasvo Tapio Suomisen syöksykierre eteni – paljastus potkujen taustasta, turvamiehet saattelivat ulos Ylen tiloista

Tapio Suominen oli vielä viime vuonna Suomen suosituimpia tv-hahmoja. Keskiviikkoaamuna työtön mies twiittasi kärynneensä toistamiseen ratista.

20.9.2018 11:23 | Päivitetty 20.9.2018 16:19

Elämä hymyili pitkästä aikaa suosikkiselostaja Tapio Suomiselle syksyllä 2017, kun Ilta-Sanomat tapasi yleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa erinomaisesti onnistuneen ammattimiehen tämän kotikaupungissa Hämeenlinnassa.

Parhaimmillaan miljoonayleisön saavuttaneissa kisoissa Suominen tarjoili erinomaisia selostuksia Jussi Eskolan ja asiantuntija Jarkko Finnin kanssa.

Ilta-Sanomien haastattelussa rajun tien kulkenut Suominen sanoi tuntevansa, että oli vihdoin päässyt irti kahleista, joissa oli tavalla tai toisella pyristellyt vuodesta 2012 saakka. Jo ennen yleisurheilun MM-kisoja työnantaja Yle Urheilu oli osoittanut Suomiseen suurta luottamusta; hän oli hiihdon MM-kisoissa Lahdessa pääselostaja.

– Oli symbolisesti tärkeää onnistua juuri Lontoossa, koska olympiakisoista 2012 minut lähetettiin ennen kisoja kotiin itse aiheuttamieni parisuhdesotkujen takia, Suominen tilitti.

Syksy 2017 eteni, ja Suomisen kerrottiin yllättäen jääneen sairauslomalle. Syy selvisi syyttäjänviraston asiakirjoista: häntä epäiltiin rattijuoppoudesta, josta myöhemmin tuli sakkotuomio.

Keskiviikkoaamuna Suominen päivitti sosiaaliseen mediaan jääneensä toistamiseen kiinni ratista – samalla hän tunnusti olevansa alkoholisti ja tarvitsevansa apua. Sitä Suominen kertoi myöhemmin päivällä jo hakeneensa.

Uutista voi pitää murheellisella tavalla jatkona Suomen tv-urheiluhistorian suosituimpiin ja arvostetuimpiin kuuluvan ammattilaisen vuonna 2012 käynnistyneelle syöksykierteelle. Nyt suosikkiselostaja tunnustaa olevansa 54-vuotiaana työtön ja sairas mies.

Linnan juhlissa Suominen on ollut viimeksi vuonna 2017.

Alun perin Suomisen piti selostaa maastohiihtoa myös Pyeongchangin olympiakisoissa 2018, mutta tilaisuus meni rattijuoppouden takia sivu suun. Kaikille kollegoille Yle Urheilussa alkoholiongelma ei ollut uutinen.

Suominen palasi vielä alkuvuodesta 2018 sairauslomalta töihin ja teki Pasilassa rutiinitöitä, mutta kesken olympiakisojen jysähti.

Yle Urheilu kertoi irtisanoneensa Suomisen. Syy oli Ilta-Sanomien tietojen mukaan tämän menettely työpaikalla vapaapäivän aikana.

Useiden lähteiden mukaan lähtö ei sujunut sopuisasti, vaan Ylen turvallisuushenkilöstö saatteli yhtiötä lähes 30 vuotta palvelleen Suomisen ulos. Työpöytänsä hän siivosi vasta toukokuussa.

Torstaina MTV kertoi verkkosivuillaan, että irtisanomista edelsi poliisioperaatio Ylellä. Tapaus on nyt syyteharkinnassa.

Esimiesten tarkkailussa

Suominen oli vuoden 2012 jälkeen ollut esimiestensä intensiivisessä tarkkailussa ja kärsinyt kurinpitotoimista aiemminkin.

Esimerkiksi Sotshin olympiakisoihin Suomista ei lähetetty, mutta monen lajin taituri palasi taas selostustehtäviin jalkapallon MM-kisoissa kesällä 2014, radiossa.

Hiihtokauden perinteisesti aloittava Kuusamon hiihdon maailmancup jäi 2016 väliin selostajan jouduttua Joensuussa putkaan yleisurheilun selostuskeikalla.

Harva urheilua seuraava suomalainen välttyi vuosina 2013–14 tiedolta, että yksityiselämän myrskyissä seilannut Suominen oli sairastunut kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Hän kertoi rajuista hoitojaksoistaan poikkeuksellisen raadollisesti julkisuudessa ja oli välillä töissä, välillä sairauslomalla, välillä ikimuistoisilla standup-keikoillaan.

Suominen juontamassa Urheiluruutua kesällä 2013.

Maanisimpia vaiheitaan esimerkiksi Twitterissä Suominen kommentoi myöhemmin näin:

– En voinut käsittää, että olin kirjoittanut sellaista, se oli aivan epätodellista.

Irtisanomisen jälkeen hän on elänyt sairautensa kanssa jälleen vaikeampia vaiheita. Yle Urheilussa Suomisen sairaus oli hyvin vaikea pala, koska esimerkiksi arvokisojen selostus- ja studiotehtävät suunnitellaan hyvissä ajoin.

Suominen oli profiililtaan pääselostaja ja -studioisäntä, mutta hänen sairautensa saattoi oireilla hyvin ennustamattomasti.

Kun suosikkiselostaja eilen ilmoitti kärynneensä toistamiseen ratista, monet ystävät sosiaalisessa mediassa toivoivat miehen hakevan ongelmaansa apua. Suominen vastasi huutoon kertomalla soittaneensa tukipuhelimeen ja menevänsä jo tänään ensimmäistä kertaa AA-kokoukseen.

Tällä hetkellä yhtä elämänsä vaikeimmista jaksoista elävä tv-huippuammattilainen on ollut pois alan töistä seitsemän kuukautta. Suominen haaveilee jonkinlaisesta eläkejärjestelystä, jonka ohessa voisi tehdä esimerkiksi tv-alan keikkatöitä.

Juttuun lisätty klo 16.19 tieto ja linkki MTV:n uutiseen, jonka mukaan Suomisen irtisanomista edelsi poliisioperaatio Ylellä.

LUE LISÄÄ: Antero Mertarannalta ja Juhani Tammiselta napakat viestit viinapirua vastaan taistelevalle Tapio Suomiselle

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?