Muut lajit

Rytmisen voimistelun maajoukkue aloittaa olympiapaikan metsästyksen – hidasteena tuttu ongelma: ”Rankkaa myös henkisesti”

Julkaistu:

Voimistelu
Rytmisen voimistelun maajoukkue on valmiina tärkeisiin MM-kisoihin, vaikka valmistautumista on häirinnyt tuttu ongelma: puutteelliset olosuhteet.
Rytmisen voimistelun maajoukkue viimeistelee kisakuntoaan Mäkelänrinteen palloiluhallissa. Vanne-ohjelmassa välineet ja niitä taidokkaasti hallitsevat nuoret naiset nousevat ilmaan, pyörähtävät ja laskeutuvat hallitusti. Kun musiikki loppuu, päävalmentaja Laura Ahonen huomauttaa pienistä kauneusvirheistä, joita tottumaton silmä tuskin edes huomaisi.

Joukkueen molemmat ohjelmat – vanteen lisäksi naru-pallo – ovat valmiina Bulgariassa odottavia MM-kisoja varten. Viimeiset viikot ohjelmista on hiottu pois pikkuvirheitä.

Pitkän aikavälin tavoitteena välkkyvät Tokion olympialaiset 2020. MM-kisat on tärkeä välietappi: Bulgariassa joukkuekisan kolmelle parhaalle on jaossa olympiapaikat, mutta Suomen olympiaunelman kannalta riittää, että sijoittuu 24 parhaan joukkoon. Tämä takaa paikan karsintojen seuraavaan vaiheeseen.

Reilut kaksi vuotta sitten Suomi oli ensimmäinen maa, joka jäi ulos Rion olympialaisten joukkuekisasta. Nyt yhtä voimistelijaa lukuun ottamatta uudistunut ryhmä jatkaa saman unelman tavoittelemista. Suomen historian ensimmäinen olympiapaikka on realismia: tänä vuonna Suomi on vakiinnuttanut paikkansa maailmancupeissa sijoille 9–10, kun olympiapaikkoja on jaossa 13
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos pudottaa yhden välineen niin, että menee alueelta ulos, se on helposti kymmenen sijaa alaspäin, päävalmentaja Ahonen muistuttaa tavoitteista puhuttaessa. Hän ei halua asettaa nuoren joukkueensa harteille ulkopuolisia paineita.

Olympiaprojektin kannalta harmillista on se, että harjoitusolosuhteet eivät ole joukkueen potentiaalin tasolla. Mäkelänrinteessä voimistelijat treenaavat kisaohjelmaansa ohuella matolla, kun ihannetilanteessa jalkojen alla olisi joustava kanveesi.

Pääkaupunkiseudulla kanveeseja ja niille sopivia halleja ei vain juurikaan ole tarjolla. Sama ongelma koskettaa muitakin voimistelulajeja, mutta rytmisen tapauksessa lisähaasteen tuo se, että harjoitustilan katon on oltava vähintään 10 metrissä.

– Kesällä meillä oli (Voimisteluseura) Elisen kanveesi Kampin liikuntakeskuksessa, mutta nyt kun olisi viimeiset viikot menossa valmistautumisessa, niin sitä ei valitettavasti enää ole. Kaupunki tekee siellä suursiivoista ja sitten alkavat vakiovuorot, Ahonen kertoo.

Ei joukkue toki täysin ilman kanveesia ole joutunut MM-kisoihin valmistautumaan. Viime viikon joukkue vietti osin Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla, jossa on yksi Suomen harvoista korkeassa tilassa olevista pysyvistä kanveeseista. Aika ajoin joukkue matkustaa kanveesin perässä Pietariin.

Pomppiminen paikasta toiseen syö energiaa.

– Se ei ole rankkaa pelkästään fyysisesti, vaan myös henkisesti. Pitää kulkea eri paikkaan aamutreeneihin, kouluun ja iltatreeneihin. Kaikkeen ns. ylimääräiseen menee aikaa ja voimavaroja, joukkueessa voimisteleva Juulia Vainio harmittelee.

Ilmiö on tuttu. Kun Riossa Suomea yksilöissä edustanut Ekaterina Volkova kertoi lopettavansa uransa, hän mainitsi yhdeksi syyksi juuri olosuhdeongelmat.

Suomen voimisteluliitto on mukana Helsingin Mäkelänrinteeseen kaavaillun Urhea-hallin projektissa, Voimisteluseura Elise puolestaan Pohjois-Helsinkiin suunnitteilla olevassa Pirkkolan hallihankkeessa.

Laura Ahonen on maajoukkueen päävalmentajan ja Elisen valmennuspäällikön rooleissaan yrittänyt löytää nopeampiakin ratkaisuja tilaongelmaan, mutta korkeusrajoitteiden ohella pulmaksi on monessa tapauksessa muodostunut hallien sijainti.

– Meidän lajissa urheilijat kulkevat usein harjoituksiin itse julkisilla. 12-vuotias seisomassa Vuosaaren satama-alueella, ei vanhemmat osta sellaista, Ahonen kertoo.

– Kymmenessä vuodessa on parantunut kaikki muu paitsi olosuhteet, hän tiivistää.

30 tuntia viikossa

Olosuhdeongelmia lukuun ottamatta Suomen joukkueella on Tähtäimessä Tokio -projektiinsa hyvät lähtökohdat.

Seitsemänhenkinen tiimi koottiin kaksi vuotta sitten motivoituneista nuorista naisista, jotka panostavat täysillä yhteiseen tavoitteeseen. Lukioikäiset voimistelijat harjoittelevat noin 30 tuntia viikossa.

Opiskelu – kuuden voimistelijan kohdalla Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja yhden ruotsinkielisessä Brändö gymnasiumissa – rakennetaan täysin urheilun ehdoilla.

– Meillä on noin 10 treeniä viikossa, toisen lukiovuotensa aloittanut Milja Närevaara kertoo.

– Ja sen päälle oheisharjoittelua; uintia, fyssaria… normaalina päivänä on ensin aamutreenit kahdeksasta yhteentoista, sitten tullaan kahdeksitoista koululle ja koulua vaihtelevasti yhteen tai kolmeen asti. Iltatreenit ovat sitten neljästä seitsemään, Juulia Vainio jatkaa.

Valmentautumisessa pyritään kokonaisvaltaisuuteen: lajivalmennuksen ohella joukkueella on psyykkinen valmentaja ja oma fysioterapeutti. Myös säännölliseen hierontaan ja ravintoneuvontaan kiinnitetään huomiota. Koulussa tukee opinto-ohjaaja.

Projekti on hyvillä kantimilla myös taloudellisesti. Voimisteluliiton ja Olympiakomitean tukien lisäksi joukkue sai täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa myös Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahaa, 6000 euroa urheilijaa kohden.

Viime viikkoina paljon puhuttaneet urheilun omavastuut ovat maajoukkueessa tukien ansiosta maltillisella tasolla. Esimerkiksi maailmancupiin suuntautuvan kisareissun omavastuu on 100 euroa urheilijalta, arvokisojen kohdalla pyöreät nolla euroa.

Voimisteluliiton rytmisen voimistelun lajipäällikkö Emma Tastin mukaan kisareissujen kustannukset ovat noin 1000–1200 euroa urheilijalta, joten 0–100 euron omavastuuta voidaan pitää kohtuullisena.

Rytmisen voimistelun MM-kisat alkavat maanantaina.

Rytmisen voimistelun MM-kisat

Rytmisen voimistelun MM-kisat käydään Bulgarian Sofiassa 10.–16.9.

Suomen joukkueessa voimistelevat Elisa Liinavuori, Milja Närevaara, Ada Oikari, Emma Rantala, Juulia Vainio ja Amanda Virkkunen. Inka Ora on kotiin jäävä varajäsen.

Joukkuekilpailussa kaikki maat tekevät vanne- ja naru-pallo -ohjelmat.

Suomen on sijoituttava 24 parhaan joukkoon, jotta unelma olympiapaikasta pysyy elossa.

Joukkueen lisäksi Suomea edustaa kisoissa yksilöissä Jouki Tikkanen, Rebecca Gergalo ja Inessa Rif.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt