Muut lajit

Suomen kehonrakennuksen legenda Tom Wrange on kuollut – vei Arnold Schwarzeneggerin ensi kerran saunaan

Julkaistu:

Kehonrakennus
Suomalaisen kehonrakennuksen edelläkävijä Tom Wrange kuoli 31. heinäkuuta Porvoossa.
Suomen kehonrakennuksen keskeisiin vaikuttajiin kuulunut Tom Wrange menehtyi äkillisesti kesämökillään heinäkuun lopussa. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Helsingissä vuonna 1937 syntynyt Wrange oli suomalaisen kehonrakennuksen tienraivaajia, joka aloitti voimailuvälineiden ja lisäravinteiden maahantuonnin. Hän oli mukana perustamassa Suomen bodybuilding- ja voimanostoliittoa (BBC) vuonna 1971.

Kielitaitoinen Wrange liikkui sujuvasti nousevan lajin kansainvälisissä piireissä ja tunsi vaikuttajat sekä supertähdet. Hän muun muassa toi Mr. Olimpia -tittelin voittaneen Arnold Schwarzeneggerin ensi kerran Suomeen vuonna 1971.

Schwarzenegger esitteli Stockmannilla Wrangen maahantuomia bodaustuotteita ja veti tavaratalolle tuhansia uteliaita. Wrange kuvaa Schwarzeneggerin Suomen-vierailuja vuonna 2017 ilmestyneessä muistelmakirjassaan Optimal Body. Mies Body-maailmassa (Opusliberum).
Wrange toi tulevan Hollywood-tähden Suomeen myös vuonna 1972, jolloin Schwarzenegger muun muassa poseerasi SM-kisojen yhteydessä Lilla Teaternissa ja kävi ensimmäisen kerran suomalaisessa saunassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saunailtaa vietettiin Wrangen kotona Vantaan Jokivarressa. Saunan jälkeen Wrange lahjoitti liiton johtoryhmän kanssa Schwarzeneggerille puisen sertifikaatin todisteeksi saunassa käynnistä. Tätä tähti muisteli innokkaasti vielä matkansa jälkeenkin.

– Marraskuun 2. päivänä päivätyssä kirjeessä Arnold kirjoitti mainostavansa jatkuvasti ystävilleen, miten hienoa oli käydä Suomessa, ja että kaikki nauroivat hänen ”saunasertifikaatilleen”, Wrange kirjoitti kirjassaan.


Kansainvälisen liiton toiminnassa Wrange taisteli dopingtestauksen aloittamisen puolesta. Kamppailu ei aina ollut menestyksekästä ja sai Wrangen osittain vetäytymään lajin parista 1980-luvun alkupuolella. Hän kuitenkin jatkoi kehonrakennuksen aktiivista seuraamista ja lehtikirjoittelua.

Wrange vastusti jyrkästi kehonrakennuksen lieveilmiöitä, kuten dopingin avulla kasvatettuja jättilihaksia ja äärimmäisiä painonpudotuksia. Hänen mielestään harrastajien tavoitteena pitäisi olla antiikin ihanteiden mukainen optimaalinen ja terve keho.

– Hänen elämäntyönsä liittyi liikuntaan ja terveyden edistämiseen. Voimme hyvällä omallatunnolla sanoa, että ilman hänen uraauurtavaa panostaan tässä maassa ei olisi sellaista kuntoilu- ja fitnessbuumia kuin nyt. Tänään jos koskaan tällä on kansanterveydellistä merkitystä, Tom Wrangen poika Kim kirjoitti isästään Facebookissa.

Tom Wrange siunattiin lähiomaisten läsnä ollessa. Hänen uurnansa laskettiin perjantaina 7. syyskuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt