Muut lajit

Kiekkojuniorien videopelaaminen nousi ongelmaksi – nyt puhuvat E-urheilun edustajat: ”Miten tämän sanoisi kauniisti”

Julkaistu:

E-urheilu
Elektronisen urheilun edustaja korostaa vanhempien vastuuta lasten pelaamisessa.
Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että hälyttävän monet jääkiekkojuniorit valvovat yömyöhään pelaten maailman suosituinta videopeliä Fortniteä.

Juniorit eivät saa pelaamisensa takia riittävästi unta.

Suomalaisen e-urheilun merkittäviin organisaatioihin kuuluvan ENCE-esportsin markkinointipäällikön Joona Leppäsen mielestä liikapelaaminen on ongelma.

– Miten tämän sanoisi nyt kauniisti... Onko tämä mikään uusi juttu? Onhan sitä ennenkin pelattu yömyöhään asti. Ei sillä ole kuitenkaan mitään tekemistä ammattipelaamisen kanssa. Se on vähän sama, jos vertaat sitä siihen, että olet potkimassa palloa jalkapallokentällä, niin et sinä silloin ole vielä jalkapalloilija, Leppänen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun teet mitä vaan elämässäsi liikaa, niin se on ongelma. Tasapaino on helkutin tärkeä asia.


Leppäsen mielestä vanhemmilla on vastuu siitä, kuinka paljon lapset pelaavat videopelejä. Hän kertoo, että on asettanut oman lapsensa pelaamiseen raja-arvot.

– Se on viitseliäisyyskysymys. Se on siitä kiinni, miten vanhemmat seuraavat ja ovat kiinnostuneita lastensa tekemisistä.

– Pitää asettaa rajat, ei se ole sen kummempaa. Pitää olla kiinnostunut siitä, mitä se lapsi tekee ja sitä kautta se homma pysyy terveellä pohjalla.

Suomen elektronisen urheiluliiton puheenjohtajan Joonas Kapiaisen mukaan liitto pyrkii viestittämään pelaajilleen, että kaikessa on hyvä pitää kohtuus mukana.

Vaikka pelaamista harjoitellaan paljon, pitää elämässä olla muutakin sisältöä.

– Meille on tärkeää, että kun puhutaan harrastepelaamisesta – ja oli se kilpapelaaminen harrasteisuutta tai vapaa-ajan vietettä – kohtuus pitää kaikessa olla. Varsinkin kasvavat nuoret tarvitsevat unta ja lepoa. Toki meille on tärkeää huomioida, että pelaaminen ei ole haitta, Kapiainen sanoo.

– Täytyy silti jollain tavalla pystyä ymmärtämään, että viettää tietyn ajan pelaten ja välillä tekee jotain muuta.

Ammattilaistasolla unesta pidetään huolta

Kilpapelaamisen ammattilaistasolla joukkueiden jäsenet sopivat keskenään, mitkä pelaamisen raja-arvot ovat.

Unta ja lepoa painotetaan urheilijoille. Siitä huolehditaan, vaikka pelireissut olisivatkin pitkiä ja aikaerot suuria.


– Kaikki ovat onneksi olleet vastuullisia. Yksilökohtaisesti voi olla uniongelmia tai muuta vastaavaa. Sen mukaan, miten olemme sopineet keskenään, niin kyllä asiat yleensä menevät hyvin. Sen lisäksi liikuntaa pyrimme painottamaan, Leppänen kertoo.

Leppäsen mielestä riittävä uni ja sen laatu ovat todella tärkeitä.

– Siihen, mikä sinun vireystilasi on, miten pääkoppa pelaa, siihen liittyy valtavasti kaikki, kuten unenlaatu, ravinto ja nesteytys. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kehittää keskittymiskykyä.

Leppänen painottaa, että mikäli nuori videopelien pelaaja haluaa päästä alalla ammattilaiseksi, täytyy itsestään pitää huolta.

– Kaikessa tekemässämme työssä yksi tärkeimpiä teemoja on kehonhuoltaminen. Sitten, jos joskus on rahkeita tulla kovaksi pelaajaksi, siihen on aikaa kyllä. Sitä ei tarvitse tehdä 11-, 12- tai 15-vuotiaana, Leppänen toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt