Muut lajit

USA:n voimisteluliitto palkkasi hirviölääkäriä puolustaneen valmentajan – olympiavoittaja raivostui: ”Isku vasten uhrien kasvoja”

Julkaistu:

Voimistelu
Aly Raisman ei sulattanut USA Gymnasticsin tuoreinta nimitystä.
USA:n voimisteluliitto on paininut pitkään lajin historian suurimman skandaalin kanssa.

Yhdysvaltojen telinevoimistelumaajoukkueen ja Michiganin yliopiston entinen urheilulääkäri Larry Nassar tuomittiin keväällä elinkautiseen rangaistukseen yli 300 nuoren urheilijan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nassar hyväksikäytti hoitamiaan urheilijoita vuosikausien ajan naamioimalla tekonsa lääkärintarkastuksiksi ja hoitotoimenpiteiksi.

Hyväksikäytettyjen joukossa ovat muun muassa olympiavoittajat Kyla Ross, Madison Kocian, Gabby Douglas, Jordyn Wieber, McKayla Maroney, Aly Raisman ja Simone Biles.

Lue lisää: Yksi kuva kertoo maailmaa järkyttäneen hyväksikäyttöskandaalin mittasuhteet: koko joukkue joutui hirviölääkärin uhriksi


Monet urheilijoista ovat kritisoineet voimakkaasti Yhdysvaltojen voimisteluliittoa. Liiton on väitetty sivuuttaneen voimistelijoiden kertomukset Nassarin epäasiallisuuksista ja yrittäneen hiljentää asiasta kertoneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos olisimme puhuneet siitä (hyväksikäytöstä), meitä ei olisi edes harkittu olympiajoukkueeseen, Kocian on sanonut.

Raisman on ollut yksi äänekkäimmistä kriitikoista. Hän on vaatinut, että yksityinen taho tutkii Voimisteluliiton ja Olympiakomitean osallisuuden Nassar-skandaalissa.

Sekä Raisman että Maroney ovat haastaneet USA Gymnasticsin ja Yhdysvaltojen olympiakomitean oikeuteen.

Nassarin tapauksen myötä koko Yhdysvaltain voimisteluliiton johtokunta on jo eronnut, samoin Michiganin yliopiston johtaja. Myös Yhdysvaltojen olympiakomitean pääsihteeri Scott Blackmun erosi tehtävästään.

Keskustelu tapauksen ympärillä sai lisäpontta liiton uuden nimityksen takia. USA Gymnastics ilmoitti tiistaina palkanneensa Mary Lee Tracyn uudeksi naisten kehityskoordinaattoriksi.
Kyseenalaiseksi valinnan tekee se, että Tracy ylisti Nassaria loppuvuonna 2016 – kun jo 50 voimistelijaa oli esittänyt syytöksiä Nassaria kohtaan.

– Minun olympiaurheilijani ovat kaikki työskennelleet Larryn kanssa. Me kaikki puolustamme häntä, koska hän on auttanut niin monia nuoria. Hän on suojellut heitä, huolehtinut heistä ja tehnyt töitä minun ja heidän vanhempiensa kanssa. Hän on ollut mahtava, Tracy sanoi tuolloin WCPO:lle Aolin mukaan.

Raisman kommentoi kovin sanakääntein Tracyn nimitystä Twitterissä.

– USA Gymnastics on nimittänyt jonkun, joka minun näkemykseni mukaan tuki Nassaria, syyllisti uhreja eikä ole ilmaissut halua oppia menneisyydestä. Tämä on isku vasten uhrien kasvoja sekä merkki siitä, että mikään liitossa ei ole muuttunut. Mikä syvä pettymys! hän kirjoitti.
Tracy kommentoi Raismanin sanoja torstaina. Hän kokee olevansa oikea henkilö positioon.

– Mitä sanoin 2016, oli totuuteni sillä hetkellä. Larry oli työskennellyt urheilijoideni kanssa 25 vuotta, ja luotimme häneen. Kun minulta kysyttiin mielipidettä hänestä, sanoin sen. Sanoisinko niin enää? En. Se mies on hirviö. Mutta silloin pidin häntä lähes veljenäni, Tracy sanoi WCPO:lle.

Hän itsekin kokee olevansa tavallaan uhri.

– Tuollaiset ihmiset ovat taitavia. He ovat mestareita manipuloimaan. Hän ei huijannut vain minua ja urheilijoita, vaan myös vanhempia, valmentajia ja hallintoa. Sitä pahuutta ei voi pukea sanoiksi. Haluan ihmisten tietävän, että jos minulla olisi edes pieni epäilys hyväksikäytöstä, en antaisi tuollaisen henkilön työskennellä urheilijoideni kanssa.


Tracy oli vuoden 2016 haastattelun aikaan jo kuullut Nassariin kohdistuvista syytöksistä.

– Hän ei enää ollut tekemisissä minun urheilijoideni kanssa, mutta en ollut kuullut heiltä mitään negatiivista (Nassarista). Kysyin asiasta monelta heistä. Kerroin silloin vain faktat, jotka tiesin. Olen surullinen, että luotin siihen mieheen.

Tracy kertoi, että hän on saanut uhkaavia sähköposteja ja häntä on haukuttu sosiaalisessa mediassa. Tilanne on mennyt niin pitkälle, että hän harkitsee uudesta työstä luopumista. Hän ei halua perheensä kärsivän.

– Olen vahva nainen, mutta minulla on hieno perhe, eikä mikään ole perheen vaarantamisen arvoista. Tai sen, että perheeni kärsii, kun he näkevät kaikki kauheudet, mitä minusta sanotaan. Jos se ei lopu, en ota paikkaa vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt