Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaispelaaja Noah Spence osaa reitin ruokapöytään.

Urheilutähti aloitti hirviömäisen lihotuskuurin – suomalaislääkäri hämmästelee kaloripommia: ”Herää kysymys”

NFL-ammattilainen väittää syövänsä 9 000 kilokaloria päivässä kasvaakseen pelipaikkansa edellyttämiin mittoihin.


10.8.2018 12:17

Urheilijat ovat tunnetusti nälkäistä porukkaa. Mutta yhdeksän ateriaa ja 9 000 kilokaloria päivässä on mykistävä määrä ruokaa ja ravintoa.

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Noah Spence kertoo ESPN-kanavalle vieneensä ruokailut äärimmäisyyksiin.

NFL-seura Tampa Bay Buccaneersin ulompana linjapuolustajana pelaava Spence aikoo kirjaimellisesti syödä itseänsä huipulle. Hän on jopa palkannut oman kokin saadakseen varmasti kaikki päivän ateriat kitaansa.

Viime kesänä Spencen paino oli joukkueen harjoitusleirin alussa 228 paunaa eli noin 103 kiloa. Se on maltillinen luku NFL:ssä hänen pelipaikallaan.

Nyt hän kertoo painavansa 263 paunaa eli noin 119 kiloa. Vuoden aikana massaa on kertynyt siis 16 kiloa.

Noah Spence jaksoi juosta harjoitusleirillä jatkuvasta syömisestä huolimatta.

ESPN:n jutussa mainitaan, että 189-senttisen Spencen tavoitteena on lisätä painoaan puhtain keinoin. Hän pyrkii myös välttämään ylimääräisen rasvan kertymistä vartaloonsa.

– Olen nyt painavampi kuin koskaan ja tuntuu mahtavalta. Kokeilin tällaista syömistä pelikauden ulkopuolella, jotta näkisin, kuinka se toimii. Tuntui siltä, että kunhan en vain lopeta syömistä tai juomista niin en menetä painoa, 24-vuotias Spence iloitsi.

”Teki tietoisen valinnan”

ESPN:n mukaan Tampa Bay Buccaneersin valmennusjohto ei ollut suoranaisesti patistellut Spenceä lisäämään painoaan.

Puolustajia valmentava Brentson Buckner oli kuitenkin näyttänyt Spencelle videoita saman pelipaikan pelaajista, jotka olivat tätä isompia.

– Jos hän on vain kentällä suojineen, vastustajat vain juoksevat häntä päin. Sanoin hänelle, että ennemmin tai myöhemmin hänen on osoitettava, että hän pystyy hoitamaan tuollaiset tilanteet. Niinpä hän teki tietoisen valinnan painon nostamisesta ja se on hänelle nyt hyödyksi, valmentaja Buckner selvitti.

Noah Spencen katse on pallon lisäksi yhä useammin ruuassa.

Spence väittää mättävänsä suuhunsa yhdeksän ateriaa päivässä, joista kertyy 9 000 kilokaloria.

Itse asiassa Spencen koko lähestymistapa ruokaan ja ruokailuun on muuttunut. Syöminen on nyt osa ammattia, aivan kuten punttien nostelu tai vastustajien ennakkotarkkailu videolta.

– En suhtaudu ruokaan enää siten, että pitäisin siitä. Nykyään vain syön, Spence kuvailee.

Valmentaja Bucknerilla on myös oma näkemyksensä.

– Kun pääsee NFL:ään, jalkapallosta tulee koko elämä. Ja nyt hän elää tuota elämää.

Pastaa, perunoita, kanaa, proteiinipirtelöitä...

Päivän aikana Spence kertoo juovansa muun muassa seitsemän nestemäistä proteiinisekoitusta. Lisäksi hän vetää kitaansa valtavat määrät muun muassa pastaa, perunoita, kanaa, kalaa ja lihaa.

Mutta. 9 000 kilokaloria päivässä. Se on liki käsittämätön määrä.

Urheilulääkäri Harri Hakkaraisen mukaan kuntoilua harrastavan ja työssä käyvän, 80-kiloisen miehen päivittäinen tarve on noin 3 000 kilokaloria.

Spence päiväannos on siis kolminkertainen.

Ammattiurheilijoilla kulutus on kova ja ruoka maistuu, mutta pystyykö Spence harjoittelemaan ilman ähkyä tai ehtiikö hän ylipäätään treenaamaan syömisiltään?

Urheilulääkäri Harri Hakkarainen suhtautuu varauksella jenkkifutari Spencen ruokapäiväkirjaan.

Hakkarainen suhtautuu ahmatti-Spencen kertomuksiin varauksella.

– Äkkiseltään kuultuna nuo esitetyt kalorimäärät vaikuttavat todella hurjilta. Tuohon kalorimäärään päästäkseen pitäisi syödä sellaiset yhdeksän tai jopa kymmenen isohkoa pitsaa päivässä. Missä välissä siinä sitten treenataan, Hakkarainen hämmästelee.

– Herää kysymys, että missä vaiheessa tuo ruokamäärä imeytyy? Treenaamisen aikana ruuan imeytyminen heikkenee merkittävästi, kun verenkierto siirtyy suolistosta lihaksiin. Toinen kysymys tässä tapauksessa on se, että missä vaiheessa lihaksisto ja hermosto palautuvat, kun sielläkin pitäisi veren kiertää maksimivolyymillä jossain vaiheessa, jotta treenaaminen tehoaa, Hakkarainen jatkaa.

Uhka terveydelle?

Spencen painonnousuun Hakkarainen suhtautuu kriittisellä otteella.

– Epäilemättä kerrotuilla ruokamäärillä tulee massaa, mutta mitä se massa sitten on? Onko se supistumiskykyistä lihasmassaa vai supistuskyvytöntä rasvamassaa? Tai nestettä, vai mitä se on ja onko siitä massasta hyötyä pelaamiseen?

Karmeat kalorimäärät ja jatkuva ahmiminen myös kuormittavat elimistöä valtavasti.

– Ruuansulatukseen osallistuvat elimet, suolisto, haima ja maksa joutuvat erittäin koville.

– Pidemmän päälle tuollainen voi aiheuttaa maksan ja haiman toimintahäiriöitä. Voi esiintyä muun muassa aikuistyypin diabetesta, verenpaineen nousua ja suolistosairauksia, Hakkarainen huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?