Muut lajit

Pysäyttävät kuvat olympialaisten hylätyistä suorituspaikoista – kisamaskotitkin makaavat 10 vuoden jälkeen koskemattomina pusikossa

Pysäyttävät kuvat olympialaisten hylätyistä suorituspaikoista – kisamaskotitkin makaavat 10 vuoden jälkeen koskemattomina pusikossa

Julkaistu:

Olympialaiset
Pekingin vuoden 2008 olympialaisten suorituspaikat jätettiin ränsistymään. Samaan aikaan Kiinassa rakennetaan kuumeisesti jo vuoden 2022 talvikisojen puitteita.
Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisten järjestelyissä ei todellakaan säästelty rahaa: kaiken kaikkiaan kisojen kustannukset nousivat mediatietojen mukaan jopa yli 30 miljardiin euroon.

Kyseisistä olympialaisista käynnistyi arvokisapröystäily, joka on jatkunut sen jälkeen olympialaisten ja jalkapallon MM-kisojen suorituspaikkojen rakentamisessa. Siitä huolimatta olympialaisista vasta Sotshin talvikisat vuonna 2014 ylsivät kustannuksissa samoille luvuille Pekingin kanssa. Se kertoo karusti, kuinka valtavasti Kiinassa käytettiin rahaa vuoden 2008 olympialaisten eteen.

Pekingin olympialaisista on kulunut nyt kymmenen vuotta. Kisojen vaikutuksista esimerkiksi Kiinan ihmisoikeuskysymyksiin tai suhteisiin muiden valtioiden kanssa voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan valtaosasta suurella rahalla rakennetuista suorituspaikoista ei ole ollut iloa paikallisille olympialaisten jälkeen.

Ei, vaikka monet paikalliset joutuivat väistymään kodeistaan uusien rakennelmien tieltä.

Kun urheilijat ja taustajoukot lähtivät Pekingistä olympialaisten päätyttyä, jäljelle jäi vain hylättyjä areenoita ja kisapaikkoja. Karuimmat kuvat näyttävät, kuinka vielä kymmenen vuoden jälkeen jopa kisojen maskotit makaavat koskemattomina pusikossa.


Turismikohteeksi muodostunut valtava Linnunpesä-stadion ja olympialaisten uintikisoja varten rakennettu komea vesikuutio sentään ovat käytössä edelleen.

Linnunpesänkin käyttöaste jäi heti olympialaisten jälkeen minimaaliseksi, mutta myöhemmin stadionilla on järjestetty konsertteja, jalkapallo-otteluja ja yleisurheilun MM-kisat vuonna 2015.


Uudet olympialaiset edessä

Linnunpesä-stadionia ja curlinghalliksi muutettavaa vesikuutiota käytetään myös Kiinassa vuonna 2022 järjestettävissä talviolympialaisissa. Kaikkiaan tulevia talvikisoja varten kunnostetaan kahdeksan vuoden 2008 kesäkisoissa käytettyä suoritustilaa.

Täysin uusien suorituspaikkojen, kuten alppihiihtokeskuksen, rakentaminen on jo aloitettu.


Tällä kertaa Kiinassa ei aiota päästää suuria rakennelmia ränsistymään, sillä esimerkiksi olympiakylien rakennuksia on tarkoitus panna vuokralle ja hyödyntää hotelleina ja turismikeskuksina olympialaisten jälkeen.


Lähteet:
Reuters, China Daily.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt