Muut lajit

Suomalaislupaus sai useita huipputarjouksia USA:sta – kertoo raaoista testileireistä: ”Piti etuilla ja olla ilkeä”

Julkaistu:

Jenkkifutis
Martin Veinberg, 20, teki vaikutuksen USA:ssa ja sai useita tarjouksia yliopistoista. Stipendien arvo on satoja tuhansia dollareita.
Suomalaiset tunnetaan maailmalla stereotyyppisesti nöyrinä, jopa syrjään vetäytyvinä. Sillä ei kuitenkaan pääse kovin pitkälle, ainakaan jos vastassa on ghettojen kovia kasvatteja.

Niinpä Helsinki Roostersin hyökkäyksen linjamies Martin Veinberg, 20, opetteli pitämään puolensa ennen lähtöään Yhdysvaltoihin. Hän oli kaksi viikkoa mukana Dream Chasers Tourilla, joka vie eurooppalaisia lupaavia jenkkifutareita näytille yliopistoihin.

– Oikeastaan se oli aika pitkälti ajamista, tutustumista kouluihin ja leirejä. Ajettiin kahden viikon aikana 7 500 kilometriä, Veinberg kertoo matkastaan Ilta-Sanomille.

Aikanaan NFL-sopimuksen tehnyt Brandon Collier poimi Veinbergin tourille syyskuussa Helsingissä pidetyltä leiriltä. 205-senttinen ja 145-kiloinen Veinberg lensi Suomesta 30.5. ja palasi kotiin 13. kesäkuuta. Väliin mahtui yli 10 yliopistovierailua, joiden yhteydessä eurooppalaispelaajat näyttivät osaamistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suurin osa oli combine-treenileirejä, jotka kestivät kolmesta viiteen tuntiin. Aluksi otettiin mitat, ja sen jälkeen oli eri testejä, muun muassa nopeus-, juoksu- ja suunnanvaihtotestit. Sitten tehtiin eri drillejä ja pidettiin kilpailuita. Oli muun muassa köydenvetoa, renkaanvetoa ja kelkantyöntöä, Veinberg kertoo.


Valmentajat tarkkailivat pelaajia koko ajan. Missään vaiheessa ei voinut löysäillä, sillä se vaikutti heti arvioon. Taitojen lisäksi testattiin luonnetta.

– Kilpailu on tosi kovaa. Leirillä on paljon ihmisiä, eikä aikaa ole paljon. Piti etuilla ja ohitella ihmisiä jonoissa, olla ilkeä. Siellä tykätään, että olet aggressiivinen.

– Valmentajat psyykkasivat ennen lähtöä, että se on kuin sotaa. Siihen piti olla valmistautunut. Monille se on ainoa mahdollisuus elämässä. He joko saavat stipendin tai palaavat sinne, mistä ovat tulleetkin, ghettoon tai karuun ympäristöön.

Tarjous jo leirin aikana

Veinberg yllätti vähän jopa itsensä. Leirit sujuivat hyvin, ja nyt pöydällä on peräti seitsemän tarjousta eri yliopistoista. Lisäksi neuvottelut muutaman kanssa ovat kesken. Sopimus tarkoittaa monen sadan tuhannen dollarin opiskelustipendiä ja mahdollisuutta pelata NCAA:n korkeimmassa sarjassa, 1. divisioonassa.

– Eka tarjous tuli jo leirin aikana. Minulle tultiin antamaan kädenpuristus ja sanottiin, että tervetuloa. Joissain paikoissa minut vedettiin koulukierroksen aikana sivuun ja tarjottiin sopimusta. Jotkut soittivat myöhemmin perään, Veinberg luettelee.

– Ajattelin, että ehkä joku alemman tason, divisioona kakkosen koulu kiinnostuisi, mutta en uskonut tähän. Oli se aika huikea tunne. Ei sitä heti tajunnut, kuinka isosta asiasta on kyse.

Tarjouksen tehneiden koulujen joukossa on muun muassa maineikas Floridan yliopisto, jonka Gators-joukkueesta on noussut useita NFL-pelaajia. Veinberg miettii kuitenkin valintaansa myös peliajan ja opiskelumahdollisuuksien kannalta.

– Siellä ollaan ensin opiskelijoita ja sitten jenkkifutiksen pelaajia. Esimerkiksi Virginia on akateemisesti erittäin kova koulu, samoin Temple. En ole vielä päättänyt mitään, mutta terveysalan puoli kuten fysioterapia voisi kiinnostaa.

Historian toinen?

Veinberg on tällä hetkellä Puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Se päättyy syyskuun lopussa, ja niihin aikoihin pitäisi tehdä myös päätös yliopistosta. Veinberg odottaa myös vielä NCAA:n päätöstä siitä, saako hän siirtyä Suomesta sinne pelaamaan.

Sitä ennen hän aikoo käyttää mahdollisuuden vierailla mahdollisimman monessa tarjouksen tehneessä yliopistossa.


NFL:ssä on nähty vain yksi suomalaistaustainen pelaaja. Tyler Varga, jonka äiti on suomalainen, debytoi sarjassa 2015. Voisiko Veinbergista tulla historian toinen?

– Kaikkihan on mahdollista, mutta tässä vaiheessa ei kannata miettiä tuollaisia. Keskityn nyt siihen, että pääsen pelaamaan yliopistosarjaan, saan peliaikaa ja valmistun. Tavoitteena NFL tietysti on, mutta siihen on vielä pitkä aika, hän toppuuttelee.

EM-kisat jäävät väliin

Helsinki Roosters johtaa tällä hetkellä Vaahteraliigaa, mutta Veinberg istuu otteluiden aikana katsomossa.

Syynä on se, NCAA:n sääntöjen mukaan Suomessa pelattu aika vähentää yliopistokausia USA:ssa. Jotta Veinberg saisi opiskella ja pelata maksimiajan, hän on joutunut uhraamaan myös maajoukkue-edustukset.

– Eihän se kivaa ole. Tekisi mieli panna kamat niskaan ja juosta kentälle, mutta se ei ole mahdollista, hän sanoo.

– Se on sillä laillakin harmillista, että EM-kotikisat ovat tulossa. Mutta ei sille voi mitään, onhan minulla vielä aikaa pelata.

Seurassa on ymmärretty Veinbergin päätös ja tuettu häntä kaikilla tavoin. Hän on treenannut valmentajiensa Victor Sarven ja Iiro Luodon kanssa paljon pelkästään USA:n matkaa silmällä pitäen.

– Olen saanut paljon kannustusta, mistä olen kiitollinen. Myöskään ilman urheilukoulua tämä ei olisi järjestynyt. Sain kiertuetta varten urheilukomennuksen, joten pääsin mukaan. Siellä on myös hyvät tilat, fysioterapeutit ja valmentajat, Veinberg kiittelee.

Linjamies myöntää, että Yhdysvaltoihin lähteminen on pyörinyt mielessä siitä asti, kun hän aloitti miehissä pelaamisen 2015.

– Moni on tullut sanomaan, että voisin pelata siellä ja pärjätä. En uskonut, että se olisi mahdollista. Päätin yrittää ja yllätyin itsekin, kuinka hyvin se loppujen lopuksi meni.

Suomalaisille tie auki

Premier Players Internationalin perustaja Brandon Collier kuuli Veinbergista Helsinki Roostersin kautta.

Hän pääsi tsekkaamaan lahjakkaan linjamiehen tekemistä Helsingin-leirillä syyskuussa ja valitsi Veinbergin Dream Chasers Tourille.

– Olin hyvin vaikuttunut. Minuun teki vaikutuksen paitsi hänen kokonsa myös se, kuinka hyvin hän liikkui ja kumartui noin kookkaaksi pelaajaksi, Collier kertoo Ilta-Sanomille.

– Hänen parhaimmat ominaisuutensa ovat koko, liikkuvuus ja asenne.


Collier uskoo, että Veinberg ei jää viimeiseksi rapakon taakse lähteväksi suomalaispelaajaksi. Kesäkuun tourilla oli mukana myös Veinbergin joukkuekaveri Edward Vesterinen, jonka Collier ennustaa myös saavan tarjouksen.

– Uskon, että kun nuoret pelaajat näkevät suomalaisten saavan kovia tarjouksia, hekin uskaltavat unelmoida sellaisesta. Ei tarvitse olla enää yhdysvaltalaisesta high schoolista päästäkseen pelaamaan yliopistoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt