Muut lajit

Ikävää suolistotautia sairastava Anders Bäckman yllätti SM-maantieajossa – hakee nyt menestystä kortteliajosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Pyöräily
IBD Cycling -tallia edustava Anders Bäckman hämmästytti kaikki voittamalla sunnuntaina maantieajon Suomen mestaruuden Noormarkussa.
Kotitanhuvillaan ajanut Lotta Lepistö vei naisten maantieajon SM-tittelin sunnuntaina Noormarkussa. Miesten puolella saatiin sen sijaan yllätysvoittaja, kun vasta muutamana vuoden toiminut IBD Cycling -seura pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta.

Lähes neljä ja puoli tuntia kestäneen kilpailun voitti yllätysmies Anders Bäckman. Hän oli mukana jo alkumatkasta lähteneessä irtiotossa, joka kesti yli sata kilometriä. Yleensä vastaava irtiotto vie kuskilta voimat, mutta Bäckmanilla oli vielä ruutia lähteä mukaan uudelle karkumatkalle.

Tämä neljän ajajan irtiotto kesti loppuun asti, ja kun Bäckman passasi vetovuorot, hänellä oli 190 kilometrin urakan päätteeksi loppusuoralla tuoreimmat jalat.


Sipoon susi

Entä mikä mies 32-vuotias Bäckman on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aloitin pyöräilyn 12-vuotiaana, jolloin voitin maastopyörälläni kuudesluokkalaisten kilpailun kotipaikkakunnallani Sipoossa, Bäckman kertoo.

Opettaja havaitsi pojan lahjakkuuden ja patisti tätä organisoidun urheilutoiminnan pariin.

– Hän oli myös Sibbo Vargarnan puuhamies ja ilmoitti voiton velvoittavan tulemaan mukaan seuran keskiviikkotempoon Boxiin, Bäckman naureskelee.

Sipoolainen ei ollut mikään lapsitähti ja saavutti ensimmäiset mitalit vasta alle 18-vuotiaiden sarjassa.

– Sen jälkeen aloitin treenata tosissaan ja unelmoimaan ammattilaisuudesta.

Unelma ei koskaan toteutunut ja fysioterapeutiksi kouluttautunut pyöräilijä tietää syynkin.

– Näin jälkiviisaasti katsottuna en tehnyt riittävästi töitä sen eteen.

Kolmen vuoden tauko

Kotimaan teillä Bäckman kilpaili ahkerasti, mutta ilman mainittavaa menestystä.

Vuonna 2008 hänellä todettiin haavainen paksusuoli eli ikävä vaiva, joka kuuluu IBD-sairauksiin. Treenaaminen kuitenkin jatkui, kunnes kesällä 2011 motivaatio katosi. Samaan aikaan löytyi elämänkumppani, joten Bäckmanilla oli muutakin tekemistä kuin istua pyörän päällä.

– Olin kolme vuotta pyöräilemättä, mutta lopulta kyllästyin, kun kunto rapistui ja kiloja kertyi vyötärölle. Huomasin kaipaavani harjoittelua ja erityisesti kilpailemista, josta olen aina pitänyt.

Bäckman aloitti kesällä 2014 uudelleen Kivenlahden pyörähuollon tiimissä. Samalla hän ryhtyi työskentelemään tiimikaveri Antero Salvannon pyöräliikeessä ”bikefittaajana”.

– Siinä on kyse on oikeanlaisen ajoasennon löytämisestä, Bäckman kertoo sivuhommastaan.

Bäckman asuu nykyään avopuolisonsa ja 2-vuotiaan Alvin-pojan kanssa Espoossa, mutta fysioterapeutin vastaanotto on Sipoossa. Työmatkan taittaminen on olennainen osa kokeneen polkijan treeniä.

– Välillä poljen 50 kilometrin matkan ja takaisin. Välillä menen metrolla Itä-Helsinkiin ja jatkan siitä.

Korttelikisa on oma maailmansa

Bäckman on joutunut sairautensa takia pitämään jopa kuukausien taukoja, joten hän antaa tasoitusta muille kuskeille.

– Kun vatsa oireilee, myös motivaatio harjoitteluun on koetuksella.

Hän näkee tilanteessa myös positiivisen puolen.

– Toisaalta sairaus on tuonut perspektiiviä elämään. Terveenä pystyisin treenaamaan suunnitelmallisemmin, mutta en ehkä pystyisi ottamaan touhua yhtä rennosti ja nauttimaan menestyksestä näin paljon.

Bäckman joutuu syömään aika ajoin kortisonikuureja, joten hänellä on erivapaus lääkeaineeseen, joka on muutoin kiellettyjen aineiden listalla.

Suomen mestaruudesta on vain muutama päivä, mutta uutta kisaa pukkaa päälle. Perjantaina Bäckman nähdään kilpailemassa Vantaalla, jossa ratkotaan SM-viikon yhteydessä kortteliajon SM-mitalit. Kilpailukeskuksena on Heurekan Tiedekeskus Tikkurilassa.

Bäckman on kestävyystyyppi, jonka ominaisuudet eivät sovi erityisen hyvin kriterium-ajoon, jossa kiihdytetään ja jarrutetaan vähän väliä ja matka on huomattavasti lyhyempi kuin normaalissa maantieajossa.

– Vaikka vahvuuteni on kestävyyspuolella, uskon pystyväni sijoittautumisella ja ajosilmällä korvaamaan heikkouksiani ja taistelemaan kärkisijoista, Bäckman sanoo luottavaisena.

Naisten kortteliajo alkaa perjantaina klo 14 ja miesten vastaava tuntia myöhemmin.

Edit: 7.7. klo 9.54: Juttua ja otsikkoa päivitetty.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt