Viikon yksi puheenaiheista on ollut suunnistaja Minna Kaupin raju avautuminen tärkeästä aiheesta.
Lapin Kansa uutisoi tiistaina, että lauantaina järjestetyn Ylläs–Levi-hiihdon yli tuhat osanottajaa olivat jättäneet jälkeensä luontoon suuren määrän roskia.
Kauppi julkaisi uutisen omalla Twitter-tilillään ja ja vaati ”roskaajien diskaamista kaikissa kisoissa”.
– Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää, hän kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa.
Muutkin ovat nyt reagoineet asiaan.
F1-tähti Valtteri Bottaksen nimeä kantava Valtteri Bottas Duathlon ilmoitti lauantaina ryhtyneensä toimenpiteisiin.
– Minna Kauppi, heräsimme twiitistäsi. Lisäämme uuden kilpailusäännön. 1 minuutin aikasakko jokaisesta luontoon heitetystä roskasta. Tällä säännöllä tapahtuma haluaa kantaa oman kortensa kekoon puhtaamman luonnon puolesta, järjestäjät ilmoittivat Twitterissä.
Tapahtuman markkinoinnista vastaava Ville Ahtiainen vahvisti, että idea syntyi nimenomaan Kaupin avautumisen myötä.
– Näin Minnan twiitin ja kävin lukemassa asiasta vähän enemmän. Otettiin sitten nopeasti Valtterin (Bottas) kanssa puhelu, ja kysyin hänen mielipidettään. Hän oli sitä mieltä, ettei edes kilpailijoiden ei kuulu roskittaa luonnossa, Ahtiainen kertoo Ilta-Sanomille.
Aikasakko-sääntö ei ole ainutlaatuinen, sillä Ahtiaisen mukaan hän on nähnyt sellaisia kisoissa aiemminkin.
– Asia on tärkeä tuoda esiin. Ei tästä tehdä ylitsepääsemäntöntä sääntöä. Kyllä sen on lähdettävä jokaisesta kilpailijasta itsestään.
Yleisimmät ladun ja triathlon-ratojen varteen jäävät roskat ovat energiapatukoiden tai -geelien pakkauksia. VB Duathlonilla on parikin keinoa, joilla niiden jäämistä luontoon voidaan estää.
– Emme ole vielä ihan tarkkaan päättäneet. Ehkä jokainen kilpailija numeroi omat patukkansa ennen lähtöä, sellaista on maailmalla tehty. Kannustamme myös esimerkiksi kuulutuksin positiivisella tavalla yleisöä seuraamaan, jos roskaamista tapahtuu.
Ahtiainen toivoo, että asian nostaminen tapahtuman teemaksi ehkäisee myös muuta roskaamista.
– Tästä lähtevä keskustelu on se tärkein juttu. Toivottavasti saadaan vaikutettua ihmisten asenteisiin ja roskaamista pois myös kaduilta.
Pienempi määrä roskaa on myös pois järjestäjien urakasta. Ahtiaisen mukaan pelkästään kisa-alueen siivoamiseen menee kokonainen päivä. Sen lisäksi kisareittien siivoaminen on tehtävä nopealla aikataululla.
– Muuten tuuli ehtii riepotella roskia kaikkialle, ja niitä on entistä vaikeampi kerätä.
– Me olemme tässä luonnon asialla, hän summaa.