Pertti

Muut lajit

Uusi kohuväite – dopingtestien tuloksia on väärennetty laboratoriossa: ”Epäilykset isosta korruptiosta”

Julkaistu:

Doping
Tunnettu dopingpaljastaja vyöryttää jälleen uusia väitteitä esille.
Vaikka kansainvälisessä urheilussa on viime vuosina tehty hartiavoimin antidopingtyötä puhtaan urheilun puolesta, dopingiin liittyviä uutisia ja uusia paljastuksia tuntuu nousevan julkisuuteen edelleen kovalla tahdilla.

Tämän viikon iso dopingpaljastus liittyi ampumahiihtoon. Lajin kansainvälinen lajiliitto IBU joutui skandaalin keskelle, kun Itävallan poliisi teki tiistaina poliisiratsian kattojärjestön Salzburgissa sijaitsevaan pääkonttoriin. Maailman antidopingtoimisto Wada vahvisti ratsian liittyvän dopingiin.

Skandaalin keskiössä on IBU:n pitkäaikainen puheenjohtaja, norjalainen Anders Besseberg, joka on sittemmin eronnut tehtävästään. Myös liiton pääsihteeri Nicole Reschin toiminta on epäilysten alla, ja hänet on hyllytetty tehtävistään.


Vakavien syytösten mukaan IBU olisi peitellyt venäläisten ampumahiihtäjien dopingkäryjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan venäläiset maksoivat Bessebergille lahjuksina satoja tuhansia dollareita käryjen pimittämisestä. Norjalaisen VG-lehden mukaan ainakin 65 venäläisurheilijan dopingkäryjä olisi peitelty vuoden 2011 jälkeen.

Besseberg on kiistänyt kaikki syytökset.

Ampumahiihdon skandaali linkittyy Sotshin vuoden 2014 olympialaisiin, joiden jälkimainingeissa paljastui kisojen isäntämaa Venäjän massiivinen valtiojohtoinen dopingohjelma. Väitettyjen peittelyiden on kerrottu tapahtuneen ennen kisoja.

Wada käytti myös IBU:n tapauksessa tietolähteenään Venäjän entistä antidopingjohtajaa Grigori Rodtshenkovia, joka oli avainasemassa koko laajan dopingkulttuurin paljastamisessa Sotshin kisojen jälkeen. Nykyään Yhdysvalloissa asuva Rodtshenkov oli Venäjän ministeriöjohtoisen dopingohjelman pääarkkitehti.

Valtavan korruptioepäilyn jälkimainingeissa toinen korruptioepäily on jo rantautumassa urheiluun. Sunnuntaina arvostettu tutkiva journalisti, doping- ja korruptiotapauksiin erikoistunut saksalainen Hajo Seppelt kertoi Twitterissä, että Venäjän dopinglaboratorioiden ohella varjo on langennut nyt myös Romanian antidopingtyön eteen.

– Huolestuttavia uutisia, tällä kertaa Romaniasta. Syy, miksi Bukarestissa sijaitseva Wadan antidopinglaboratorio on suljettu: epäilykset isosta korruptiosta, Seppelt twiittasi.

– Lukuisat lähteet ovat vahvistaneet ARD:lle, että laboratoriossa on väärennetty tuloksia virallisten tahojen painostuksesta. Positiivisista tuli negatiivisia. Miksi Wada on pysynyt tästä hiljaa? toimittaja jatkoi.
Saksan yleisradioyhtiö ARD:n toimittajana Seppelt oli osaltaan paljastamassa Venäjän valtavaa dopingpommia. Ampumahiihtoskandaalin tultua julki hän twiittasi väitteen, jonka mukaan Venäjään liittyvät dopingkäryt ovat vasta alussa.

– 9 000 positiivista näytettä arviolta 4 500 urheilijalta on tutkinnan alla. Odotettavissa on valtava määrä sanktioita, Seppelt kirjoitti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viaton tarra matkalaukussasi voi pilata koko matkasi – ”On olemassa riski”

  2. 2

   Perhetragedia varjostaa mestaruusjahtia – Kärppien 21-vuotias tähtivahti: ”On ottanut koville”

  3. 3

   Festarijärjestäjät muistelevat Aviciin Suomen-vierailuja – ”Veivät koko bäkkärin viinat mennessään”

  4. 4

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  5. 5

   Juha Sipilä IS:lle: Turusen loikkaaminen vakavan keskustelun paikka – ”Olen jo kutsunut trion koolle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  2. 2

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  3. 3

   Ensimmäiset kuvat pikkuprinssistä: Säteilevästi hymyilevä herttuatar Catherine poistui sairaalasta – synnytyksestä 7 tuntia

  4. 4

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  5. 5

   Eläkeläismies lähti avuksi purjehdukselle: Kertoo joutuneensa keskelle perhehelvettiä, jonka uhri oli 5-vuotias poika – vanhemmille syytteet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  6. Näytä lisää