Muut lajit

Uusi kohuväite – dopingtestien tuloksia on väärennetty laboratoriossa: ”Epäilykset isosta korruptiosta”

Julkaistu:

Doping
Tunnettu dopingpaljastaja vyöryttää jälleen uusia väitteitä esille.
Vaikka kansainvälisessä urheilussa on viime vuosina tehty hartiavoimin antidopingtyötä puhtaan urheilun puolesta, dopingiin liittyviä uutisia ja uusia paljastuksia tuntuu nousevan julkisuuteen edelleen kovalla tahdilla.

Tämän viikon iso dopingpaljastus liittyi ampumahiihtoon. Lajin kansainvälinen lajiliitto IBU joutui skandaalin keskelle, kun Itävallan poliisi teki tiistaina poliisiratsian kattojärjestön Salzburgissa sijaitsevaan pääkonttoriin. Maailman antidopingtoimisto Wada vahvisti ratsian liittyvän dopingiin.

Skandaalin keskiössä on IBU:n pitkäaikainen puheenjohtaja, norjalainen Anders Besseberg, joka on sittemmin eronnut tehtävästään. Myös liiton pääsihteeri Nicole Reschin toiminta on epäilysten alla, ja hänet on hyllytetty tehtävistään.


Vakavien syytösten mukaan IBU olisi peitellyt venäläisten ampumahiihtäjien dopingkäryjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan venäläiset maksoivat Bessebergille lahjuksina satoja tuhansia dollareita käryjen pimittämisestä. Norjalaisen VG-lehden mukaan ainakin 65 venäläisurheilijan dopingkäryjä olisi peitelty vuoden 2011 jälkeen.

Besseberg on kiistänyt kaikki syytökset.

Ampumahiihdon skandaali linkittyy Sotshin vuoden 2014 olympialaisiin, joiden jälkimainingeissa paljastui kisojen isäntämaa Venäjän massiivinen valtiojohtoinen dopingohjelma. Väitettyjen peittelyiden on kerrottu tapahtuneen ennen kisoja.

Wada käytti myös IBU:n tapauksessa tietolähteenään Venäjän entistä antidopingjohtajaa Grigori Rodtshenkovia, joka oli avainasemassa koko laajan dopingkulttuurin paljastamisessa Sotshin kisojen jälkeen. Nykyään Yhdysvalloissa asuva Rodtshenkov oli Venäjän ministeriöjohtoisen dopingohjelman pääarkkitehti.

Valtavan korruptioepäilyn jälkimainingeissa toinen korruptioepäily on jo rantautumassa urheiluun. Sunnuntaina arvostettu tutkiva journalisti, doping- ja korruptiotapauksiin erikoistunut saksalainen Hajo Seppelt kertoi Twitterissä, että Venäjän dopinglaboratorioiden ohella varjo on langennut nyt myös Romanian antidopingtyön eteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Huolestuttavia uutisia, tällä kertaa Romaniasta. Syy, miksi Bukarestissa sijaitseva Wadan antidopinglaboratorio on suljettu: epäilykset isosta korruptiosta, Seppelt twiittasi.

– Lukuisat lähteet ovat vahvistaneet ARD:lle, että laboratoriossa on väärennetty tuloksia virallisten tahojen painostuksesta. Positiivisista tuli negatiivisia. Miksi Wada on pysynyt tästä hiljaa? toimittaja jatkoi.
Saksan yleisradioyhtiö ARD:n toimittajana Seppelt oli osaltaan paljastamassa Venäjän valtavaa dopingpommia. Ampumahiihtoskandaalin tultua julki hän twiittasi väitteen, jonka mukaan Venäjään liittyvät dopingkäryt ovat vasta alussa.

– 9 000 positiivista näytettä arviolta 4 500 urheilijalta on tutkinnan alla. Odotettavissa on valtava määrä sanktioita, Seppelt kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt