Muut lajit

Olympianostaja Anni Vuohijoki tukee urheiluyliopistoideaa – ”Nykyinen urheilijapolku liian vaikea kuljettavaksi”

Julkaistu:

Urheiluyliopisto
Uusille keinoille olisi käyttöä urheilijan polulla, Anni Vuohijoki arvioi.
Maastohiihdon valmentajagurut Reijo Jylhä ja Pekka Vähäsöyrinki lähettivät keskiviikkona IS:n välityksellä avoimen kirjeen urheilusta vastaavalle ministerille Sampo Terholle. Kirjeessä Jylhä ja Vähäsöyrinki esittivät keinon, joka heidän mukaansa auttaisi suomalaista huippu-urheilua nousemaan suosta.

Kaksikko toi esiin ajatuksen internaattityylisestä nuorten urheilijoiden harjoittelukeskuksesta, Urheilijauran yliopistosta. Talvilajien ja kesälajien urheilijoille perustettaisiin omat keskuksensa, jotka toimisivat opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa.

Näihin urheiluyliopistoihin valittaisiin akatemiavaiheen jälkeen vain absoluuttisesti maan parhaat talvi- ja kesälajien urheilijat. Keskukset olisi suunnattu nimenomaan yksilölajien parhaille 20–23-vuotiaille lahjakkuuksille, ja niissä heille taattaisiin ympäri vuorokauden täydelliset mahdollisuudet harjoitteluun ja oman urheilijauran kehittämiseen. Opiskelu organisoitaisiin osaksi toimintaa.

– Idea on tosi hyvä, kehuu olympiapainonnostaja Anni Vuohijoki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porin seudulta kotoisin oleva Vuohijoki, 29, on suomalaisittain poikkeuksellinen huippu-urheilija. Vuohijoki on pystynyt niukoista resursseista huolimatta kapuamaan oman lajinsa arvokisaedustajaksi ja opiskelemaan samanaikaisesti korkeakoulutasolla. Painonnoston suomalaishuippu on jo lukenut diplomi-insinööriksi, ja parhaillaan hän suorittaa lääketieteen opintoja Oulussa.

– Suomen nykyinen urheilujärjestelmä on siitä haasteellinen, että ensin pitää menestyä ja vasta sitten voi saada tukea. Monet nousussa olevat urheilijat putoavat tämän vuoksi sivuraiteelle tai lopettavat kokonaan, koska esimerkiksi MM-mitalin saavuttaminen ilman tukea on äärimmäisen vaikeaa, Vuohijoki tietää.


– Epäkohdan vuoksi nykyinen urheilijapolku on useimmille liian vaikea kuljettavaksi. Kun tämän katvealueen saisi peitettyä ja tuettua nuoria urheilijoita paremmin, menestyksen hankkiminen olisi helpompaa. Tässä kohdin urheiluyliopistotyyppisestä mallista olisi varmasti apua.

Rion olympialaisissa 2016 kymmenenneksi nostanut Vuohijoki peräänkuuluttaa, että urheilijauran yliopiston tulisi sisältää aktiivisesti koulutusta – joko urheiluun, valmentamiseen tai urheilun ulkopuolisiin aloihin liittyen.

– Urheilijayliopistossa opinnot olisi mielestäni järkevää tehdä keskitetysti yhdellä tai kahdella keskuksella. Koulutus tarvittaisiin mukaan jo sen vuoksi, ettei kukaan urheilija jaksa keskittyä pelkästään urheiluun 12 kuukautta vuodessa, Vuohijoki korostaa.

– Se riski tässä ideassa on, että urheilijauran pituushan ei ole mitenkään stabiili. Koskisiko tämä ainoastaan nuoria urheilijoita vai myös aikuisurheilijoita? Huippu-urheilijoiden keski-ikä nousee, ja esimerkiksi 100 metrin arvokisakulta voitettiin viimeksi 35-vuotiaana. Tämä pitäisi huomioida.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

  4. 4

   Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

  5. 5

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää