Sai potkut seksuaalisen häirinnän takia – suomalainen maajoukkue palkkasi ristiriitaisen valmentajan

Amerikkalainen Peter Mueller on kaikkien aikojen menestyneimpiä pikaluisteluvalmentajia.

Peter Mueller oli Pyeongchangissa osa Saksan maajoukkueen valmennustiimiä.

28.3.2018 15:21 | Päivitetty 28.3.2018 16:11

Suomen pikaluistelumaajoukkue saa seuraaviksi kausiksi päävalmentajan, jonka nimi ei jätä lajimaailmassa ketään kylmäksi. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Luisteluliiton on määrä vahvistaa lauantaina, että uudeksi päävalmentajaksi on valittu amerikkalainen Peter Mueller, 63.

Omalla aktiiviurallaan 1 000 metrin olympiakultaa 1976 voittanut Mueller toimi 2003–09 Norjan maajoukkueen päävalmentajana.

Muellerin työ Norjan lajiliiton palveluksessa päättyi 2009, kun naisluistelija Maren Haugli raportoi Muellerin häirinneen häntä seksuaalisesti maajoukkueen Berliinin-matkan aikana. Liitto teki Hauglin ilmoituksen jälkeen asiasta tutkinnan ja totesi Muellerin rikkoneen työsopimuksensa ehtoja. Tapaus ei johtanut viranomaismenettelyyn.

Norjalaisen Se og Hör -viikkolehden haastattelussa Mueller myöhemmin kertoi kysyneensä Hauglilta, onko tämä taitava suuseksissä.

Mueller korosti tarkoittaneensa lausumaansa vitsiksi.

– Seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistö täyttyi. Mueller on aivan loistava valmentaja ja kiinnostava ihminen, mutta hän on myös kiistelty hahmo eikä poliittinen korrektius varsinaisesti kuulu hänen tyyliinsä, kertoo Muellerin päävalmentaja-aikana pikaluistelusta raportoinut VG-lehden toimittaja Björn Arne Johannessen Ilta-Sanomille.

Muellerin persoonaa kuvaa myös hänen elämäkertakirjansa nimi Ohuella jäällä.

Norjan jälkeen Mueller on työskennellyt mm. Ranskassa ja Unkarissa sekä toiminut veteraanitähti Claudia Pechsteinin valmentajana.

Hän on olympia- ja MM-mitaleilla laskien kaikkien aikojen menestyneimpiä pikaluisteluvalmentajia. Muellerin kuuluisimpia urheilijoita ovat olleet esimerkiksi Bonnie Blair, Dan Jansen, Gianni Romme ja Marianne Timmer.

Mueller on jo vuosien takaa tuttu myös suomalaisille pikaluisteluhahmoille, kuten liiton huippu-urheilujohtajalle Janne Hänniselle, Mika Poutalalle ja Pekka Koskelalle. Koskela kuului vuosikymmenen alussa jonkin aikaa Muellerin yksityistallin CBA:n urheilijoihin ja kävi myös amerikkalaisen vetämillä leireillä.

Mueller haki Luisteluliiton valmennuspäällikön työtä jo 2014, muttei tullut silloin valituksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?