Lajilegendan valmennusmetodit järkyttävät myös Suomessa – haukkuu suojattiaan armotta: ”Typerä lehmä”

Dokumentti näyttää järkyttävän totuuden venäläisen voimistelutähden Margarita Mamunin olympiavoiton hinnasta. Nuori urheilija joutui toistuvasti kuuntelemaan valmentajansa haukkuja ja vähättelyä.

Mikä oli Margarita Mamunin menestyksen hinta?

20.3.2018 6:28

Rytmisen voimistelun huippunimi, venäläistähti Margarita ”Rita” Mamun voittaa Stuttgartissa pidetyissä vuoden 2015 MM-kisoissa neliottelun hopeaa. Se on kiistatta upea suoritus äärimmäisen vaativassa ja kilpaillussa lajissa, mutta Mamunin valmentaja, Venäjän rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentaja Irina Viner-Usmanova on kilpailun jälkeen kaukana tyytyväisestä.

– Millaiset pisteet sait? Saitko 17 pistettä? Miksi sinä vapisit? Viner tenttaa Mamunilta kisapaikalta lähdettäessä.

Kun Mamun yrittää puolustaa itseään, valmentaja hyökkää vielä rajummin. Nuori urheilija voi vain kuunnella, kun Viner-Usmanova painaa häntä maanrakoon. Hopea on todellakin häpeä.

– Olit täydellinen mitättömyys. Täydellinen mitättömyys. Yhtä ohjelmaa lukuun ottamatta vapisit kuin haavan lehti. Sait pisteitä vain kauniiden silmiesi ansiosta, legendaarinen valmentaja tylyttää.

Hopea ei riitä Irina Viner-Usmanovalle (kesk.). Mamunin henkilökohtainen valmentaja Amina Zaripova (oik.) yrittää sentään hieman puolustaa suojattiaan.

Mamunin ja Viner-Usmanovan kohtaaminen nähdään viime vuonna julkaistussa Over The Limit -dokumentissa. Puolalaisen Marta Prusin ohjaama dokumentti nähtiin maanantaina Ylellä ja on katsottavissa Yle Areenassa. Viner-Usmanovan ja Mamunin valmennussuhde näyttäytyy dokumentissa painajaismaisena; valmentaja sättii parikymppistä lahjakkuutta minkä ehtii, eikä voimistelijalla ole valtaa sanoa takaisin.

Dokumentin trailerin voit katsoa alta:

Jos video ei näy, katso se tästä linkistä.

Venäjä on rytmisen voimistelun menestynein maa, ja 69-vuotias Irina Viner-Usmanova maajoukkuetta rautaisesti johtava valmentajalegenda. Päävalmentajapestinsä ohella hän on Venäjän rytmisen voimistelun lajiliiton puheenjohtaja.

Hänellä on valta päättää, ketkä voimistelijat edustavat Venäjää arvokisoissa.

Prusin dokumentissa Viner-Usmanova haukkuu Rion olympialaisiin valmistautumassa olevaa Mamunia säälimättä.

– Typerä lehmä! Luuseri! Senkin sika! Säälittävä pelkuri, valmentaja ryöpyttää Mamunia.

Pienenkin epäonnistumisen jälkeen Mamun joutuu ottamaan vastaan valmentajan raivon.

– Oletko tullut hulluksi? Sinä edustat Venäjää, et itseäsi. Ihmiset odottavat sinua suurin toivein, mutta sinä typerys vain täriset! Mene siitä tärisemästä! kuuluu yksi Viner-Usmanovan ”kritiikeistä”.

Margarita Mamun kuului Venäjän rytmisen voimistelun maajoukkueeseen vuosina 2011–2016.

Margarita Mamun voitti Rion olympialaisissa rytmisen voimistelun neliottelun olympiakultaa. Hän valmistautui kisoihin vaikeassa tilanteessa, sillä hänen isänsä sairasti syöpää. Dokumentissa nähdään, kuinka voimistelija soittelee huolestuneena kotiin, mutta valmentajien mielestä puhelut häiritsevät harjoituksia.

Mamunin huoli isästä vaikuttaa kiinnostavan Viner-Usmanovaa vain silloin, kun hän pystyy kääntämään sen hyödyksi.

– Käskin hänen esittää tragedia, että hänen isänsä kuolee. Käskin rukoilla Jumalaa, että isä paranisi, valmentaja kertoo dokumentissa tavasta, jolla hän pyrki psyykkaamaan Mamunia valmiiksi kilpailuohjelmaa varten.

Mamun palasi Riosta kotiin kultamitali kaulassaan. Kaksi päivää myöhemmin hänen isänsä kuoli.

Margarita Mamun päätti uransa olympiavoittajana.

Mamun päätti uransa pian Rion olympialaisten jälkeen. 22-vuotias voimistelutähti voitti urallaan yhteensä 14 MM- ja yhdeksän EM-mitalia. Hän oli olympiavuonna 2016 maailman parhaaksi rankattu rytminen voimistelija.

”Kyllähän hän on aika tiukka täti”

Dokumentti herättää keskustelua epäasiallisista valmennusmetodeista. Stereotypioiden mukaan etenkin venäläisvalmentajat ovat tunnetusti todella vaativia, eikä dokumentti ainakaan hälvennä tätä olettamusta.

Suomen voimisteluliiton voimistelutoimen johtaja Liisa Ahlqvist-Lehkosuo kertoo kuitenkin Ilta-Sanomille, ettei edes Venäjällä kaikki valmentajat ole Viner-Usmanovan kaltaisia. Tai niin hän ainakin haluaa uskoa.

– Ehkä olen sinisilmäinen ja naiivi, mutta uskon positiivisuuteen. Tiedän, että menestystä on tullut myös hyvin erilaisin valmennusmetodein, Ahlqvist-Lehkosuo sanoo.

Margarita Mamun (vas.) ja Yana Kudryavtseva olivat Rion olympialaisissa rytmisen voimistelun neliottelun kulta- ja hopeamitalistit. Molemmat ovat treenanneet myös Kisakallion urheiluopistolla.

Ahlqvist-Lehkosuon mukaan esimerkiksi toisen venäläistähden, Riossa neliottelun hopealle sijoittuneen Yana Kudryavtsevan valmentaja Elena Karpushenko vaikuttaa metodeissaan maltillisemmalta. Ahlqvist-Lehkosuo on päässyt seuraamaan kaksikon työskentelyä, kun Kudryavtseva on leireillyt Suomessa Kisakallion urheiluopistolla.

Kudryavtsevankin päävalmentajana toimii tosin Irina Viner-Usmanova.

Dokumentissa nähtyjä Viner-Usmanovan valmennusmetodeja Ahlqvist-Lehkosuo ei hyväksy.

– Dokumentti on hienosti tehty, siitä ovat kaikki varmasti aikalailla samaa mieltä. Mutta valmennusmetodit vaikuttavat rajuilta. Epäasiallisen käytöksen rajat ylittyvät kaikilta osin. Onneksi meillä on Suomessa vähän erilainen tyyli. Meillä isoihin arvoihin kuuluu urheilijan kunnioittaminen, Ahlqvist-Lehkosuo sanoo.

Rytminen voimistelu on vaativa laji. Kuvassa Mamunin taidonnäyte Rion olympialaisten nauhaohjelmasta.

Miten sitten Suomessa pidetään huolta, ettei pääosin hyvin nuoret voimistelijat joudu valmentajiensa epäasiallisen psyykkaamisen ja liian rajujen valmennusmetodien kohteiksi? Ahlqvist-Lehkosuon mukaan laadukkaat seuratoimijat ja Voimisteluliiton tarjoama valmentajakoulutus pitävät huolen siitä, ettei ylilyöntejä tapahdu.

– Seuroissa tehdään hyvää työtä. Meillä kaikki lähtee urheilijasta ja urheilijan omista tavoitteista, Ahlqvist-Lehkosuo kertoo.

– Suurin osa valmentajista käy Voimisteluliiton valmentajakoulutuspolun. Meillä on myös vuosittain valmentajapäivät, joissa itseasiassa tänä vuonna tulee olemaan yhtenä teemana juuri palautteen antaminen ja positiivinen vuorovaikutus.

Ahlqvist-Lehkosuo ei tunne Viner-Usmanovaa henkilökohtaisesti, mutta lajipiireissä hänen maineensa on niin hyvässä kuin pahassa tiedossa.

– Kyllähän hän on aika tiukka täti, Ahlqvist-Lehkosuo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?