Sandstorm, Den glider in vai Sininen ja valkoinen olympiavoiton jälkeen? Äänestä korvaaja Porilaisten marssille!

Julkaistu:

Olympialaiset
Porilaisten marssin voisi korvata uudella soittoperinteellä.
Kun Yleisradio ei soittanut Matti Suur-Hamarin paralympiavoiton kunniaksi Porilaisten marssia, vanhasta traditiosta syntyi kiivas keskustelu.

Monen mielestä Yle mokasi pahan kerran. IS:n lukijoiden murskakritiikissä mainittiin sana ”häpeällinen” enemmän kuin kerran.

Onko Porilaisten marssi yhdenvertaisuusasia vai aikansa elänyt traditio? Veisu uhkuu militaristista mahtipontisuutta, jonka parasta ennen -päiväys on monen mielestä jo mennyt aikapäiviä sitten.

Vai miltä kuulostaa ”Pois, pois rauhan toimi jää, jo tulta kohta kalpa lyö ja vinkuen taas lentää luoti”?

Perinteiden vaaliminen on ensisijaisen tärkeää, mutta kaikki traditiot uudistuvat ja elävät ajan kuluessa. Linnan juhlien pukukoodissa sallitaan aiempaa kokeilevampia asusteita, kaupat saavat olla juhlapyhinä auki, vapun vietto ei loppunut, vaikka marssit vähenivät ja Tomi Björck uudisti karjalanpiirakan.

Euroviisuissakin Suomi himoitsi kunniaa vuosikymmenten ajan hurtin härmäläisellä yrittämisellä. Menestystä alkoi tulla vasta, kun päätettiin panna homma kunnolla läskiksi ja lähettää hirviöasuinen lappilaisporukka asialle.

Tänä vuonna ei edes vaivauduta kilpailuttamaan useita artisteja vaan valitaan yhden laulajan kipaleista paras. Se ei tuhonnut viisuperinnettä – kunhan menestystä tulee.

Perinteiden uudistamisen kunniaksi Ilta-Sanomat koosti 11 ehdotusta uudeksi olympiakullan juhlistamisen ääniraidaksi.

Äänestä oma suosikkisi tai ehdota jotain muuta laulua jutun kommenttikentässä.

Nyt itse asiaan.

Pasila, olkaa hyvä!

Nick Borgen & Tre Kronor: Den Glider In

Unohtakaa 1917, Suomi itsenäistyi oikeasti vasta vuonna 1995, ja tämä kappale oli kansallislaulumme. Alas itäblokin sortovalta ja irti Tre Kronorin inhasta ikeestä!

Timo Jutilan pumpputuuletus, Ville Peltosen hattutemppu, Jukka Tammen unohtumaton ilmakitara... Oliko Suomi oikeasti Suomi ennen tätä hetkeä ja tätä laulua?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


J. Karjalainen: Sankarit

MM-95 dominoi vaihtoehtoja, ei sille mitään voi. J. Karjalaisen ikoninen kappale on toki yhdistettävissä moniin ikimuistoisiin tapahtumiin urheilussa ja muilla elämänaloilla.

Mutta kun kuulet sanat Keitä ne on ne sankarit, sellaiset sankarimiehet, joita koko valtakunta arvostaa? tiedät, keistä puhutaan. Nyt sanat voisi panna koskemaan jokaista Suomen olympiasankaria!

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Olavi Virta: Hopeinen kuu

Raadin hieman odottamattomampi ehdokas. Olavi Virta on maamme rakastetuimpia artisteja ja Hopeinen kuu klassikoiden klassikko.

Alkuperäisen on säveltänyt italialainen Walter Malgoni, ja sen nosti maailmanmaineeseen Fred Buscaglione. Suomenkieliset sanat ovat kansanluonteemme melankolisuutta aidoimmillaan: Kaipaus vastaa sydämen ääneen, Onneni tiedän mä nyt taas niin yksin jääneen...

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Kari Tapio: Olen suomalainen

Mestari, tuo kotimaisen iskelmäperinteen ruumiillistuma ja hänen kappaleensa, joka ilmentää suomalaisuutta olemalla patrioottinen mutta ei sotilaallinen.

Kaiken lisäksi kappale yhdistyy suomalaisten moderniin lempiperinteeseen eli puoli kahdelta aamulla laulettavaan karaokeen. Mies ja nainen Pohjantähden alla, suomalainen laulaa elämästä ja rakkaudesta. Kuka ei herkistyisi?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Frederik: Jos jotain yrittää

Harva meistä on rautaa! Tarvitseeko tästä kappaleesta sanoa muuta?

Kuin ilmentääkseen uudistuvia traditioita kappaleesta on levytetty kaksi eri versiota – 1972 ja 1987 – joista voitaisiin järjestää kansanäänestys! Kenties Saara Aalto voisi esittää molemmat laulukilpailussa?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Lordi: Hard Rock Hallelujah

Jos Suomi saavutti urheiluitsenäisyyden 1995, niin musiikin karnevaalikansalle Lordin viisuvoitto edusti samaa.

Kuten Den Glider In, Hard Rock Hallelujah on ikuisesti sidottu suomalaiseen menestykseen ja siten nappivalinta Porilaisten marssin korvaajaksi. Ja vieläpä kotimaista tekoa.

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Eppu Normaali: Urheiluhullu

Eput ovat osanneet tiivistää monta asiaa suomalaisuuden syvimmästä ytimestä, ja sama onnistui myös urheilumaailmasta tällä klassikolla.

Älkäämme siis unohtako sulkapallokuningasta, joka paljasti, että se on liha, joka puhuu ja ihmiset yhdistää. Urheilu tuo ihmiset yhteen enemmän kuin yhdellä tapaa, olkoon tämä siis valintamme.

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Armas Järnefelt: Kehtolaulu

Pasifistin valinta. Juhani Peltosen luoma urheiluhahmo Elmo ei halunnut kuulla liiemmin Maamme-laulua tai Porilaisten marssia. Maamme-laulun kun oli säveltänyt ”kuka lie hampurilainen musikantti”, eikä Porilaisten marssi sopinut pasifistille.

Keitäpä me olisimme Elmon kanssa väittelemään?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Jukka Kuoppamäki: Sininen ja valkoinen

Juuri tämän suomalaisemmaksi ei voi kappale tulla: Hiljaa kuusten kuiske soi, terveisensä tuuli toi. Sininen ja valkoinen värit ovat vapauden. Voiko kauniimmin kultamitaliaan juhlia?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Katri Helena: Katson sineen taivaan

Toinen euroviisuklassikko, tämä vuodelta 1979. Sopivasti hetkittäistä mahtipontisuutta ja juhlallisuutta unohtamatta suomalaiskansallista iskelmätraditiota. Lapsonen maan käy etsien, juurtuisiko hän Suomen uudeksi olympiahymniksi?

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.


Darude: Sandstorm

Luulit jo, että tämä unohtui? Kappale, joka saattoi Suomen ja koko maailman 2000-luvulle.

Sandstorm on tuttu kautta maailman urheilutapahtumista ja lienee globaalisti tunnetuin kotimainen kappale koskaan, joten olisi vähintäänkin kohtuullista, että se ottaisi paikkansa Porilaisten marssin paikalla – tai edes sitten kansallishymninä.

Kuuntele kappaletta alta tai tästä.Korjattu klo 11.33: Otsikkoa muutettu.

Ota kantaa

Mikä on suosikkivaihtoehtosi?

Nick Borgen & Tre Kronor: Den Glider In 6% J. Karjalainen: Sankarit 11% Olavi Virta: Hopeinen kuu 2% Kari Tapio: Olen suomalainen 11% Frederik: Jos jotain yrittää 2% Lordi: Hard Rock Hallelujah 5% Eppu Normaali: Urheiluhullu 4% Armas Järnefelt: Kehtolaulu 3% Jukka Kuoppamäki: Sininen ja valkoinen 13% Katri Helena: Katson sineen taivaan 2% Darude: Sandstorm 41%
Ääniä yhteensä 7108

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt