Lukijat pitivät Ylen päätöstä ”häpeällisenä” – tv-pomo selittää miksei Porilaisten marssia kuultu paralympiavoiton jälkeen

Matti Suur-Hamari voitti maanantaina paralympiakultaa. Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen kertoo, miksi saavutuksen kunniaksi ei kuultu Porilaisten marssia.

Yle urheilun päällikkö Panu Pokkinen ja paralympiavoittaja Matti Suur-Hamari.

12.3.2018 13:54

Lumilautailija Matti Suur-Hamari saavutti Pyeongchangin paralympialaisten ensimmäisen suomalaismitalin, kun hän voitti Suomen aikaa maanantaiaamuna lumilautacrossin SB-LL2-luokassa (sääriproteesi) kultaa.

Kyseessä on 31-vuotiaan Suur-Hamarin ensimmäinen mitali paralympiatasolla. Paralumilautailun suurimpiin tähtiin kuuluva suomalainen on voittanut aiemmin urallaan muun muassa kolme maailmanmestaruutta, lumilautacrossin maailmancupin ja arvostetun X Games -mestaruuden.

Tuore paralympiavoittaja sai muun muassa sosiaalisessa mediassa osakseen paljon onnitteluja. Samalla suomalaisyleisö on harmitellut sitä, ettei kisoja näyttävän Ylen suorassa tv-lähetyksessä kuultu Porilaisten marssia, joka on tyypillisesti soitettu suomalaisille olympiavoittajille.

Kommentoijien mielestä Porilaisten marssi olisi pitänyt soittaa myös suomalaisurheilijan paralympiavoiton kunniaksi.

Asia nousi esille myös Ilta-Sanomien lukijoiden keskuudessa. Suur-Hamarin voitosta kertoneen artikkelin kommenttipalsta täyttyi viesteistä, joissa kyseltiin Porilaisten marssin perään.

– Porilaisten marssia ei kuulunut. Yle törppöili, nimimerkki Mitä ihmettä kirjoitti.

Matti Suur-Hamari tuulettaa paralympiavoittoa.

– Sydämelliset onnittelut mestarille. Tasapuolisuuden nimissä olisi Porilaisten marssi pitänyt soittaa, kun upeat laskutkin suorana nähtiin, kirjoitti puolestaan nimimerkki Marjatta68.

Nimimerkki Luotto kritisoi Yleä urheilusuoritusten arvottamisesta.

– Yle, missä Porilaisten marssi? Täytyykö urheilijat kuitenkin jakaa kultamitalin voittamisen jälkeen ”kasteihin”. Kohtuullista olisi ollut huomioida tämäkin kulta asianmukaisin huomion osoituksin. Ei niitä suomelle liikoja ositeta.

Nimimerkki Veko nosti esille sen, kuinka olympiakultaa voittaneen hiihtäjä Iivo Niskasen kunniaksi Porilaisten marssi soitettiin.

– Häpeä Yle, ei soitettu Porilaisten marssia Matille, mutta Iivolle kyllä soi.

Muutama kommentoija toi esiin näkökulman, jonka mukaan Porilaisten marssi kuuluukin perinteiden mukaan soittaa pelkästään olympiavoittajille, ei paralympiavoittajille.

– Voitaisihan se tietysti ottaa tavaksi myös paralympialaisissa. Toistaiseksi se on ollut tapana soittaa olympiavoittajille ja tämähän kirjaimellisesti ei sitä ole, nimimerkki masaS kirjoitti.

– Nämä ovatkin paralympialaiset, eivät paraolympialaiset. Pieni ero, vain yksi o-kirjain. Kai noita rituaaleja vois muuttaa, nimimerkki ukkeli näki.

Miksi Porilaisten marssia ei kuultu?

Ilta-Sanomat tiedusteli Yle Urheilun päälliköltä Panu Pokkiselta syytä siihen, miksi Porilaisten marssia ei kuultu Suur-Hamarin kultamitalin kunniaksi.

Pokkisen mukaan Yle nojaa Porilaisten marssin soittamisessa nimenomaan traditioon.

– Porilaisten marssi on soitettu perinteisesti olympialaisten voiton seurauksena. Välittömästi suoran lähetyksen seuraamisen jälkeen on siirrytty Pasilaan ja Porilaisten marssiin, se on se traditio, Pokkinen kertoo.

Matti Suur-Hamari kilpailee Pyeongchangin paralympialaisissa vielä perjantaina käytävässä banked slalomissa.

Pokkisen mukaan Porilaisten marssin soittamisen traditio nousee ajoittain esille. Muun muassa ensimmäisten yleisurheilun MM-kisojen aikana 1980-luvulla käytiin keskustelua siitä, pitäisikö se soittaa myös suomalaisurheilijan maailmanmestaruuden kunniaksi. Tuolloin Ylellä linjattiin, että Porilaisten marssi liittyy yksin olympiaperinteisiin.

– Koska kyseessä ei ole olleet olympialaiset on todettu, että myös paralympialaiset on rajattu tämän perinteen ulkopuolelle, Pokkinen sanoo.

Tilanne voi tulevaisuudessa kuitenkin olla toinen.

– Seuraava kysymys on varmaan se, että pitäisikö jatkossa soittaa (myös paralympialaisissa). Me otetaan tämä asia harkintaan tulevia kilpailuja varten.

– Ymmärrän kriitikoita siinä, että on varsin hyvät perusteet sille, että me soittaisimme Porilaisten marssin myös paralympiavoittajille, Pokkinen sanoo.

Panu Pokkisen mielestä toive Porilaisten marssin soittamisesta myös paralympialaisissa on aiheellinen. –Tämä on hyvä havainto. Meidän pitää pohtia ja uudistaa meidän toimintaa. Tämä on varmasti yksi kohta, jota varmasti mietitään, Pokkinen sanoo.

Pokkinen myös muistuttaa, että koko Porilaisten marssi -traditiollekin löytyy kriitikoita.

– Jotkut pohtivat, onko Porilaisten marssin soittaminen enää nykypäivää ylipäätään. Me olemme nojanneet tähän vanhaan traditioon, koska suomalaiset arvostavat sitä. Jossain kohtaa pitää pohtia, onko traditiota uudistettava.

– Ja onko uudistaminen se, että laajennetaan paralympialaisiin vai se, että lopetetaan sen soittaminen kokonaan? Pokkinen pohtii.

Pitäisikö Porilaisten marssi soittaa myös suomalaisen paralympiavoittajan kunniaksi? Kerro mielipiteesi kommenttipalstalla.

Matti Suur-Hamari saavutti maanantaina Pyeongchangin paralympialaisten ensimmäisen suomalaismitalin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?