Muut lajit

AL: Mika Kojonkoski tyrmää Olympiakomitean organisaation

Julkaistu:

Olympiakomitea
Huippu-urheiluyksikön johtajan paikan jättävän Mika Kojonkosken mielestä Olympiakomitean hallitus on tehnyt huonoja päätöksiä.
Mika Kojonkoski ilmoitti Pyeongchangin olympiakisojen jälkeen jättävänsä paikkansa huippu-urheiluyksikön johtajana Suomen Olympiakomiteassa. Kuopiolainen vetosi väsymykseen ja motivaation puutteeseen.

Tänään Aamulehdessä julkaistussa haastattelussa hän erittelee lähtönsä syitä hieman tarkemmin. Kojonkoski viittaa suureen mullistukseen suomalaisen urheilun järjestökentässä, kun neljä järjestöä on sulautettu yhteen Olympiakomitean nimen alle.

Kojonkoski sanoo olleensa ”sekamelskan keskellä” ja pystyneensä keskittymään varsinaiseen tehtäväänsä vain 1,5 vuoden ajan. Mitä hän olisi sitten tehnyt toisin viisi vuotta sitten?

– Toteuttaisin mustavalkoisemmin huippu-urheiluyksikölle rakennettua strategiaa ja jättäisin organisatorisia asioita vähemmälle. Tekisin vähemmän kompromisseja ja menisin vielä lähemmäs urheilua, Kojonkoski sanoo Aamulehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministerit vaihtuneet tiiviiseen tahtiin

Valmennuspomon mielestä huippu-urheiluyksikön ja valtiovaltiovallan yhteistyö ei ole toiminut kunnolla. Hänen mukaansa esimerkiksi huippu-urheilun rahoituksesta vastaavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä ministerit ovat vaihtuneet liian tiuhaan tahtiin, ja aikaa on mennyt asioiden opiskeluun.


Epäonnistunut organisaatiomuutos

Kojonkosken johtajakauden aikana Olympiakomitean hallintomalli muuttui olennaisesti. Risto Niemisen puheenjohtajakauden alussa HUY:n johtaja raportoi suoraan puheenjohtajalle, mutta kun Olympiakomitea ja Valo yhdistyivät, tilanne muuttui. Organisaatiomuutoksen jälkeen Kojonkoski on raportoinut puheenjohtajan sijasta toimitusjohtajalle. Sillä pallilla on istunut viime kesästä lähtien Mikko Salonen, joka on toiminut aikaisemmin muun muassa Suunnistusliiton toimitusjohtajana.

Kojonkosken mielestä uudistuksessa mentiin väärään suuntaan. Hän vertaa tilannetta Norjaan, jossa kuopiolainen valmensi mäkimaajoukkuetta vuosina 2002–11.

– Siellä luottamusmiesjohto rakensi strategiaa eikä puuttunut operatiiviseen puoleen. Operatiivinen johto vastasi taloudesta ja sisältöjohto huippu-urheilusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotimaassa selväpiirteisen päätöksentekojärjestelmän luominen ei ole onnistunut.

– Suomessa kaikki tämä on ollut suloisesti sekaisin. On pyritty muutokseen, mutta viimeiset siirrot ovat liikahduksia kohti vanhaa. Tämä on hallituksen linjaus, eikä siinä ole ymmärretty, mitä on tehty, Kojonkoski sivaltaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt