Anssi, Anselmi

Muut lajit

Hirviölääkärin uhriksi joutunut supertähti haastoi USA:n olympiakomitean oikeuteen – kovia syytöksiä karmeiden tekojen peittelystä

Julkaistu:

Voimistelu
Olympiavoittaja Aly Raisman haluaa Yhdysvaltain olympiakomitean ja voimisteluliiton vastuuseen Larry Nassarin tekojen salailusta.
Telinevoimistelun kolminkertainen olympiavoittaja, lajin yhdysvaltalainen supertähti Aly Raisman on haastanut Yhdysvaltojen olympiakomitean ja Yhdysvaltojen voimisteluliiton oikeuteen.

Tapaus liittyy laajasti viime kuukausien aikana laajasti julkisuutta saaneeseen hyväksikäyttöskandaaliin. Yhdysvaltojen telinevoimistelumaajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar hyväksikäytti vuosikausien ajan satoja nuoria urheilijoita naamioimalla tekonsa lääkärintarkastuksiksi ja hoitotoimenpiteiksi.

Nassarin uhrien joukossa oli lukuisia huippuvoimistelijoita ja olympiavoittajia, Raisman mukaan luettuna. Yhteensä uhreja on tähän mennessä paljastunut yli 250.

Nassar on tuomittu teoistaan elinikäiseen vankeuteen. Hyväksikäyttötuomion lisäksi Nassarilla on allaan 60 vuoden vankeusrangaistus lapsipornografian hallussapidosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järkyttävän hyväksikäyttötapauksen tultua julki Nassarin entiset työnantajat Yhdysvaltojen voimisteluliitto USA Gymnastics, Yhdysvaltojen olympiakomitea ja Michiganin yliopisto ovat joutuneet laajan kritiikin kohteeksi.

Tammi- ja helmikuussa pidetyissä kahdessa erillisessä rangaistuksenmääräämiskäsittelyssä useat uhrit kertoivat, kuinka kyseiset organisaatiot eivät olleet ottaneet Nassariin kohdistuneita syytöksiä todesta. Nassar hoiti nuoria urheilijoita vuosina 1996–2015 ja oli mukana useissa olympialaisissa, vaikka ensimmäiset syytökset häntä kohtaan esitettiin jo 1990-luvun loppupuolella.

23-vuotias Raisman on ollut yksi äänekkäimmistä kriitikoista. Hän on vaatinut, että yksityinen taho tutkii USA Gymnasticsin ja Olympiakomitean osallisuuden Nassar-skandaalissa.

Raisman syyttää organisaatioita salailusta ja peittelystä, minkä vuoksi myös hän joutui Nassarin hyväksikäyttämäksi.

– Yksinkertainen fakta on tämä: mikäli USOC (Yhdysvaltojen olympiakomitea) ja USA Gymnastics olisivat noudattaneet omia sääntöjään, joiden tehtävänä on suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä, Raisman ei olisi koskaan tavannut häntä (Nassaria), ei olisi koskaan ollut hänen ”hoidettavanaan” eikä olisi koskaan joutunut hänen hyväksikäyttämäkseen, Raismanin asianajaja John Manly kommentoi tiedotteessa.

– Sen sijaan he peittelivät Nassarin kammottavia rikoksia ja yrittivät pelotella uhreja pysymään hiljaa, Manly jatkoi.

Raismanin mukaan hän on kyllästynyt odottamaan, että organisaatiot toimisivat oikein. Hän haluaa Nassarin tekoja peitelleet organisaatiot vastuuseen.

– Tärkein prioriteettini on saada aikaan muutosta, jotta tulevat urheilijasukupolvet ovat turvallisemmassa asemassa. On käynyt tuskallisen selväksi, ettei näillä organisaatioilla ole aikomustakaan käsitellä ongelmaa kunnolla. Kaiken tämän jälkeen he ovat edelleen haluttomia tekemään perinpohjaista selvitystä. Samaan aikaan tuhannet nuoret urheilijat harjoittelevat ja kilpailevat saman rikkinäisen systeemin alla, Raisman totesi tiedotteessa.

– Kieltäydyn enää odottamasta, että nämä organisaatiot toimisivat oikein. Toivon, että oikeusprosessin myötä he joutuvat vastuuseen ja muutosta tapahtuu, Raisman alleviivasi.

Myös Raismanin entinen joukkuetoveri, kaksinkertainen olympiamitalisti McKayla Maroney on haastanut USA Gymnasticsin ja Yhdysvaltojen olympiakomitean oikeuteen.

Tapauksen myötä koko Yhdysvaltain voimisteluliiton johtokunta on jo eronnut, samoin Michiganin yliopiston johtaja. Vastikään myös Yhdysvaltojen olympiakomitean pääsihteeri Scott Blackmun erosi tehtävästään. Eturauhassyöpää sairastavat Blackmun vetosi eroilmoituksessa terveydentilaansa.

Lähteet: USA Today, Reuters, NBC, CNN
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

 2. 2

  Viime vuonna Tampereelta kadonnut nainen löytyi kuolleena

 3. 3

  Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

 4. 4

  Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

 5. 5

  Kylmä ilmamassa vaanii lähistöllä: Yksi kuva kertoo, kuinka lämpö karkaa Suomen yltä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Sivullinen epäili vanhempien tekevän karmeita asioita lapselleen – yritti saada kolmelta viranomaiselta apua: Tuloksena luuria korvaan ja vastuun väistelyä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

 6. Näytä lisää