Nolommin ei olisi voinut enää käydä – venäläinen töpeksi olympialaisissa ja sai kansan vihat niskaansa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Nolommin ei olisi voinut enää käydä – venäläinen töpeksi olympialaisissa ja sai kansan vihat niskaansa

Rattikelkkailija Nadezhda Sergejevan kannattaa pysytellä hetki maan alla, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Nadezhda Sergejeva (oik.) ei ole nyt Venäjällä erityisen suosittu.­

28.2.2018 7:20

Urheilun suureksi ystäväksi tunnustautuva Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo palkita keskiviikkona Etelä-Koreasta palanneita maan olympiamenestyjiä.

Putinin lahjat urheilusankareille ovat tunnetusti olleet avokätisiä. Dopingepäilyjen varjostamien Sotshin olympialaisten mitalisteja muistettiin neljä vuotta sitten muun muassa Mercedeksen luksusautoilla.

Yhdellä venäläisurheilijalla ei ole asiaa sen pahemmin valtionpäämiehen palkitsemiskekkereihin kuin muihin itänaapurin urheilutapahtumiin.

Rattikelkkailija Nadezhda Sergejeva vastasi Etelä-Korean talviolympialaisten ehkä surullisenkuuluisimmasta tarinasta. Sergejeva sijoittui rattikelkkailun parikilpailussa parinsa Anastasia Kotsherzhovan kanssa sijalle 12.

30-vuotiaan urheilijan nimi ponnahti kunnolla otsikoihin pari päivää kilpailun jälkeen. Hänen dopingnäytteensä oli positiivinen.

Urheilujohtajien painajainen

Entisenä yleisurheilijanakin kunnostautuneen Sergejevan käry oli kaikin puolin käsittämätön tapaus.

Kelkkailija jäi kiinni sydänlääkkeeksi kehitetyn trimetazidine-aineen käytöstä. Aine on ollut Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 2014.

Sergejevan äiti kertoi venäläistoimittajille tyttärensä kärsineen sydänvaivoista. Mediatietojen mukaan kelkkailijan näytteestä löydetty annos trimetazidinea oli pieni ja viittasi kertakäyttöön.

Sergejevan (edessä) ja hänen parinsa Anastasia Kotsherzhovan kilpailu ei mennyt toivotulla tavalla.­

Vaikka väite sydänvaivojen lääkitsemisestä olisi totta, Sergejeva teki huippu-urheilijalle anteeksiantamattoman virheen. Hän ei kertonut tilanteestaan kansainvälisille antidopingviranomaisille.

Kyseinen ”vahinko” raivostutti venäläiset urheilupomot. Ottaen huomioon Venäjään kohdistuneet valtiotason dopingepäilyt ja lukuisat venäläisille langetetut rangaistukset, dopingkäry Etelä-Korean olympiajuhlassa tuli heidän kannaltaan pahimpaan mahdolliseen saumaan.

”Hän petti meidät”

Sergejeva ei ollut ainoa Etelä-Korean olympiajuhlassa kärynnyt venäläisurheilija. Curlingin parikilpailun pronssimitalisti Aleksandr Krushelnitski jäi aiemmin kiinni venäläisille tutusta meldonium-aineesta.

Krushelnitskin käry on kummastuttanut jopa kansainvälisiä antidopingasiantuntijoita. Curlingpelaaja ja maan lajiliitto väittävät Krushelnitskin joutuneen sabotaasin uhriksi. Tapauksen selvittämiseksi halutaan tutkia muun muassa kisakylän valvontakameranauhat.

Sergejevan ja hänen parinsa tulos Etelä-Korean olympialaisissa mitätöitiin dopingkäryn jälkeen.­

Sergejevalle ei ole herunut samanlaista tukea. Venäläisurheilijoiden delegaation puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov ilmoitti heti dopinguutisen jälkeen käryn johtuneen urheilijan hölmöilystä.

– Tapaus kertoo urheilijan huolimattomuudesta. Hän petti meidät.

”I don’t do doping”

Urheilun korkein tuomioistuin CAS muisti dopingrikkeen tehnyttä urheilijaa kilpailukiellolla ja tulosten mitätöimisellä, mutta ne ovat Sergejevan murheista pienimpiä.

Hänen taipaleensa Etelä-Koreassa päättyi noloimmalla mahdollisella tavalla, mistä venäläisyleisö on ollut kaikkea muuta kuin iloinen.

Tilannetta ei paranna, että Sergejevan menneisyydestä löytyy vuonna 2016 annettu positiivinen dopingnäyte. Tuolloin hän selvisi monien venäläisurheilijoiden tavoin meldoniumin aiheuttamasta kärystä ilman rangaistusta.

Ennen Pyeongchangin kisoja Sergejeva oli Venäjän olympiakomitean ja venäläisen vaatemerkin Zasportin mainoskasvo. Hän esiintyi kisojen alla kuvatulla promootiovideolla yllään paita, jossa luki englanniksi ”I don’t do doping” eli ”En käytä dopingia”.

Video saavutti surullisenkuuluisen käryn jälkeen uudenlaisen suosion, kunnes se poistettiin vähin äänin.

Sergejevan puolustajat ovat nyt vähissä. Venäläismedia on kutsunut urheilijan käryä idiotismiksi, joka pilaa vallanpäättäjien yritykset parantaa maan urheilun mainetta maailmalla.

Lehtien kommenttipalstoilla ja urheilun seuraajien keskinäisissä keskusteluissa on käytetty huomattavasti rumempia sanoja.

Sergejeva ei selitellyt käryään tai siihen johtaneita syitä. Hän myönsi tehneensä virheen ja sanoi, ettei B-näytettä tarvitse analysoida. Se oli kaikin puolin fiksu päätös.

Kelkkailijan nykytilanteeseen pätee nyt erityisen hyvin sanonta mitä vähemmän julkisuutta sen parempi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?