Näky kuin suoraan Kummelista – Suomen olympiakonkari muistelee: ”En pystynyt puristamaan perseellä” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Näky kuin suoraan Kummelista – Suomen olympiakonkari muistelee: ”En pystynyt puristamaan perseellä”

Tämän olympiadin alussa pikaluistelija Pekka Koskela ei pystynyt viikkokausiin edes kävelemään kunnolla.

Pekka Koskelalle Pyeongchangin kisat ovat jo neljännet olympiatasolla.

19.2.2018 6:29

Sprinttipikaluistelun moninkertainen arvokisamitalisti ja 1 000 metrin entinen ME-mies Pekka Koskela, 35, kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa Gangneungissa olevansa kiitollinen uransa neljännestä olympiareissusta. Olympiadi 2014–2018 sisälsi nimittäin vaikeita vaiheita.

–  Kyllä riitti turhauttavia reissuja, kun lensin toisille mantereille kilpailemaan B-ryhmässä (A-ryhmässä luistelevat huiput) ja tiesin, että ainoa hyöty, mitä voin saada, on kuntoutushyöty.

Koskelalle tehtiin tyräleikkaus kauden 2014 jälkeen. Tyrä oli vaivannut isokokoista, useita reiden lähentäjälihasvammoja kokenutta luistelijaa jo pitkään.

– Sitten syksyllä 2014 iskivät komplikaatiot. Kaksi viikkoa ennen kautta en pystynyt kävelemään. Lantiossa oli hermopinne.

Kun vielä 2013 sprintterien MM-hopeaa saavuttanut Koskela kuntoutuksen jälkeen palasi jäälle, näky oli hänen mukaansa kuin Kummelin legendaarisista pikaluistelusketseistä.

– Olin samaa tasoa kuin Timo Silakka. Vaikka valmentaja Vormisto olisi miten käskenyt puristamaan perseellä, en olisi pystynyt. Minkäänlaista hermotusta ei ollut ja luistelun identiteetti täysin kateissa.

Pekka Koskela Gangneungin harjoitushallissa.

Maanantai Suomen aikaa kello 13.55 Koskela kilpailee 500 metrin olympiastartin suhteellisen hyvistä lähtökohdista. Päämatka kulki loppuvuodesta Calgaryn nopealla radalla 34,54. Oma ennätys on 34,36 on runsaan neljän vuoden takaa ja 1 000 metrin silloinen ME 1.07,00 kaudelta 2007–08.

Matkansa olympiatilaston johtaja Hollannin Kai Verbeij on luistellut 34,13 ja Mika Poutala 34,17.

Kauden B-ryhmässä aloittanut Koskela sijoittui olympiakisojen alla Erfurtin maailmancupissa A-ryhmän kuudenneksi.

– Jos Mikan mitali olisi jonkinlainen yllätys, niin minun mitalini olisi jättiyllätys. Taso on erittäin kova ja laaja, uransa tähän kauteen lopettava Koskela kertoo.

Kotona odottavat avovaimo ja kaksi pientä lasta.

– Se on kuulemma tuonut olemukseeni uusia, pehmeitä piirteitä. Tiedä häntä, Koskela nauraa.

Pekka Koskela kilpailee maanantaina 500 metrillä.

Kisakaupunkiin ovat saapuneet tueksi oma veli Pasi Koskela ja luottohieroja Ari Orava.

– Kyllä muutkin voivat kroppaani koskea, mutta Ari on ainut, joka sen kummallisuudet hallitsee.

Koskelan mieltä on rauhoittanut tieto siitä, että nykyiset luistinten terät ja niiden liitoskohdat luistinkengissä kestävät.

– Pahimmillaan terät kestivät muutaman treenin ja sitten vaihtoon. Epäluottamus johti pahimmillaan siihen, että pelkäsin äärimmäisen kuormittavaa starttia. Että taasko nappaa lähentäjälihaksesta, kun kamat hajoavat tai jostain muusta syystä? Ei ihan ideaalitilanne startissa.

Lajipiireissäkin moni ihmetteli, miksi vanha mestari jaksaa, vaikka tulokset polkivat paikallaan. Syy oli lopulta aika yksinkertainen.

– Tiesin, että jos saan tehtyä terveenä hyvän harjoituskauden ja materiaalit kestämään, tulosta voi vielä tulla. Nyt sellainen treenikausi tuli. Lopettaminen on ollut monta kertaa vaihtoehto, mutta onneksi olen eteläpohjalainen jääräpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?