Naisleijonien kiusaamisongelmat yhä kuuma aihe – Noora Räty: ”Naisille ei voi puhua kuin miehille”

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa velloi pitkään ikävä kiusaamiskulttuuri, jossa vanhemmat pelaajat tylyttivät nuorempiaan.

Pasi Mustonen otti aikalisän ottelussa Suomi-Kanada.

18.2.2018 9:59

Maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on jo aiemmin puhunut aiheesta avoimesti julkisuudessa.

Nyt asia on noussut esiin myös Etelä-Korean olympialaisissa.

Mustonen kertoi viime marraskuussa Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että neljä maajoukkuepelaajaa oli jouduttu laittamaan ryhmästä pihalle kiusaamisen takia neljän viime vuoden aikana.

Naisten A-maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen ja hyökkääjä Venla Hovi olympiajoukkueiden julkistamistilaisuudessa tammikuussa.

Heistä kolme oli hänen mukaansa palannut naisleijoniin – yksi ei.

Nimistä ei ole puhuttu julkisuudessa.

 Muutos vaati rajuja toimenpiteitä, julkisia hirttäjäisiäkin.

Gangneungin jääareenan käytävällä Mustonen vakuuttaa, että ongelma on nyt kitketty joukkueesta.

– Muutos vaati rajuja toimenpiteitä, julkisia hirttäjäisiäkin. Kiusaajat pakotettiin toimimaan samalla tavalla kuin muut. Mikään muu ei auttanut, Mustonen kertoi.

– Nyt jengiä ei enää tarvitse laittaa pihalle. Nykyään nuoret pelaajat otetaan maajoukkueessa kaikkien toimesta hyvin vastaan.

Mutta ovatko kaikki ongelmat ja jännitteet todella kitkeytyneet pois?

”Konflikteja voi syntyä”

Asiaa selvittääkseen IS tapasi naisleijonien ykkösvahdin Noora Rädyn Gangneungin areenan haastattelukäytävällä.

Noora Rädyn mukaan naisille on puhuttava hienovaraisesti.

Räty on joukkueen tunnetuin pelaaja. Ei vähiten siksi, että kolmella viime kaudella hän pelasi miesten joukkueissa Suomessa. Hän pelasi kahdeksan peliä jopa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksen Kiekko-Vantaassa.

Räty, 28, tietää tarkasti, miten miesten ja naisten lätkän pukukoppimaailmat eroavat toisistaan.

Hänen mukaansa miehille on helpompaa puhua asioista palautemielessä kuin naisille. Juuri tavat antaa palautetta ovat olleet osa kiusaamiskulttuuria.

– Naisille ei voi puhua kuin miehille, on puhuttava hienovaraisesti. Miehille voi puhua miten suoraan tahansa, he kuuntelevat palautetta nöyrästi. Jos hyökkäät samalla tavalla suorapuheisesti naispelaajien suuntaan, he vetävät suojamuurin eteensä eivätkä ota palautetta lainkaan vastaan, kuluvalla kaudella Kunlun Red Starsin naisten ammattilaisjoukkueessa torjuva Räty summasi.

– Ensin naisille pitää puhua positiivisesti ja vasta sitten antaa palautetta. Toisin päin edettäessä voi syntyä herkästi konflikteja.

”Silloin on voinut olla hierarkiaa”

Hyökkääjä Venla Hovi kertoi IS:lle sunnuntaina, että maajoukkuereissuille lähteminen tuntui takavuosina raskaalta.

– Me (joukkueen nykyiset) vanhemmat pelaajat olemme eläneet sitä aikaa, että olemme tulleet mukaan porukkaan, jossa on oltu jännittyneempiä. Silloin on voinut olla vähän sellaista hierarkiaa joukkueessa. Ne nuoremmat, jotka tulivat joukkueeseen, olivat sitten hiljempaa siellä kopissa, Hovi taustoitti.

Venla Hovi ja muut Naisleijonat juhlimassa osumaa USA:n verkkoon.

Eli kiusaamisessa tikunnokassa ovat olleet ennen kaikkea nuoret pelaajat. Jännitteitä on kuitenkin ollut muutenkin – ja on ilmeisesti yhä.

– Aina kun 23 naista laitetaan samaan koppiin, syntyy helposti draamaa ja konflikteja. Se on selvä, Räty linjasi.

– Tässä korostuu juuri se, miten palautetta annetaan ja miten ei. Kun palasin miesten puolelta naisten peleihin, oli pakko muuttaa käytöstäni. Koko maajoukkueen toimintatapoja oli muutettava, Räty selvitti.

Emma Nuutinen (vas.), Michelle Karvinen ja Riikka Välilä juhlimassa maalia OAR:n nuottaan.

Kiusaamiskulttuuri on myös Rädyn mukaan poistunut. Kyräilyä ei kuulemma enää tapahdu.

– Tänä päivänä olemme yhtä suurta perhettä. Kaikilla on selkeät roolit ja kaikki myös tietävät, mitä heiltä odotetaan. Se helpottaa.

Räty oli poissa naisten maajoukkueen arvokisatoiminnasta kaksi kokonaista kautta (2014–16). Tämä tapahtui aikana, jolloin naismaajoukkueen kiusaamiskulttuuria alettiin kitkeä.

Rädyllä ja päävalmentaja Mustosella tiedetään olleen taannoin isojakin näkemyseroja keskenään.

Noora Räty, liittyikö poissaolosi jollain tavalla kiusaamiseen?

– Ei liittynyt. Siinä oli kyse ihan muista syistä, Räty vakuutti.

– Niiden muiden syiden vuoksi en ollut maajoukkueen käytettävissä kahteen kauteen. Nyt kaikki on hyvin. Asiat selviävät puhumalla, ei siltoja polttamalla, hän summasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?