Mystinen nettihyökkäys olympialaisten avajaisten yhteydessä – järjestäjät salaavat iskun tekijän - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Mystinen nettihyökkäys olympialaisten avajaisten yhteydessä – järjestäjät salaavat iskun tekijän

NY Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan iskujen taustalla saattoi olla venäläinen hakkeriryhmä.

Nettihyökkäys tapahtui avajaisten aikana. Kuvassa Suomen joukkue avajaisseremonioissa.

13.2.2018 8:21

Pyeongchangin talviolympialaiset joutuivat nettihyökkäyksen kohteeksi viime perjantaina. Kisajärjestäjät ovat vahvistaneet, että hyökkäys tapahtui olympialaisten avajaisten aikana.

New York Timesin mukaan hyökkäys mm. sotki internetyhteyksien ja tv-yhtiöiden lähetyslaitteiden toimintaa ja kaatoi olympialaisten nettisivut.

Se esti myös katsojia printtaamasta avajaisten lippuvarauksiaan, ja se johti siihen, että avajaisten aikana katsomossa oli tavallista enemmän penkkejä tyhjillään.

Pyeongchangissa on käytössä 5G-verkko.

Lehden mukaan iskua oli suunniteltu viime vuodesta lähtien.

– Tiedämme, mikä aiheutti vian, ja sen kaltaisia asioita käy usein kisojen aikana. Päätimme KOK:n kanssa, että emme paljasta hyökkäyksen lähdettä, Pyeonngchangin olympialaisten järjestelykomitean tiedottaja Sung Baik-you sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Baik-youn mukaan vikojen korjaaminen kesti sunnuntaihin saakka.

Kansainvälinen olympiakomitean (KOK) tiedottaja Mark Adams perusteli näin sitä, että hyökkäyksen tekijää ei paljasteta.

– Parhaiden kansainvälisten toimintatapojen mukaisesti hyökkäyksestä ei puhuta julkisuuteen.

Mark Adams (oik.) ei hiisku nettihyökkäyksen tekijästä.

Myöskään NY Timesin haastattelemat tietoturva-asiantuntijat eivät suostuneet varmuudella sanomaan iskun tekijää. Asiantuntijoiden mukaan jotkin digitaaliset jäljet viittasivat nimellä Fancy Bear tunnettuun venäläiseen hakkeriryhmään, jolla on yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi jo useampia päiviä ennen avajaisia Reutersille mahdollisia länsimaiden median väitteitä venäläishakkerien yhdistämisestä Etelä-Korean talviolympialaisiin tehtyihin kyberhyökkäyksiin.

– Ja tietenkään minkäänlaisia todisteita ei näytetä maailmalle, ulkoministeriön edustaja sanoi Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?