Muut lajit

Onko tässä mitään järkeä! Pyeongchangin olympiastadion maksoi yli 80 miljoonaa euroa – puretaan heti kisojen jälkeen

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Pyeongchangin olympiastadionilla järjestetään olympialaisten ja paralympialaisten avajais- ja päättäjäisseremoniat. Sen jälkeen stadionista ei jää jäljelle mitään.
Etelä-Korean piirikunta Pyeongchang on tehnyt suuria satsauksia ennen muutaman päivän päästä alkavia talviolympialaisia. Yksi niistä on alueelle noussut olympiastadion.

35 000-paikkainen uusi stadion maksoi kisaisännälle arviolta yli 80 miljoonaa euroa. Stadionilla järjestetään neljä tapahtumaa: olympialaisten ja paralympialaisten avajaiset ja päättäjäiset. Sen jälkeen stadion puretaan, kisajärjestäjät ovat vahvistaneet.


Kuvio on herättänyt ihmettelyä ja kritiikkiä.

– Kisajärjestäjät ovat käyttäneet valtavan määrän rahaa asioihin, joita ei käytetä olympialaisten jälkeen. Menneisyydestä löytyy tästä lukuisia esimerkkejä. Tämä on ollut pitkään olympialaisten ongelma, kansainväliseen urheilupolitiikkaan erikoistunut Eurosportin norjalaiskommentaattori Andreas Selliaas sanoi Dagbladetille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiistaa suorituspaikkojen kunnossapidosta

Verrattuna aiempiin kisoihin Etelä-Korean talviolympialaisten ympärillä käyty keskustelu ei ole ollut kriittisimmästä päästä. Suurin ongelma on ollut suorituspaikkojen jatkokäyttö.


Pyeongchang ja (jäälajit järjestävä) Gangneung sijaitsevat Etelä-Korean köyhimpiin kuuluvassa Gangwongin provinssissa. Provinssi ja keskushallitus kiistelevät, kenen pitäisi maksaa kalliiden kisapaikkojen kunnossapito olympiatulen sammuttua.

Jos sopua ei saada aikaa, muidenkin kuin olympiastadionin purkaminen kisojen jälkeen on halvin vaihtoehto – niin älyttömältä kuin se kuulostaa.

Kisojen alla nousi esiin myös noin sadan kilometrin päässä Pyeongchangista sijaitsevan Alps Ski Resort -laskettelukeskuksen kohtalo. Eloisa lomakohde suljettiin vuonna 2006, kun hiihtolomailijoiden määrä oli lähtenyt jyrkkään laskuun.

Nyt keskuksesta on jäljellä vain aavemaiset rauniot. Moni toivoo, ettei Pyeongchangin olympiapuitteille kävisi tulevaisuudessa samoin.

Etelä-Korean talviolympialaiset järjestetään 9.–25. helmikuuta. Paralympialaiset pidetään 8.–18. maaliskuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt