Kolme tytärtä joutui hyväksikäytön uhreiksi – raivostunut isä yritti hyökätä hirviölääkärin päälle oikeudessa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kolme tytärtä joutui hyväksikäytön uhreiksi – raivostunut isä yritti hyökätä hirviölääkärin päälle oikeudessa

Randall Margravesin (vas.) kolme tytärtä joutui Larry Nassarin hyväksikäyttämiksi.

Julkaistu: 2.2.2018 19:51

Kolmen uhrin isä yritti hyökätä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitun ex-lääkäri Larry Nassarin päälle oikeussalissa.

Urheiluhistorian kammottavin hyväksikäyttötapaus on puhuttanut viime viikkojen aikana.

Yhdysvaltojen voimistelumaajoukkueen ja Michiganin yliopiston entinen lääkäri Larry Nassar tuomittiin viime viikolla 175 vuoden vankeuteen naisvoimistelijoiden ja muiden nuorten urheilijatyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Viikon kestäneessä rangaistuksenmääräämiskäsittelyssä kaikkiaan 156 naista kävi kertomassa Nassarin hirviömäisistä teoista vuosina 1998–2016. Todellinen uhriluku lienee vielä paljon suurempi.

Vaikka Nassar on jo tuomittu loppuiäkseen vankilaan, häntä vastaan nostettujen syytteiden lista on niin pitkä, että tapausta käsitellään vielä toisessa oikeusistuimessa.

Entinen urheilulääkäri Larry Nassar on jo tuomittu 175 vuoden vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nassar ahdisteli lukuisia nuoria voimistelijoita naamioimalla hyväksikäytöt lääkärintarkastukseksi tai hoitotoimenpiteeksi. Kun voimistelijat tulivat kipujen tai loukkaantumisten takia hakemaan apua, Nassar saattoi oikeiden hoitotoimien ohella kosketella voimistelijoiden genitaalialueita ja rintoja.

Michiganissa alkoi tällä viikolla kuulemistilaisuus, jossa lisää uhreja on saanut tilaisuuden kertoa Nassarin teoista. Nyt käynnissä olevassa rangaistuksenmääräämiskäsittelyssä keskitytään Nassarin toimiin Twistars-voimisteluklubilla, jossa hän työskenteli osa-aikaisesti lääkärinä.

Perjantaihin mennessä yli 30 nuorta naista oli antanut lausunnon, ja kertonut joutuneensa Nassarin hyväksikäyttämäksi. Moni uhri kritisoi kovin sanoin Twistarsia johtanutta maineikasta voimisteluvalmentajaa John Geddertiä.

Geddert loi uhrien mukaan Twistarsiin pelon ilmapiirin, ja osaltaan sen vuoksi nuoret voimistelijat eivät olleet uskaltaneet puhua valmentajalleen Nassarin teoista.

Toisaalta kuulemistilaisuudessa on käynyt selväksi Geddertin olleen tietoinen Nassaria kohtaan esitetyistä syytöksistä, mutta jatkaneen siitä huolimatta valmennettaviensa ohjaamista Nassarin hoitoon.

Perjantainen kuulemistilaisuus keskeytyi dramaattisesti, kun kolmen uhrin isä Randall Margraves yritti hyökätä kohti Nassaria. Chicago Tribunen mukaan Margravesin kaksi tytärtä antoivat omat lausuntonsa – myös kolmas tytär on yksi Nassarin uhreista.

Lausuntojen jälkeen tunteikas Margraves oli pyytänyt tuomari Janice Cunninghamilta ”viittä minuuttia yksin huoneessa Nassarin kanssa”, sitten yhtä minuuttia. Kun tuomari kieltäytyi molemmista pyynnöistä, Margraves ryntäsi kohti syytetyn penkillä istunutta Nassaria.

– Antakaa minulle minuutti tuon kusipään kanssa, Margraves sanoi ennen hyökkäystään.

Kolmen uhrin isä Randall Margraves yritti hyökätä Larry Nassarin päälle perjantaina.

Margraves ei onnistunut pahoinpitelemään Nassaria, sillä viranomaiset ottivat hänet nopeasti kiinni.

Viranomaiset ottivat Margravesin nopeasti haltuunsa, ja Nassar ohjattiin pois oikeussalista. Kuulemistilaisuus jatkui 25 minuutin tauon jälkeen.

Syyttäjä Angela Povilaitis kehotti uhreja ja heidän omaisiaan ”käyttämään sanoja, ei fyysistä väkivaltaa” antaessaan lausuntoja.

– Emme voi käyttäytyä tällä tavoin. Ymmärrän, että tämä on erityislaatuinen tilanne, mutta ette voi tehdä noin. Tuollainen käytös ei auta lapsianne, eikä tätä yhteisöä, Povilaitis sanoi.

Margraves pahoitteli myöhemmin kuumenemistaan. Hän selvisi tapauksesta ilman seuraamuksia. Margraves kertoi kuulleensa tyttäriensä lausunnot ensimmäisen kerran vasta oikeussalissa, ja hänen vihansa Nassaria kohtaan oli kasvanut lausuntoja kuunnellessaan. Hän kertoi menettäneensä malttinsa, kun oli nähnyt Nassarin pyörittelevän päätään ”kuin mitään ei olisi tapahtunut”.

Urheilumaailmaa kuohuttaneen tapauksen myötä Yhdysvaltojen voimisteluliitto USA Gymnastics, Yhdysvaltojen olympiakomitea ja Michiganin yliopisto ovat joutuneet Twistarsin ohella äärimmäisen huonoon valoon.

Lukuisat uhrit ovat kertoneet, kuinka kyseiset instituutiot eivät suhtautuneet varoituksiin ja uhrien kertomiin syytöksiin tarpeeksi vakavasti.

Nassar toimi maajoukkueen lääkärinä ja yliopiston urheilulääkärinä vuosina 1996–2015 ja oli mukana useissa olympialaisissa, vaikka ensimmäiset syytökset häntä kohtaan esitettiin jo 1990-luvun loppupuolella.

Tällä viikolla koko Yhdysvaltojen voimisteluliiton johtokunta erosi tehtävistään. Myös Michiganin yliopiston johtaja Lou Anna K. Simon on ilmoittanut irtisanoutuvansa.

Twistarsiin liittyvä kuulemistilaisuus jatkuu ensi viikolla.

Juttua päivitetty klo 22.04: lisätty tieto siitä, ettei Margraves saanut rangaistusta hyökkäyksestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?