Hirviölääkärin härskiydellä ei ollut rajoja – 9-vuotiaana hyväksikäytetty uhri: ”Hän koski vartaloni viattomimpiin paikkoihin” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Hirviölääkärin härskiydellä ei ollut rajoja – 9-vuotiaana hyväksikäytetty uhri: ”Hän koski vartaloni viattomimpiin paikkoihin”

Kaylee Lorincz ja monet muut uhrit kyynelehtivät oikeussalissa kertoessaan, millaisia kauheuksia ex-lääkäri Larry Nassar on heille tehnyt.

Julkaistu: 26.1.2018 15:23

Hyväksikäyttöskandaalissa pitkän vankeustuomion saanut Larry Nassar manipuloi uhrejaan.

Yhdysvaltalainen lääkäri Larry Nassar tuomittiin keskiviikkona 175 vuodeksi vankeuteen naisvoimistelijoiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Viikon kestänyt rangaistuksenmääräämiskäsittely päättyi keskiviikkona. Yhteensä 156 naista kävi oikeussalissa kertomassa USA:n voimistelumaajoukkueen ja Michiganin yliopiston lääkärin teoista vuosina 1998–2016.

Hyväksikäytön uhrit kuvasivat Nassaria taitavaksi manipuloijaksi ja hyvin voimakastahtoiseksi persoonaksi, jonka vastustaminen oli miltei mahdotonta.

Nassar naamioi hyväksikäytöt lääkärintarkastukseksi tai hoitotoimenpiteeksi.

Kun voimistelijat tulivat kipujen tai loukkaantumisten takia hakemaan apua, Nassar saattoi oikeiden hoitotoimien ohella kosketella voimistelijoiden genitaalialueita tai rintoja.

Nassar vain totesi, että kyseessä on täysin normaali hoitotoimi. Kosketellessaan tyttöjä hän saattoi myös jutella aivan arkipäiväisiä asioita.

– Hän koski vartaloni viattomimpiin paikkoihin. En voinut olla enää sen jälkeen normaali tyttö. Menetin ison osan lapsuudestani hyväksikäyttöön, Nassarin uhriksi 9–12-vuotiaana joutunut Jessica Thomashaw kertoi oikeussalissa.

Nassar oli lääkärinä kuitenkin hyvin arvostettu. Monet voimistelijatytöt pitivät häntä suorastaan Jumalasta seuraavana.

Nassar oli voimistelijoille mukava ja voitti siten tyttöjen luottamuksen. Hän heitti vitsiä – varsinkin maajoukkueleireillä maajoukkuevalmentajina tunnettujen Bela ja Marta Karolyin omistamassa leirikeskuksessa, jossa ilmapiiri oli muutoin ankara. Harjoitusten aikana ei saanut suunnilleen edes hymyillä.

– Nassar oli ystävällinen. Hän antoi henkistä tukea ja oli kuunteleva korva, kun oli ollut vaikea päivä. Hän vitsaili ja sai meidät nauramaan, yksi hyväksikäytetty kuvasi.

Larry Nassar kuvattuna oikeussalissa.

Nuorilla teinitytöillä ei ollut mitään mahdollisuuksia kyseenalaistaa Nassarin auktoriteettia. He olettivat, että arvostettu lääkäri ei voi tehdä mitään väärää.

Tytöt myös kokivat, ettei aiheesta sopinut jälkikäteen puhua. Muutoin olisi voinut joutua vaikeuksiin – pahimmassa tapauksessa jopa menettää paikkansa maajoukkueessa.

Miten pystyi jatkamaan vuosien ajan?

Laajamittainen hyväksikäyttö on herättänyt USA:ssa rajun keskustelun, miten Larry Nassarin oli mahdollista jatkaa hirviötouhujaan noin pitkään.

Oleellinen kysymys on: kuka tiesi, mitä ja milloin tapahtui?

Ensimmäiset valitukset Nassarin toimista hänen varsinaisessa työpaikassaan Michiganin osavaltion yliopistossa tulivat jo vuosina 1998 ja 2000. Kaikkiaan Nassarin toiminnasta tehtiin seitsemän valitusta vuoteen 2015 mennessä.

Nassarin kuitenkin katsottiin toimineen joka kerta nuhteettomasti. Aina, kun hän pelastui syytöksestä, hirviömeno jatkui uudelleen.

Nassar saatiin nalkkiin vasta vuonna 2016, kun entinen maajoukkuevoimistelija, itsekin hyväksikäytetty Rachael Denhollander nosti vihdoin kissan pöydälle.

– Olin 100-prosenttisen varma, ettei minua uskottaisi. Kun tietää, että valtaosa noista pikkutytöistä olisi voitu pelastaa siltä, mitä tapahtui, niin se on musertavaa, Denhollander on sanonut.

Varsinkin olympiavoittaja Aly Raisman on voimakkaasti vaatinut puolueetonta tutkimusta Michiganin osavaltion yliopiston, USA:n voimisteluliiton ja USA:n olympiakomitean toiminnasta ja vastuista.

– Miten Nassar sai jatkaa hyväksikäyttöä vielä valitusten jälkeenkin? Raisman ihmetteli.

Nyt yliopistoa, voimisteluliittoa ja olympiakomiteaa vastaan on nostettu siviilikanteet Nassarin toimien mahdollistamisesta.

Nassarin tuomio johti eilen Michiganin osavaltion yliopiston johtajan Lou Anna Simonin eroon. Viime viikolla kolme voimisteluliiton hallituksen jäsentä erosi tehtävistään, ja liiton puheenjohtaja Steve Penny erosi jo viime maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?