Tämä ei unohdu! Snookerhistorian yhdestä dramaattisimmasta hetkestä 20 vuotta – ”Siitä jäi paha arpi”

Julkaistu:

Snooker
Masters-kutsuturnauksen 44. finaali alkaa Suomen aikaa kello 15. Ensi kerran vuonna 1975 järjestetyn kilpailun finaalihistoria on täynnä tarunhohtoisia hetkiä.
Lontoossa pelattava Masters kuuluu snookerin ns. Triple Crown -turnauksiin MM-kisojen ja UK Championshipin kanssa.

Tämänvuotisessa finaalissa kohtaavat pohjoisirlantilainen Mark Allen ja englantilainen Kyren Wilson, joille kummallekin kyseessä on ensimmäinen finaali Mastersissa.

Kaksikosta Allen on ollut Triple Crown -turnauksen finaalissa kerran aiemmin, UK Championshipissä 2011. Silloin hän hävisi Judd Trumpille erin 8–10.

Mastersin finaali pelataan niin ikään paras 19:stä -systeemillä, joten mestaruuteen vaaditaan kymmenen voitettua erää.

Kello 15 alkavan finaalin ensimmäisessä jaksossa pelataan yhdeksän erää. Mestaruus ratkeaa kello 21 alkavassa toisessa jaksossa.

Finaalin alkupaloina Ilta-Sanomat listasi numeroita Mastersin finaaleista.

1. Ainutlaatuinen uusintamusta

Ammattilaisturnausten finaali on ratkennut vain kerran uusintamustalla: Mastersissa 1998. Walesilainen Mark Williams ja skotti Stephen Hendry olivat 18 erän jälkeen tasatilanteessa 9–9. Kun ratkaisevan 19. erän kaikki pallot oli pussitettu, pisteet olivat 56–56.

Historiallinen finaali ratkesi pöydälle nostetulla mustalla pallolla, jota pelattiin lähes viisi minuuttia. Hendryllä oli mahdollisuus voittaa uransa seitsemäs Masters, kun hän pääsi lyömään palloa vasempaan keskipussiin.

Luotisuora lyönti oli kuitenkin vaikea, sillä Hendry joutui lyömään hiljaisella vauhdilla ja käsi sivuvallin päällä.

Herkässä lyönnissä musta pallo ei uponnut pussiin, kun Hendry löi valkoiseen palloon epähuomiossa hieman sivukierrettä. Hetken päästä Williams pääsi tuulettamaan uransa ensimmäistä Masters-voittoa.

Voit katsoa tilanteen alta löytyvältä videolta (Hendryn ohilyönti kohdasta 4.18 alkaen):– Siitä jäi paha arpi, jolla oli merkittävä vaikutus Hendryn uraan. Se oli finaali, jota paikan päällä ja television välityksellä todistaneet ihmiset eivät unohda koskaan, maailmanmestari Joe Johnson muisteli IS:n haastattelussa Mastersissa 2014.

Vaikka kyseessä on toistaiseksi historian ainoa uusintamustaan päättynyt ammattilaisfinaali, Masters on ratkennut viimeisellä mustalla myös vuosina 1975 ja 2006.

Ensimmäisessä John Spencer löi Ray Reardonin ja jälkimmäisessä John Higgins Ronnie O’Sullivanin (vuoden 2006 finaalikoosteen voit katsoa tästä linkistä).

2: Vain kaksi pohjoisirlantilaista Masters-mestaria

Alex ”Hurricane” Higgins ylsi saavutukseen vuosina 1978 ja 1981 sekä Dennis Taylor 1987, jolloin Taylor löi Higginsin yhdessä historian kuumimmista finaaleista.

Epätasaisesta luonteestaan tunnettu Higgins oli uhannut ammuttaa Taylorin tämän palatessa Pohjois-Irlantiin ja solvannut Taylorin perheenjäsentä. Lajissa massiivista suosiota nauttinut Higgins halusi nöyryyttää Tayloria, mutta altavastaaja onnistui nousemaan 6–8-tappioasemasta 9–8-voittoon (finaalikoosteen voit katsoa tästä linkistä).

Tuleeko Allenista sunnuntaina kolmas pohjoisirlantilainen mestari?

3: Maksimibreikkien määrä

Mastersin historiassa on tehty vain kolme maksimibreikkiä eli 147 pisteen lyöntisarjaa.

Kanadalainen Kirk Stevens onnistui ensimmäisenä maagisessa suorituksessa vuoden 1984 välierässä Jimmy Whitea vastaan. Vaikka Stevens sai nimensä historiaan yhdeksännessä erässä, White vei korkeatasoisen ottelun 6–4. Hän esitti lopussa näytöslyöntejä, jotka saivat Stevensinkin nauramaan.

Stevensin maksimibreikin ja Whiten näytöslyönnit (kohdassa 26.00) voit katsoa alta löytyvältä videolta.Kiina Ding Junhui onnistui maksimibreikissä vuonna 2007 (katso video) ja Hong Kongin Marco Fu 2015.Vuoden 2018 turnauksen korkein lyöntisarja on ennen finaalia Liang Wenbon 139 pistettä.

4: 2004

Mark Allenin ensimmäinen meriitti on vuodelta 2004, jolloin hän eteni amatöörinä General Cupin välieriin. Allen pääsi ammattilaisympyröihin 2005.

Wilsonin ensimmäiset ammattilaisottelut ovat kaudelta 2010–11, mutta hän vakiinnutti pro-statuksensa vasta kaudella 2013–14.

5: Ikäero

Allen on 31- ja Wilson 26-vuotias.

6: Kuudes englantilaisvoitto putkeen?

Mark Selby, Ronnie O’Sullivan, Shaun Murphy ja kahdesti O’Sullivan, siinä ovat vuosien 2013–17 mestarit. Jatkaako Wilson englantilaisten putkea?

Mastersin voitto on mennyt yhteen maahan kuudesti putkeen vain kerran, Skotlantiin vuosina 1989–94. Asialla oli muuan Stephen Hendry.

7: Ennätys ja vuodet Ally Pallyssa

Ronnie O’Sullivan on voittanut Mastersin ennätykselliset seitsemän kertaa: 1995, 2005, 2007, 2009, 2014 ja 2016–17.

Tänä vuonna Allen pudotti O’Sullivanin jo puolivälierissä. Kyseessä on myös seitsemäs vuosi, kun turnaus pelataan Lontoossa sijaitsevassa Alexandra Palacessa.


8: Harvinainen vuosi

Kahdeksan on erävoittomäärä, johon Mastersin finaali on pelattu kerran.

Vuoden 1979 finaalissa eteläafrikkalainen Perrie Mans kukisti Alex Higginsin 8–4. Finaali on pelattu nykyisellä paras 19:stä -systeemillä vuodesta 1996 alkaen.

9: Keskinäiset kohtaamiset

Mark Allen ja Kyren Wilson ovat kohdanneet ammattilaisina yhdeksän kertaa. Voitot ovat Wilsonille 5–4.

Edellinen kohtaaminen isossa turnauksessa on syyskuulta 2017, jolloin Wilson oli parempi World Openin välierissä erin 6–5.

10: Pelaajamäärä, josta kaikki alkoi

Kun Masters perustettiin, mukaan kutsuttiin vain kymmenen eliittipelaajaa. Näin pelattiin vuodet 1975–80, kunnes pelaajamäärä kasvatettiin 12:een.

Määrä nostettiin 16:een vuonna 1983, mutta vielä tuolloin kilpailukutsuun ei riittänyt sijoittuminen maailmanlistan 16 parhaan joukkoon. Edellä mainittu – ja edelleen käytössä oleva – systeemi otettiin käyttöön 1984.

Vuosina 1990–2010 maailmanlistan sijoilla 15 ja 16 olleet pelaajat joutuivat aloittamaan turnauksen villi kortti -kierrokselta.

Poikkeuksena oli vuosi 2007, jolloin myös 14. sijalla ollut pelaaja joutui pelaamaan villin kortin pelaajaa vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt