Muut lajit

90 vuotta täyttävä selostajalegenda Pentti Salmi muisteli sota-ajan korispelejä – ”Monta kertaa mentiin Sokoksen pommisuojaan”

Julkaistu:

SELOSTAJA
Pentti Salmen ensimmäiset muistikuvat urheilusta ovat jo Berliinin olympiakisoista 1936.
”Murakoso jää”, on suomalaisen urheilun folkloreen kuuluva selostajan lausahdus.

Tuota lausahdusta hoki legendaarinen Martti Jukola radion eetteriin Berliinin olympiakisoista 1936, jolloin sinivalkoiset ottivat Ilmari Salmisen johdolla historiallisen kolmoisvoiton kymppitonnilla.

– Se on ensimmäisiä muistojani siitä, kun olen seurannut urheilua, lauantaina 90 vuotta täyttävä Ylen urheiluselostajana meritoitunut Pentti Salmi sanoo.

Moni muistaa ulkoa myös Salmen selostuksia, joissa oli tietoa, taitoa ja tunnetta sopivassa suhteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suorassa lähetyksessä hehkuttaminen sopii tilanteisiin, mutta jälkeenpäin se voi kuulostaa naiivilta, kun tulos jo tiedetään, Salmi pohtii.

Salmen isä Valto Salmi voitti 5000 metriä Wienin työläisolympialaisissa 1931 ja setä Rauni Salmi 1500 metriä Antwerpenin työläisolympialaisissa 1937.

– Kasvoin urheiluun pikkukundista alkaen. Olin usein katsomassa isän treenejä ja mukana kilpailumatkoillakin, Helsingin Kalliossa kasvanut Salmi muistelee.

Pentti voitti 16-vuotiaana kuulantyönnön TUL–SFI-ottelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuulantyöntö jäi, kun pituuskasvuni loppui. Innostuin koripallosta, jota oli alettu pelata Vallilan työväentalolla.

Sodan aikana Salmi hääri mestaruussarjassa sekä pelaajana että tuomarina. Ottelut keskeytyivät usein pommihälytyksiin.

– Monta kertaa mentiin tuohon Sokoksen pommisuojaan. Kerran pelattiin ottelu loppuun vasta aamuyöllä – ottelusta tarvittiin tulos, koska se oli Veikkauksen kohteena!

Urheilukirjoittajana ja koripallomiehenä tunnettu Helge Nygrén vaikutti Salmen uraan monella tavalla. Hän veti tämän ensin valmentajaksi HKT:ssa, myöhemmin toimittajaksi TUL-lehteen vuonna 1946.

Pelaaminen loppui, kun ura toimittajana alkoi. Valmennus jatkui, samoin tuomarointi; Salmesta tuli Suomen ensimmäinen kansainvälinen koripallotuomari. Uralle kertyi viidet EM-kisat ja lukuisia maaotteluita ja europelejä.

Kasvot ja ääni tulivat tutuiksi suurelle yleisölle vuodesta 1972 lähtien, jolloin Pertti Paloheimo värväsi Salmen Suomen Sosialidemokraatista Anssi Kukkosen ja Seppo Kannaksen rinnalle Ylen tv:n vakituiseksi urheilutoimittajaksi.

– Monenlaista palautetta tuli ohjelmapäivystykseen, mutta oman urani aikana ei onneksi ollut vielä somea, vuonna 1991 eläkkeelle siirtynyt Salmi heittää.

Virkeässä kunnossa oleva Salmi on yhä tuttu näky pääkaupunkiseudun koripallokatsomoissa. Selostamisen hän on jättänyt, mutta Salmi kirjoittaa yhä säännöllisesti koripallosta Demokraattiin. Sen lisäksi hän toimii Korisliigan tilastovastaavana.

Montako koripallo-ottelua on tullut nähtyä elämän aikana?

– Sitä on moni kysynyt, mutta kyllä sitä on mahdotonta sanoa.

Tehdään varovainen laskutoimitus. Kaksi peliä viikossa olisi 104 vuodessa. Vuosina 1940–2017 tämä tekisi 78x104 = 8112.

Todennäköisesti menee alakanttiin...

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt