Suomen painonnostotähti Milko Tokola, 25, lopettaa yllättäen uransa – isoja erimielisyyksiä liiton kanssa: ”Tukehtukaa paskaan!”

Milko Tokola, 25, ilmoitti tulikivenkatkuisesti lopettavansa uransa.

Milko Tokola kuvattuna elokuussa 2015.

10.1.2018 19:08

Rio de Janeiron olympialaisissa Suomea edustanut Milko Tokola on päättänyt lopettaa painonnostouransa vain 25-vuotiaana. Muun muassa Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksiä 85 kilon sarjassa tehnyt Tokola tähtäsi tämän vuoden EM-kisoihin, mutta ura on nyt yllättäen ohi.

Tokola lähetti pitkän päätöstään taustoittavan sähköpostiviestin Ilta-Sanomien toimitukseen.

Päätöksen taustalla on pitkään jatkunut huono suhde Painonnostoliiton kanssa.

– TERVEISET PAINONNOSTOLIITTOON: TUKEHTUKAA PASKAAN! oli Tokolan viestin loppukaneetti.

Tokola kertoi IS:lle puhelimitse ilmoittaneensa lopettamispäätöksestään Painonnostoliittoon tiistaina.

– En pysty jatkamaan urheilu-uraani, kun en saa mitään tukia. Minulla on pieni lapsi ja vaimo. On pakko tehdä jotain muutakin. Toki tässä on taloprojektikin suunnitteilla, Tokola kertoi.

Tokola kokee tulleensa kohdelluksi väärin muun muassa jäätyään ilman Olympiakomitean tukea.

– Enkä ole saamassa minkäänlaista tukea Painonnostoliiton suunnalta. Kuulunkohan edes maajoukkueeseen? Ja kaiken tämän lisäksi Painonnostoliiton valmennusvaliokunta valitsi minut yksimielisellä päätöksellä vuoden 2017 parhaaksi miespainonnostajaksi. Johtokunta kuitenkin muutti päätöksen ja laittoi minun tilalleni Eero Retulaisen.

Hän ei osaa sanoa, mistä ratkaisut johtuvat.

– En käsitä. Kai se on vain suomalaista kateutta. Ihmettelen suuresti – ja olen ihmetellyt jo kauan. Nyt alkaa riittää. On aika tehdä jotain muuta, Tokola sanoo.

Painonnostoliiton puheenjohtaja Kimmo Kuukasjärvi kuittaa tuntonsa Tokolan lopettamisesta lyhyesti.

– Onhan se aina harmi, kun huippu-urheilija lopettaa. Nämä ovat jokaisen ihmisen omia päätöksiä, eikä liitto voi vaikuttaa asiaan.

– Edellisessä kokouksessa liiton johtokunta päätti vuoden parhaista. Paras miespainonnostaja oli Eero Retulainen. Se oli johtokunnan päätös.

Olympiakomitean tukiin ei Kuukasjärven mukaan liitolla ole osaa eikä arpaa.

– Olympiakomitea päättää itse, kenelle tukia antaa. Siihen Suomen painonnostoliitto ei voi vaikuttaa. Päätöksenteko on Olympiakomiteasta kiinni, ja on harmi, ettei Milko sitä saanut. Liitto ei voi kuin harmitella asiaa, Kuukasjärvi pahoittelee.

Tokolan mukaan myös miesten valmentaja Toni Puurunen ja naisten valmentaja Petri Tanninen ”erotettiin yllättäen” tehtävistään. Tanninen työskenteli aiemmin Tokolan kanssa.

– Tanninen oli pitkäaikainen valmentajani. Hänellekin vain ilmoitettiin eilen, että potkitaan pois. Se tuli aika shokkina ja on kova pala hänelle. Petri on ollut 30 vuotta valmentajana, ja hän on huoltajana kansainvälisellä tasolla aivan lyömätön.

Kuukasjärvi kertoi, että Puurusen ja Tannisen valmentajasopimukset päättyivät viime vuoden lopussa, ja liiton johtokunta vahvisti tiistaina kokouksessaan uudet liittovalmentajat päävalmentaja Antti Everin esityksen mukaisesti (päävalmentaja Everi, Arto Savonen, Jarkko Welling, Keijo Tahvanainen ja Minna Nauha).

Mitä seuraavaksi?

Liitosta ei Tokolan mukaan ole oltu häneen yhteydessä lopettamisilmoituksen jälkeen.

Anna-Maria ja Milko Tokola avioituivat syksyllä 2016.

Voimailua hän ei aio jättää.

– Kaikki loukkaantumisetkin on selätetty. Voimailu on niin mukavaa, ja kun olen niin kovassa kunnossa, saatan jossain vielä kilpaillakin. En ole kummemmin miettinyt, mutta jatkan kovaa harjoittelua. Ohella pitää tehdä muutakin.

Tokola on naimisissa painonnostaja Anna-Maria Tokolan (o.s. Everi) kanssa.

– Jos minulla ei olisi perhettä, pientä lasta ja tukea takanani, tämä voisi olla aika kylmä loppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?