Muut lajit

Olympiavoittajalle ensimmäinen arvokisamitali 8 vuoteen – ”Muuten p***a kausi!”

Julkaistu:

Ammunta
Ampuja Satu Mäkelä-Nummela oli ainoa suomalaisurheilija, joka ylsi vuonna 2017 arvokisamitaleille kesäolympiakisojen lajissa.
Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela toi Suomen ainoan olympiakullan Pekingin kisoissa vuonna 2008.

Sen jälkeen hän on saanut MM-pronssia vuonna 2009, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista arvokisarintamalla. Kunnes päättyvänä vuonna tuli pronssia Bakussa pidetyissä EM-kisoissa alkukesällä.

– EM-mitali lämmittää, etenkään kun sellaista ei entuudestaan ollut. Muuten oli paska kausi! Mäkelä-Nummela täräyttää suorasanaiseen tyyliinsä.


Sekä maailmancup että MM-kisat menivät Mäkelä-Nummelalta aivan toisin kuin oli suunniteltu. Edes MM-kisojen trapin joukkuekilpailussa saavutettu hopea ei juuri lohduttanut, kun henkilökohtainen kisa meni piloille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mutta ei näitä auta jossitella. Peruskiroilut heitetään kisan jälkeen, mutta sen jälkeen keskitytään tuleviin.

Tokion kisat tähtäimessä

47-vuotias ampuja on jo asettanut katseensa Tokion olympiakisoihin. Ensi kauden suunnittelua haittaa se, ettei vielä tiedetä, miten kisapaikkoja jaetaan. Tarkempaa tietoa asiasta on tulossa vasta helmikuussa.

– Jos mennään vanhan kaavan mukaan, loppukesän MM-kisoissa on tarjolla ensimmäisiä paikkoja. Maaliskuussa lähden joka tapauksessa maailmancupiin Meksikoon, Mäkelä-Nummela suunnittelee.


Kansainvälisen olympiakomitean tasa-arvo-ohjelma tuo muutoksia myös ammuntaan. Kisoissa on mukana uutena lajina trapin sekajoukkuekisa kaksihenkisin joukkuein.

– En osaa siitä vielä paljon sanoa. Siinä voi parin kanssa keskustella ja ottaa vaikka aikalisän siinä vaiheessa kun vastustajalla menee hyvin.

Myös naisille 125 laukausta

Suurempi uudistus on kenties se, että nyt naisetkin ampuvat 125 laukausta miesten tapaan. Tähän asti naiset ovat ampuneet peruskilpailussa 75 laukausta. Tulokset ovat nyt siis täysin vertailukelpoisia.

Pitäisikö olla yhteinen sarja?

– Miehet eivät siihen lähtisi!


Laukausmäärän lisääntyminen ei hänen mukaansa juuri vaikuta kisan fyysiseen puoleen.

– Tämä on edelleen taitolaji, farkut jalassa olympiakultansa voittanut Mäkelä-Nummela sanoo.

– Enää se ei onnistu, sillä farkkujen käyttö kiellettiin...

”Putket punaisina”

Mäkelä-Nummelalla on nyt kaikkiaan neljä henkilökohtaista arvokisamitalia: olympiakullan lisäksi kaksi MM-pronssia (1995 ja 2011) sekä tuore EM-pronssi.

– Kyllä ne arvokisamitalit ovat tiukassa, eivät ne putoa itsekseen.

Tokion kisat olisivat ampujalle neljännet olympiakisat peräjälkeen.

Syksyn MM-kisojen jälkeen Mäkelä-Nummela on pitänyt taukoa ammunnasta.

– Se auttaa saamaan poltteen hommaan. Vuodenvaihteen jälkeen mennään taas putket punaisina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt