”Kommunistista järjestelmää tuskin halutaan” – mihin naisten ja miesten väliset isot palkkaerot urheilussa perustuvat? - Muut lajit - Ilta-Sanomat

”Kommunistista järjestelmää tuskin halutaan” – mihin naisten ja miesten väliset isot palkkaerot urheilussa perustuvat?

IS:n toimittajat kävivät läpi miesten ja naisten palkkaeroja urheilussa.

15.12.2017 12:18

Ilta-Sanomien toimittajat Marko Lempinen ja Pekka Holopainen puivat Yle Urheilun esille nostamaa keskustelua urheilijoille maksettavista palkoista ja palkkioista ISTV:n studiossa.

Yle julkaisi tällä viikolla tutkimustuloksen, joka kertoi suomalaisnaisten ansaitsevan urheilusta selvästi vähemmän kuin miehet. Suurin ero löytyi jääkiekosta, jossa naisen euro on 0,3 euroa.

Lempinen halusi kääntää palkkakeskustelua eri urille, joille se on ajautunut.

– Itseäni on hämmästyttänyt, että tästä on yritetty tehdä tasa-arvokysymys, jota tämä ei mielestäni ole. Urheilussa kysymys on markkinataloudesta, hän sanoi.

Holopainenkin ymmärtää yskän.

– Jos naisten urheilu kiinnostaisi samalla tavalla kuin miesten, tätä ongelmaa ei varmasti olisi, hän sanoi.

”Tyhjästä on paha nyhjäistä”

Esille noussut palkka-asia on perusteltu ja tärkeä. Ratkaisua miesten ja naisten palkkaeroihin urheilussa on kuitenkin vaikea löytää ainakaan nopeasti, kuten toimittajat heti aluksi sanoivatkin.

Lempinen löi tiskiin kaksi vaihtoehtoa.

– Luodaan kommunistinen järjestelmä, jossa jaetaan tasapuolisesti kaikille – mitä kukaan tuskin haluaa. Toinen vaihtoehto on, että pohdittaisiin, millä naiset ja miehet saataisiin maksamaan esimerkiksi naisten seuratoiminnasta.

Lempinen muistutti, ettei urheilussakaan löydy ihmeellistä rahapuuta, josta vain otetaan ”tuohta” tasapuolisesti kaikille.

– Jos katsojia on alle sata kuten monissa naisten jääkiekon SM-liigan otteluissa, niin tyhjästä on paha nyhjäistä.

Holopainen on seurannut palkkakeskustelun sävyjä hämmentyneenä.

– Kun on kuunnellut täyspäisenä pidettyjen poliitikkojen keskustelua siitä, että kaikkien pitää saada samat rahat, ei oikein tiennyt, itkeäkö vai nauraa. Ensin pitää muodostua palkanjakovara, hän sanoi.

Yleisöllä olisi mahdollisuus korjata palkkaeroja.

– Kuten tutkitustikin on todettu, naiset ovat miehiä laiskempia urheilun ja urheiluviihteen kuluttajia. Heittäisin palloa myös sinne, Holopainen sanoi.

Hän muistutti keskustelussa, että vertailu urheilumaailman huipputuloihin yltäviin miehiin ei kannata – eikä keskustelulla yritetä saada naisille heti valtavia tuloja.

– Äänessä olleista naisista kukaan ei ole peräänkuuluttanut mitään Mikko Koivun tuloja. He eivät välttämättä halua muuta kuin sen, ettei tarvitsisi välttämättä itse maksaa kaikkea, Holopainen sanoi viitaten NHL:ssä jääkiekkoa pelaavaan monimiljonääriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?