Painilegenda muutti 17 000 kilometrin päähän Suomesta saatuaan rikostuomion: ”Luottamukseni petettiin”

Tuomo Karila myöntää, että epäoikeudenmukaiseksi koettu tuomio kannusti päätökseen lähteä kotimaasta 17 000 kilometrin päähän.

Ortopedi–kirurgi, lääketieteen tohtori Tuomo Karila on Painiliiton seuraava puheenjohtaja.

14.12.2017 6:44

Olympiamitalisti vaihtuu MM-mitalistiin, kun Jukka Rauhala luovuttaa vuodenvaihteessa Painiliiton puheenjohtajuuden ortopedi-kirurgi, lääketieteen tohtori Tuomo Karilalle.

Karila, 49, valittiin uudeksi liittoveturiksi selvin äänin viikonloppuna Porvoossa.

Suomen tunnetuimpiin urheilulääkäreihin kuuluva helsinkiläinen ei ollut paikalla liittokokouksessa vaan niin kaukana kuin Suomesta voi ylipäätään päästä eli Uudessa-Seelannissa, 17 000 kilometrin päässä.

Uusi-Seelanti on maapallolla kauimpana Suomesta sijaitseva itsenäinen maa.

Karila toimii Oseanian saarivaltiossa ortopedina jo toisen kerran. Jälkimmäinen, syksyllä 2016 alkanut pesti päättyy niin, että Karila palaa perheineen kotimaahan tämän talven aikana.

Suomeen perheineen palaava Tuomo Karila valittiin Painiliiton puheenjohtajaksi.

Kun Karila lähti Uuteen-Seelantiin ensimmäisen kerran 2008, se tapahtui aivan erilaisissa tunnelmissa kuin jälkimmäinen muutto.

Aktiiviuransa jälkeen nopeasti lääketieteessä meritoitunut Karila sai vuonna 2007 käräjäoikeudessa kuolemantuottamuksesta tuomion, jonka hovioikeus 2009 pääosin piti voimassa.

– Koin tuomion epäoikeudenmukaiseksi ja katsoin, että luottamukseni petettiin. Siinä tilanteessa ei ollut ainakaan vaikeampaa vastata myöntävästi työtarjoukseen kaukana Suomesta, Karila muistelee Ilta-Sanomille puhelimitse kotoaan Uudesta-Seelannista.

Töölön sairaalasta syksyllä 2004 kotiutetun liikenneturmapotilaan piti palata sairaalaan myöhemmin operaatiota varten, mutta potilas kuoli odotusaikana kotonaan.

Karila oli tuohon aikaan Töölön sairaalassa erikoistumassa traumatologian ja ortopedian erikoislääkäriksi. Hän katsoi oikeussalissa useaan otteeseen, ettei ollut harjoittelussa olevana lääkärinä vastuussa kotiutuspäätöksestä ja että oli konsultoinut asiassa vanhempaa lääkäriä alan säännöstön mukaisesti.

Karila tuomittiin äänestyspäätöksellä.

– Olin siihen asti aina tottunut siihen, että kun kaksi miestä kädenpuristuksella sopii asian, sovitusta pidetään kiinni. Silloin se usko kyllä horjui.

Oseaniasssa erinomaisesti viihtynyt perhe palasi Suomeen ensimmäisen kerran 2011, mutta Karila tarttui vuonna 2016 vielä toiseen, erinomaiseen työtarjoukseen Uudesta-Seelannista.

Perhe asuu Uuden-Seelannin Pohjoissaarella, ja Karila kuvaa paikallista elämänlaatua hyvin korkeatasoiseksi.

Ruoka on hyvää, viinit erinomaisia ja harrastusmahdollisuudet laajat. Karila harrastaa tyttärensä kanssa mm. melontaa.

Tuomo Karila ylsi urallaan kolme kertaa arvokisamitaleille. Kuvassa Karila vääntää Ruotsin Martin Lidbergin kanssa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kamppailulajivastaava Pasi Sarkkinen kertoo, että Karila oli hyvässä nosteessa myös Kansainvälisessä painiliitossa (FILA) mutta päätti tuomionsa jälkeen luopua luottamustehtävistään.

– Hän on rautainen ja karismaattinen ammattilainen kaikessa painiin liittyvässä, eikä ole pois suljettua, että hän olisi nyt liiton hallituksen jäsen. Tai että on tulevaisuudessa, Sarkkinen sanoo.

– Kyllä kansainvälisetkin luottamustehtävät jatkossa varmasti kiinnostavat. Suomen paini on sukupolvenvaihdoksessa, ja teemme kaikkemme ohjataksemme nuorten arvokisoissa menestyneet urheilijat huipulle, Karila sanoo.

Tuomo Karila Atlantan olympialaisissa.

Auttoi Pitkämäen mitalistiksi

Vaikka Karila on asunut vuosia planeetan toisella laidalla, hän on koko ajan auttanut apua tarvitsevia urheilijoita ja näiden valmentajia lääketieteellisissä asioissa ja mm. ohjannut urheilijoita päteviksi tietämiensä suomalaisammattilaisten pakeille verkostonsa kautta.

– Lääkärinlausuntoja ja röntgen- tai magneettikuvia on kulkenut bittiavaruudessa Suomen ja Uuden-Seelannin väliä kaikki nämä vuodet, kertoo nuorten maajoukkuevalmentaja Jarkko Ala-Huikku, itsekin entinen huippupainija ja Karilan pitkäaikainen potilas.

Vuonna 2013 keihäänheittäjä Tero Pitkämäki halusi nirhaista Karilalle pienen palan MM-hopeamitalistaan. Saavutus olisi ollut mahdoton ilman Karilan kesken kilpailukauden tekemää, täydellisesti onnistunutta kylkirusto-operaatiota.

Sarkkinen näkee, että Suomen maajoukkuelääkärinä viimeksi Rion olympiakisoissa 2016 työskennellyt Karila on Painiliitolle myös hyvin kustannustehokas vaihtoehto.

– Pidän täysin mahdollisena, että ”Tuoppi” työskentelee jatkossa sekä arvokisajoukkueiden johtajana että lääkärinä, ja pystyy vielä sparraamaan jätkiä matollakin.

Karila saavutti aktiiviurallaan kreikkalais-roomalaisessa painissa sarjoissa 74 ja 82 kiloa MM-hopeaa 1994 ja EM-hopeaa 1990 ja 1991. Olympiakisoissa hän paini 1992 ja 1996.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?