Suomalaismies soutaa yksin 5000 kilometriä Atlantin halki – aikoo selviytyä näillä eväillä urakasta, jota myöntää pelkäävänsä - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalaismies soutaa yksin 5000 kilometriä Atlantin halki – aikoo selviytyä näillä eväillä urakasta, jota myöntää pelkäävänsä

Sam Öhman on arvioinut, että hänen matkansa kestää 70–90 päivää. Jos hän joutuu pulaan, seurantavene on noin 48 tunnin päässä.

Julkaistu: 10.12.2017 7:05

Purjehtija Sam Öhman opetteli soutamaan toteuttaakseen haaveensa.

Tuhansia kilometrejä valtamerta ympärillä, viikkoja määränpäähän ja täydellinen yksinäisyys. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä olisi katkelma painajaisesta, mutta inkoolaiselle Sam Öhmanille, 41, se on tavoite.

Purjehduksen moninkertainen Suomen mestari lähtee 12. joulukuuta matkalle, joka voi kestää jopa kolme kuukautta: hän soutaa Atlantin halki yksin. Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailu Kanarian saarten La Gomerasta Karibian Antigualle on linnuntietä lähes 5 000 kilometriä.

– Näin kisasta dokumentin viime vuonna. Harkitsin osallistumista viikon verran, mutta vahva tunne ei sammunut, Öhman kertoo Ilta-Sanomille La Gamoralta.

Sam Öhmanille on tärkeintä päästä perille.

Öhman aloitti soutamisen nollista. Ensimmäiset kuukaudet menivät soutulaitteella tekniikkaa opetellessa, mutta keväästä lähtien hän on ollut mahdollisimman paljon vesillä seitsemän metriä pitkällä erikoisvalmistetulla veneellään.

 Siinä kohtaa piti pysähtyä ja katsoa elämää: mitä on tehnyt ja mitä haluaa vielä tehdä.

Veneessä on kaksi kajuuttaa, joista toisessa Öhman säilyttää varusteita. Toisessa ovat navigointilaitteet, ja siellä soutaja myös nukkuu. Suunnitelma on soutaa parin tunnin pätkiä ja levätä tunti, yöllä muutamia tunteja.

– Suunnitelma voi vielä muuttua täysin, Öhman huomauttaa.

– Myrskyn sattuessa on heitettävä ajoankkuri mereen ja mentävä kajuuttaan odottamaan sen laantumista.

10 kiloa kookosrasvaa

Öhman on varannut veneeseen ruokaa 90 päiväksi. Retkimuonan lisäksi hänellä on runsaasti manteleita, pähkinöitä ja öljyä.

– Kookosrasvaa on noin 10 kiloa. Soudan koko ajan matalalla rasvapolttosykkeellä, ja päiväkulutus on laskettu 6 500 kalorin mukaan.

Sam Öhmanin vene on matkannut Atlantin yli kaksi kertaa aiemmin.

Öhman on lihottanut itseään tarkoituksella noin 12 kiloa, sillä paino tippuu matkalla varmasti. Yksi tärkeä asia on myös riittävä suolan ja kaliumin saanti.

– Jos niitä ei saa tarpeeksi, nesteet eivät pysty sisällä.

Vettä kuluu päivässä jopa 12 litraa. Öhmanilla on veneessään sekä sähkökäyttöinen että manuaalisesti pumpattava vedentekokone.

– Käytän konetta vain keskipäivällä, kun auringon säteily on voimakkaimmillaan. Silloin sammutan kaikki sähkölaitteet ja teen vain vettä. Kone tuottaa noin 25 litraa tunnissa.

Öhman on opetellut korjaamaan laitteensa, mutta vettä on myös hätävaroiksi: kölipainona toimii 150 litraa makeaa vettä pulloissa.

– Tuo määrä pitäisi riittää siihen, että apuvene ehtii paikalle. Jos käytän niitä, joudun täyttämään pullon merivedellä.

Alasti käytännön syistä

Öhman taittaa ison osan matkastaan aatamin asussa. Se on käytännön sanelema asia.

– Merivedestä tuleva suola hiertää ja aiheuttaa ihottumaa. Siksi on hyvä tuulettaa ja antaa ilmakylpyjä iholle, hän selventää.

Alastomuudessa on myös kääntöpuolensa, nimittäin polttava auringonpaiste.

– Täytyy löytää kultainen keskitie ja suojata iho tarvittaessa.

Hiertymiltä ei fyysisellä matkalla voi välttyä. Erityisesti takapuoli on kovilla kovalla soutupenkillä. Tähänkin on kätevä käytännön ratkaisu.

Sam Öhman on harjoitellut soutamista veneellään keväästä asti. Pisin reissu on ollut kolme vuorokautta.

– Käytän alustana päällekkäin liimattuja retkipatjoja. Jos tulee hiertymiä, siihen voi kovertaa aukkoja, mitkä helpottavat painetta kipeissä kohdissa. Minulla on useita alustoja mukana.

Viimeiset päivät vaikeita

Öhman kertoo avoimesti sairastaneensa keskivaikean masennuksen. Ilman sitä hän ei lähtisi hurjalta kuulostavalle matkalle.

– Siinä kohtaa piti pysähtyä ja katsoa elämää: mitä on tehnyt ja mitä haluaa vielä tehdä. Itsetuntemukseni on kasvanut valtavasti, mutta haluan oppia tuntemaan itseni vielä paremmin tällä matkalla.

Itsetuntemus on tärkeää, sillä kaikkein haastavinta matkassa on se, mitä tapahtuu pään sisällä, kun jotain rikkoutuu ja yksinäisyys painaa päälle. Öhman on käsitellyt asiaa etukäteen henkisen valmentajan kanssa.

– Olen simuloinut sitä paljon, mutta en voi tietää varmasti, mihin olen lähdössä. Huonoina hetkinä pitää löytää valo ja ajatella, että huomenna on parempi päivä. Täytyy muistaa, että olen itse halunnut sinne, toteutan unelmaani ja olen siksi etuoikeutettu.

Veneessä on kaksi kajuuttaa, joista toisessa Öhman nukkuu.

Öhman myös myöntää suoraan, että häntä pelottaa. Kaksi viimeistä päivää kotona Suomessa olivat hyvin vaikeita.

– Lähtöpäivä oli valtavaa vuoristorataa, ja oli herkkä olo, itketti. Täällä iski ensin valtava pelko ja epävarmuus. Mietin, mitä helvettiä olen tekemässä. Helpotti, kun sain veneen tarkastuksessa vihreää valoa. Nyt en halua miettiä liikaa vaan otan päivän kerrallaan.

Matkan aikana ikävää helpottavat valokuvat puhelimessa ja tietokoneella sekä satelliittipuhelin, jolla voi olla yhteydessä kotiin. Öhman päivittää kuulumisiaan blogiinsa Soutaen Karibialle.

Kova penkki vaatii pehmusteen, jota voi tarvittaessa kovertaa.

Tuki kotona on ollut ensiarvoisen tärkeää. Öhman pyysi alun perin purjehdusta harrastavaa avovaimoaan Satua mukaan reissuun.

– Tiesin, että se ei ehkä ole hänen juttunsa. Tämä on kuitenkin ollut yhteinen projekti. Hän on auttanut pitämään asioita kasassa ja huolehtinut yksityiskohdista.

Vaikka kyse on kilpailusta, jaossa ei ole palkintoja.

– Ehkä sieltä jonkun mitalin saa. Minulle on kuitenkin tärkeintä vain päästä perille.

Juttua korjattu 10.12.2017 kello 14.41: Lisätty tieto ylimmän kuvan kuvatekstiin, että kuvan on ottanut Kim Öhman.

Kotipaikka: Inkoo

Ikä: 41

Perhe: Avopuoliso Satu Ekdahl, kaksi lasta aiemmasta avioliitosta

Urheilutausta: Moninkertainen purjehduksen Suomen mestari, 15 SM-mitalia eri luokista, vuoden 2012 maailmanmestari (X-41). Osallistunut myös ultrajuoksuun ja extreme-seikkailutapahtumiin

Muuta: Keräsi sponsoreilta noin 70 000 euroa Atlantin yli soutamiseen. ”Vastaanotto oli positiivinen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?