Muut lajit

Raju väite Venäjän dopingsaagasta: Poliitikko halusi lavastaa ulkomaalaisen urheilijan – ”Hän pyysi minua saastuttamaan näytteen”

Julkaistu:

Doping
Huippupoliitikko halusi raivata Venäjän pahimmat vastustajat pois tieltä ennen Sotshin olympialaisia.
Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastuminen on johtanut koviin päätöksiin. Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti tiistaina,että venäläiset urheilijat saavat kilpailla Pyeongchangin talviolympialaisissa ainoastaan neutraalin lipun alla.

Moskovan antidopinglaboratorion ex-johtajan Grigori Rodtshenkovin paljastukset näytteiden systemaattisesta vaihtamisesta Sotshin talviolympialaisissa on jo johtanut 11 venäläisurheilijan mitalin menettämiseen. KOK pohtii parhaillaan, menettävätkö loputkin venäläiset mitalinsa.

Salaisessa paikassa Yhdysvalloissa elävä Rodtshenkov antoi 2. marraskuuta KOK:lle todistuksen, jossa hän kertoo kaikki yksityiskohdat Venäjän dopingohjelmasta ja ”Sotshi-suunnitelmasta”.

Todistus oli yksi peruste KOK:n langettamassa päätöksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

52-sivuinen todistus on julkaistu yhdysvaltalaisen lakifirman sivuilla. Siinä paljastetaan, että myös puhtaat ulkomaalaiset urheilijat olivat vaarassa joutua Venäjän uhreiksi.

Rodtshenkov kertoo, että vuosina 2010–2016 varaurheiluministerinä toiminut Juri Nagornyh ehdotti, että venäläisten pahimpia kilpakumppaneita lavastettaisiin kiellettyjen aineiden käyttäjiksi.

Asiasta keskusteltiin, kun Nagornyh kuuli, että B-näytteiden pullot oli mahdollista aukaista sulkemisen jälkeen.

– Hän kysyi minulta, olisiko meidän mahdollista muuttaa puhtaita näytteitä likaisiksi, jotta syyttömät urheilijat diskattaisiin.


Rodtshenkovin mukaan Nagornyh oli ollut erityisen huolestunut ukrainalaisista naisampumahiihtäjistä, jotka olivat suurin uhka Venäjän viestijoukkueelle Sotshissa.

Moskovassa oli tuolloin parhaillaan käynnissä ampumahiihdon Champions race, joten Venäjän oli mahdollisuus päästä käsiksi yhden ukrainalaisen, Vita Semerenkon näytteeseen.

– Hän pyysi minua saastuttamaan näytteen. Sain hänet hylkäämään idean, kun selitin, että uusinta-analyysi paljastaisi aineen olevan lisätty jälkikäteen, Rodtshenkov kertoo todistuksessaan.

– Se ei ollut täysin totta, mutta en voinut tehdä sitä viattomalle urheilijalle. Tein urani aikana sadoista likaisista näytteistä puhtaita, mutta en ikinä toisin päin.

Ukraina voitti Sotshissa naisten ampumahiihdon viestikultaa. Venäjä sijoittui toiseksi, mutta on sittemmin menettänyt mitalinsa.