Muut lajit

Putinin suojelema läheinen liittolainen on selkä seinää vasten – presidentti saattoi tehdä karkean arviointivirheen

Julkaistu:

Talviolympialaiset 2018
Venäjän varapääministeri Vitali Mutko on ollut viime vuosina skandaalien keskellä. Silti presidentti Vladimir Putin on pitänyt hänet vallassa.
Tuskin kukaan haluaa olla nykyhetkellä Vitali Mutkon saappaissa. Venäjän entinen urheiluministeri, nykyinen varapääministeri suljettiin tiistaina KOK:n päätöksellä loppuiäksi kaikesta kansainvälisestä olympiatoiminnasta.

Mutkoa, 58, pidetään Venäjällä paljastuneen jättimäisen dopinghuijauksen pääarkkitehtina. Dopingohjelmaa pyörittänyt Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov on kertonut olleensa vastuussa työstään urheiluministeriölle – toisin sanoen Mutkolle ja silloiselle varaurheiluministerille Juri Nagornyhille.

 

Koko tämä tilanne johtuu ainoastaan Mutkon ja hänen joukkonsa lahjattomuudesta.

Paljastusten myötä KOK teki kovan ratkaisun ja sulki Venäjän olympiakomitean, Mutkon ja muita keskeisiä päättäjiä olympialaisista. Venäläisurheilijat saavat kilpailla helmikuussa Etelä-Korean talvikisoissa ainoastaan ns. neutraalin urheilijan statuksella. Se tarkoittaa, ettei kisoissa nähdä Venäjän kansallistunnuksia tai kuulla maan kansallishymniä.

Mutkon nimi on pyörinyt epäiltyjen listalla jo pitkään. Hän on kuitenkin selvinnyt vuosien aikana skandaaleista kuin koira veräjästä. Tilanne on herättänyt oleellisen kysymyksen: miksi presidentti Vladimir Putin on pitänyt Mutkon vallassa ja lähipiirissään niin pitkään?


Kun Venäjän dopingskandaali puhkesi vuonna 2015, moni urheilupäättäjä sai väistyä tehtävästään. Mutko pysyi huippuvirassa ja käytännössä samoissa tehtävissä, vaikka titteli vaihtui urheiluministeristä varapääministeriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkittävä syy suosioon on ollut, että Mutkon johdolla venäläisurheilijat ovat menestyneet – olkoonkin että hinnalla millä hyvänsä. Menestyminen urheilurintamalla on taas vaikuttanut positiivisesti presidentin kannatuslukemiin, mikä nähtiin etenkin Sotshin talviolympialaisten jälkeen.

– Putin luottaa Mutkoon. Putin tietää voivansa tehdä yhteistyötä hänen kanssaan, molempien vallanpitäjien kanssa 1990-luvulla työskennellyt oppositiopoliitikko Mihail Amosov kertoi Reutersille vuonna 2016.

Kovaa kritiikkiä venäläisiltä

Viimeisimpien käänteiden myötä jopa Putinin kelkka uhkaa kääntyä. Maailman antidopingtoimiston Wadan ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n nimittämät tutkijat ovat vahvistaneet Mutkon johtaneen dopingohjelmaa. Tunnetut venäläiset urheilunimet ovat puhuneet ministeristä koko ajan tylympään sävyyn.

– Ennustin jo 10 vuotta sitten, että dopingskandaali tapahtuu. Koko tämä tilanne johtuu ainoastaan Mutkon ja hänen joukkonsa lahjattomuudesta, politiikassa vaikuttava ampumahiihdon olympiavoittaja Aleksandr Tihonov sanoi hiljattain.


Poliitikko Valeri Rashkin meni vielä pidemmälle ja ilmoitti haastavansa Mutkon oikeuteen Venäjän imagon heikentämisestä.

Mutkon ympärillä vellova keskustelu on Putinille äärimmäisen kiusallinen. Presidentin maine on saanut urheiluskandaalin myötä kolhuja, eikä Mutkon pitäminen vallankahvassa ole parantanut tilannetta. Asiantuntijoiden mielestä Putin on tehnyt Mutkon kanssa pahan arviointivirheen.

Jalkapallon MM-kisojen nokkamiehenä

KOK:n tuomion jälkeen keskustelua on herättänyt myös Mutkon johtava asema Putinille tärkeässä projektissa. Venäjän jalkapalloliiton puheenjohtajana vaikuttava Mutko häärii MM-kisajärjestelyjen nokkamiehenä. Venäjällä pelataan jalkapallon arvoturnaus kesällä 2018.


Moni on ihmetellyt, miten KOK:n dopingpannaan asettama Mutko voi olla jalkapallomaailmassa arvostetussa tehtävässä.

– (Kansainvälinen jalkapalloliitto) Fifa varmaan harkitsee nyt Mutkon asemaa uudelleen, oikeustieteen tohtori, Helsingin yliopiston siviili- ja urheiluoikeuden professori Heikki Halila sanoi Ilta-Sanomille.

Harva yllättyisi, jos vuosia Putinia uskollisesti palvellut liittolainen jättäisi pian nykyisen pestinsä vähin äänin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

   Arvi, 12, hurmasi tv-katsojat – taistelee saadakseen miehiä naisvaltaisen harrastuksensa pariin: ”Mua on kiusattu tosi paljon tämän takia”

  5. 5

   Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  4. 4

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  5. 5

   Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää