Muut lajit

IS:n lukijat äänestivät: Lasse Virénin Münchenin juoksu vuosisadan ikimuistoisin urheiluhetki – ”Pärjää paremmin jos konttaa välillä”

Julkaistu:

Suomi 100
Kestävyysjuoksun nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén päihitti kiekkoleijonat ja Matti Nykäsen Ilta-Sanomien lukijaäänestyksessä.
Ilta-Sanomat järjesti verkkolukijoilleen äänestyksen, jossa etsittiin itsenäisen Suomen ikimuistoisinta urheiluhetkeä. Ääniä annettiin 15 299, ja sadan ehdokkaan joukosta erottui kaksi ylitse muiden. Kakkoseksi sijoittui jääkiekon maailmanmestaruus vuodelta 1995. Leijonien ensimmäinen MM-titteli keräsi 19,4 prosenttia äänistä.

Kiekkokansan vahvasta tuesta huolimatta Globenin kultajuhlat jäivät toisen sinivalkoisen uroteon taakse. Äänestyksen ylivoimainen voittaja oli Lasse Virénin dramaattinen juoksu Münchenin olympiakisoissa 1972.

Kyseessä oli nimenomaan 10 000 metrin kilpailu, jossa suomalainen kaatui hieman ennen puolta matkaa, mutta pystyi siitä huolimatta nousemaan riemukkaaseen voittoon. Kaiken päälle Virén teki samalla kympin uuden ME-tuloksen ajallaan 27.38,34.

– Kivahan näitä äänestyksiä on seurata, ja etenkin jos niissä on korkealla. Pärjää näköjään paremmin, kun konttaa välillä, Virén kommentoi äänestyksen tulosta puolileikillään.


Montrealin vitonen kovin kisa

Myrskyläläinen on saanut kertoilla urastaan ja erityisesti muistella neljää kultajuoksuaan vuosikymmenien ajan. Monet pitävät Montrealin 5 000 metriä hänen kaikkein mestarillisimpana suorituksenaan. Mitä mieltä maestro on itse?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli varmasti kisa, jossa jouduin kaikkein kovimmille. Jos porukka olisi takasuoralla päässyt ohi, minulta olisi voinut mennä hermot ja silloin pahimmat kilpakumppanit olisivat saattaneet karata lopullisesti.

Uuden-Seelannin kirivahvat Dick Quax ja Rod Dixon eivät kuitenkaan lähteneet pitkään kiriin, koska he luottivat sokeasti loppusuoran rutistukseensa. Lopulta kävi niin, ettei kumpikaan heistä eikä kukaan mukaan pystynyt ohittamaan viilipyttymäisen tyynesti kärjessä juossutta Viréniä.

Dokumentti lämmitti mieltä

Näitä kultaisia hetkiä on päästy seuraamaan viime viikolla esitetyssä tuoreessa dokumentissa. 68-vuotias Virén sanoo olevansa tyytyväinen elokuvaan.

– Erityisesti lämmitti, kun on käyty haastattelemassa myös Emil Puttemansia ja Brendan Fosteria, Virén kehaisee dokumentin tekijöitä ja antaa tunnustusta entisille kilpakumppaneilleen.

Suomalaisravureista Virén kiittelee erityisesti seurakaveriaan Seppo Tuomista.

– Häntä saan paljosta kiittää, koska Seppoon saattoi aina luottaa vetoavun ja taktiikan osalta.

Nykänen jätettiin kolmanneksi

Jääkiekko sai kymmenen parhaan joukkoon kaksi edustajaa, kun Mikael Granlundin ilmaveivi äänestettiin seitsemänneksi ikimuistoisemmaksi hetkeksi. Vahvimmin kansaa lämmitti kuitenkin kevään 1995 maailmanmestaruus Globenissa.

Nykyään Sveitsissä valmentava Ville Peltonen muodosti Saku Koivun ja Jere Lehtisen kanssa nuorisoketjun, joka pelasi MM-turnauksessa kuin hurmiossa. Peltonen muisteli hiljattain Ilta-Sanomien 1990-luvun erikoislehdessä Tukholman otteluita ja nuorisoketjun menestyksen salaisuutta.

– Puolustuspeliin oli selvät ohjeet, mutta hyökkäyspelin suhteen saimme toteuttaa itseämme aika vapaasti. Koska meillä kolmella oli samanlainen ajattelutapa, saimme siitä pelitavallisen edun, Peltonen sanoi.

Äänestyksen kolmanneksi sijoittui mäkihyppääjä Matti Nykänen, jonka ilmiömäiset suorituksen Calgaryn olympiakisoissa talvella 1988 keräsivät 6,5 prosentin äänisaaliin. Jyväskyläläinen oli tuolla kaudella ylivoimainen hyppääjä maailman mäkikotkien joukossa. Olympiakisoista hän saalisti täyden potin voittaen henkilökohtaisten kilpailujen (normaalimäki ja suurmäki) lisäksi kultaa myös joukkuemäessä.

 

Äänestyksen kymmenen parasta:

1972 Lasse Virén kaatuu, nousee ylös ja voittaa 10 000 m olympiakullan 28,7 %

1995 Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa: ”Den glider in” 19,4 %

1988 Matti Nykäsen häikäisevää ylivoimaa Calgaryssä 6,5 %

1924 Paavo Nurmi juoksee kaksi olympiakultaa samana päivänä 4,3 %

1996 Jari Litmanen voittaa Mestarien liigan maalikuninkuuden 4,1 %

1972 Jarno Saarinen tekee suomalaista moottoripyöräilyhistoriaa – MM-kultaa 4,1 %

2011 Mikael Granlundin ilmaveivi hämmentää venäläiset 2,9 %

2014 Sami Jauhojärven häikäisevä rohkeus lopputaistelussa 2,7 %

1998 Mika Myllylä nousee suurten hiihtäjien joukkoon 2,4 %

2007 Kimi Räikkönen ei luovuttanut, vaikka peli näytti menetetyltä 2,1 %

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt